Clickmed
programare rapida la medic

Decizia comisiei care studiaza oportunitatea modificarii legislatiei privind avortul a fost amanata

Publicat la data de: 27 Iunie 2008

Comisia alcatuita din medici, psihologi si juristi, care s-a intrunit, miercuri, la sediul Ministerului Sanatatii, pentru a discuta o posibila modificare a legislatiei privind avortul, a amanat luarea unei decizii, a declarat, pentru NewsIn, Vladimir Belis, vicepresedinte al Colegiului Medicilor.

"Discutiile propriu-zise si, implicit, o decizie finala in aceasta privinta au fost amanate, deoarece mai multi membri ai comisiei nu au putut lua parte la dezbateri", a spus Belis.

Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, comisia urma sa discute cazul minorei de 11 ani care este insarcinata in cinci luni, in urma unui viol savarsit de unchiul sau. "Daca aceasta comisie va decide ca trebuie intrerupta sarcina si va aduce argumente si propuneri legislative coerente si concrete, se va modifica legislatia in conformitate cu decizia respectiva", a precizat Nicolaescu.

Ministrul sustine ca, daca se decide modificarea legislatiei, va fi necesara o dezbatere publica in care sa fie implicati cat mai multi medici, psihologi, juristi, profesori, parinti si reprezentanti ai Bisericii.

Nicolaescu a mai spus ca, daca in urma dezbaterilor, comisia nu impune intreruperea sarcinii, inseamna ca nu exista motiv de modificare a legislatiei, iar astfel de cazuri pot fi rezolvate de cei implicati in tarile unde legislatia este mai permisiva decat in Romania.

Comisia trebuie sa prezinte un raport care sa cuprinda solutii, inclusiv de natura legislativa, pana pe data de 27 iunie.

Intrunirea comisiei de specialitate are loc in urma unui caz in care o fetita de 11 ani din judetul Neamt a ramas insarcinata dupa ce a fost violata de unchiul ei.

Potrivit legislatiei in vigoare, mai exact a Codului Penal, intreruperile de sarcina se pot efectua doar daca fatul are sub 14 saptamani. in cazul in care fatul are mai mult de 14 saptamani, intreruperea de sarcina se face doar in cazul in care este vorba de incest sau viol si nu pune in pericol sanatatea mamei.

In Romania s-au inregistrat, numai in 2007, peste 530 de intreruperi de sarcina la fete sub 15 ani.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate