Clickmed
programare rapida la medic

Imbatranirea alaturi de partenerul de cuplu se dovedeste a fi o optiune mai sanatoasa

Publicat la data de: 19 Decembrie 2006
Potrivit unui studiu publicat in Journal of Epidemiology and Community Health de o echipa de cercetatori danezi, varstnicii care traiesc singuri sunt de doua ori mai predispusi la aparitia unei afectiuni cardiace decat cei care duc o viata de cuplu.
Kirsten Nielsen, de la Aarhus Sygehus University Hospital, a descoperit in urma unui studiu desfasurat pe o perioada de 3 ani si in care au fost incluse 138000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 69 de ani ca doi dintre cei mai importanti indicatori ai sindromului coronarian acut (din care face parte angina severa, infarctul miocardic si moartea subita) sunt varsta si persoanele singure.
Cercetatorii au depistat boli cardiace la 646 persoane pe parcursul desfasurarii studiului si a fost evident faptul ca desi lipsa educatiei si traiul in unitatile de ingrijire pentru batrani sunt asociate cu cresterea riscului de aparitie a sindromului coronarian acut, varsta si persoanele singure sunt principalii factori predispozanti.
Femeile cu varsta de peste 60 de ani si barbatii peste 50 de ani care traiesc singuri sunt de doua ori mai predispusi la aparitia bolilor cardiace decat cei care traiesc in cuplu si s-a dovedit ca acest risc este legat de factorii asociati cu traiul persoanelor singure, cum ar fi fumatul, obezitatea, nivelul ridicat al colesterolului, vizite mai rare la medicul de familie si lipsa suportului familial.
Dintre cei 138000 de persoane din studiu, barbatii care traiesc singuri cu varsta peste 50 de ani reprezinta doar 7,7% iar femeile care traiesc singure si au varsta peste 60 de ani doar 5,4%.
Varsta in sine este un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiace insa combinata cu traiul fara partener determina aparitia unui grup de persoane cu un risc foarte mare de aparitie a bolilor cardiace.
In interiorul acestui grup, barbatii singuri au reprezentat doua treimi dintre pacientii de sex masculin care au decedat in mai putin de o luna de la diagnosticarea anginei sau infarctului miocardic acut in perioada 2000-2002, in timp ce femeile singure din acest grup care au decedat au reprezentat doar o treime.
Cea mai mica incidenta a afectiunilor cardiace severe a fost gasita la cei care traiesc in cuplu si care au un standard de educatie crescut.
Kirsten Nielsen spera ca acest studiu va ajuta autoritatile sa identifice mai usor acele persoane care trebuie supuse screening-lui pentru determinarea riscului de aparitie a afectiunilor cardiace si sugereaza faptul ca la varstnicii care traiesc singuri este indicata medicatie care sa scada nivelul colesterolului si tensiunii arteriale, medicatie care in mod normal nu este indicata in astfel de situatii la toata populatia.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate