Clickmed
programare rapida la medic

Zece idei false care erau considerate idei bune despre un trup mai subtire

Publicat la data de: 21 Iunie 2007


Odata cu sosirea anotimpului calduros, femeile sunt pline de creativitate atunci cand este vorba de a pierde in greutate, chiar si cateva grame, pentru a avea o silueta de invidiat. In ultima editie a jurnalului feminin francez Madame Figaro, nutritionistul Pierre Azam propune cateva sfaturi utile pentru femeile aflate in aceasta situatie:

1. Nici o masa de pranz fara un fel de hrana rece pentru a arde mai multe calorii. Fals. Nu avem nimic de castigat. Nu ardem nici o calorie in plus si digeram mult mai putin eficient. Alimentele consumate reci solicita stomacul sa secrete mai mult suc gastric. De unde si consecinta balonarii!

2. Jogging-ul pe stomacul gol va determina scaderea in greutate. Fals. Trebuie sa alergam atunci cand digestia s-a incheiat, adica dupa patru ore de la ultima masa.

3. Nu se consuma lichide in timpul meselor, deoarece determina balonare. Fals. Daca se consuma mai mult de un litru de lichid (apa, suc, ceai), sucurile gastrice vor fi diluate, rezultand o digestie mai dificila. Dar consumul de apa sau ceai in cursul unei mese este un lucru normal si indispensabil.

4. Nu se consuma niciodata fructe la desert. Fals. Obiceiul de a termina masa cu un desert este sanatos. Desi, pentru unii, masa devine mai greu digerabila cu un fruct la final, acesta nu ingrasa.

5. Alimentele consumate la micul dejun nu conteaza. Fals. Avem aproximativ 12-15 ore la dispozitie pentru a arde caloriile de la micul dejun, dar nu trebuie sa abuzam. Pentru o mai buna eliminare, trebuie sa diversificam: proteine, zaharuri lente, o cantitate mica de grasimi si fructoza.

6. Este de preferat sa se consume o prajitura foarte dulce dupa masa de pranz, decat la ora 16.00. Fals. Disocierea desertului de masa de pranz nu schimba cu nimic valoarea calorica a desertului, aceasta va fi mereu aceeasi, fie la masa de pranz, fie la ora 16.00.

7. Dupa efectuarea unui exercitiu fizic intens se poate consuma un baton de ciocolata. Fals. Un baton de ciocolata are tot atatea calorii chiar daca este mancat dupa un efort fizic intens.

8. Margarina ingrasa mai putin decat untul. Fals. Margarina si untul au aceeasi valoare calorica si contin aproximativ aceeasi cantitate de lipide. Untul contine insa mai multe vitamine si LDL-colesterol (fractiunea colesterolului care se depune la nivelul vaselor de sange).

9. Ananasul determina scaderea in greutate. Fals. Bromelina, o enzima continuta in acest fruct determina metrabolizarea proteinelor dar nu si a grasimilor. Cu toate acestea, datorita continutului mare de fibre el favorizeaza tranzitul intestinal si digestia.

10. Sarea determina formarea celulitei. Fals. Retentia hidrica se datoreaza, in general, unui mecanism hormonal si, uneori, se datoreaza insuficientei renale. Acest lucru este independent de alimentatie. Sarea consumata in execes este eliminata fara probleme de persoanele fara afectiuni renale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate