Clickmed
programare rapida la medic

Femeile care doneaza ovule sunt supuse unor riscuri privind starea de sanatate

Publicat la data de: 14 Februarie 2007

Femeile care doneaza ovule pentru cercatarile in domeniul celulelor stem sau pentru fertilizarea in vitro nu au riscuri crescute de a dezvolta complicatii medicale mai tarziu in timpul vietii, majoritatea riscurilor sunt datorate utilizarii hormonilor pentru stimularea ovariana pentru a produce un numar mai mare de ovule.
La ora actuala procesul de donare a ovulelor implica insertia unui ac foarte subtire prin vagin pana la nivelul ovarului. Inainte de utilizarea acestei proceduri, donatoarele de ovule urmau un tratament injectabil hormonal care sa stimuleze producerea unui numar de 5 pana la 15 ovule. Acest tratament hormonal determina adesea durere, crestere marcata a tesutului ovarian si stari de greata si varsaturi.
Femeile care au urmat tratament de stimulare hormonala pentru producerea unui numar mai mare de ovule utilizate pentru fertilizarea in vitro au dezvoltat intr-un procent de 2-5% sindromul de hiperstimulare ovariana. Din fericire majoritate cazurilor de sindrom de hiperstimulare ovariana au fost de severitate medie si doar in cateva cazuri s-au inregistrat complicatii serioase inclusiv insuficienta renala si deces.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate