Clickmed
programare rapida la medic

Pielea artificiala vindeca ranile si reduce cicatricile

Publicat la data de: 26 Iunie 2007

Un prototip de piele artificiala folosita pentru vindecarea ranilor a fost realizat de cercetatorii britanici. Acestia sustin ca pielea artificiala pare sa fie asimilata mult mai bine de organism decat toate celelalte tipuri de substituenti de piele folositi in trecut. Cercetatorii spera ca acesti substituenti vor deveni o alternativa la grefele de piele.
In prezent, cea mai buna metoda de a trata arsurile sau ranile foarte mari este sa se preleveze piele din alta parte a corpului pacientului si sa se grefeze pe zona afectata. Dar zonele de unde este prelevata pielea sunt afectate, deci o alta metoda, cum este cea a pielii artificiale, ar fi bine venita.
Cercetatorii britanici cred ca aceasta ultima versiune de piele artificiala este foarte buna pentru tratarea leziunilor majore ale pielii. Pielea artificiala este creata dintr-o matrice facuta din fibrina, o proteina care se gaseste in ranile in curs de vindecare. La aceasta se adauga celuele de tip fibroblast - celule folosite de organismul uman in sintetizarea unor noi tesuturi.

Intr-un proces care efectiv copiaza metoda prin care organismul reface pielea in zonele afectate, celulele produc si elibereaza o alta proteina, colagenul, care face matricea si mai stabila. In aceasta forma pielea artificiala este aplicata pe zonele afectate. Cercetatorii spun ca datorita faptului ca matricea are o forma stabila este mult mai rezistenta la schimbarile care au loc in timpul procesului de vindecare a ranilor.
Cercetatorii au efectuat teste pe 6 voluntari carora le-au luat o portiune de piele de pe brat si au pus in locul respectiv o grefa de piele artificiala realizata in laborator. Dupa 28 de zile pielea artificiala se integrase in organismul primitor, ranile se vindecasera iar cicatricile ramase erau destul de mici.
Parerile expertilor au fost impartite, unii sustin ca pielea artificiala poate face minuni, altii spun ca trebuie facute teste serioase, nu pe persoane sanatoase si cu rani mici facute in laborator, ci pe persoane care chiar au suferit arsuri reale. Aceasta descoperire constituie inca un pas inainte in medicina si se preconizeaza ca multe cazuri medicale vor avea o rezolvare mai buna si mai rapida datorita acestei descoperiri.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate