Clickmed
programare rapida la medic

Potrivit unui studiu galiu ar putea fi un agent antibacterian eficient

Publicat la data de: 26 Aprilie 2007

O abordare in dezvolatarea noilor strategii antibacteriene apartinand cercetatorilor de la Universitatea Washington este de a limita cantitatea de fier, esentiala pentru cresterea bacteriana, la care bacteriile au acces. Aceste noi strategii antibacteriene sunt necesare datorita faptului ca din ce in ce mai multe bacterii sunt rezistente la antibiotice si deoarece antibioterapia nu este eficienta in eradicarea infectiilor bacteriene cronice.
Studiul arata faptul ca galiul (Ga) care este similar chimic cu fierul poate distruge sisteme biologice prin substituirea fierului si poate inhiba cresterea in vitro a Pseudomonas aeruginonsa, chiar si pentru tulpinile de P. Aeruginonsa rezistente la multiple antibiotice, tulpini izolate la indivizii cu fibroza chistica. Ga a impiedicat de asemenea formarea de biofilme de catre P. Aeruginonsa comunitatile bacteriene multicelulare responsabile pentru infectiile bacteriene cronice si a distrus atat bacteriile libere cat si pe cele din biofilme. In plus, prin inhalarea de Ga, soarecii au fost protejati atat impotriva infectiilor pulmonare acute cat si cronice cu P. Aeruginonsa. Intrucat Ga este deja aprobat de FDA (Food and Drug Administration) pentru tratamentul hipercalcemiei maligne, aceste date sugereaza faptul ca Ga ar putea constitui o noua terapie promitatoare pentru tratamentul infectiei cu P. Aeruginonsa, o cauza majora de infectie la indivii cu fibroza chistica si infectie nosocomiala.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate