Clickmed
programare rapida la medic

Chirurgia bariatrica poate salva vieti

Publicat la data de: 30 August 2007

chirurgie, barica, obezitateUn studiu desfasurat in Suedia la Sahlgrenska Academy a stabilit ca interventia chirurgicala scade numarul de cazuri de decese premature la pacientii cu obezitate severa.
”Am reusit sa demonstram pentru prima data ca interventia chirurgicala la pacientii cu obezitate severa nu numai ca determina scaderea in greutate pe termen lung dar reduce semnificativ si mortalitatea”, a declarat Prof. Lars Sjöström de la Sahlgrenska Academy din Göteborg, Suedia.
In acest studiu au fost inclusi peste 4000 de persoane cu obezitate severa, acestea fiind urmarite inca din 1987. Jumatate dintre acesti pacienti au beneficiat de interventie chirurgicala (chirurgie bariatrica) pentru a scadea in greutate. Ceilalti pacienti au primit consiliere privind schimbarea stilului de viata pentru a scadea in greutate. O parte dintre pacienti au primit si medicatie pentru a scadea in greutate, dar chiar si asa, tratamentul conventional a fost mult mai putin eficient comparativ cu chirurgia bariatrica.
”Pacientii care au beneficiat de tratament conventional au avut chiar o crestere in greutate pe o perioada de 10 ani, in timp ce pacientii care au urmat tratamentul chirurgical au avut o scadere in greutate de aproximativ 16%. Chirurgia bariatrica este singurul tratament pentru obezitate severa pentru care exista dovezi stiintifice privind reducerea mortalitatii”, a declarat Prof. Lena Carlsson de la Sahlgrenska Academy.
In urma monitorizarii pe o perioada intre 5 si 18 ani a pacientilor care au urmat tratament chirurgical s-a observat ca mortalitatea la acesti pacienti a fost cu 29% mai mica fata de ceilalti pacienti.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate