Clickmed
programare rapida la medic

Bandarea gastrica ajustabila, o alternativa eficienta la by-passul gastric

Publicat la data de: 13 Iunie 2007

In cazul copiilor obezi, atunci cand controlul medical al obezitatii a esuat se poate utiliza chirurgia bariatrica. In mod obisnuit se efectueaza procedura de by-pass gastric, insa acest gen de abordare terapeutica are riscuri crescute de morbiditate si mortalitate.
O echipa de cercetatori din USA a raportat rezultatele unui studiu desfasurat pe o perioada de un an asupra a 53 de adolescenti care sufereau de obezitate morbida si care au fost supusi unei interventii laparoscopice de bandare gastrica ajustabila. Lotul de pacienti a avut varsta cuprinsa intre 13-17 ani, greutatea medie de 135kg si a fost alcatuit din 77% persoane de sex feminin si 81% persoane de rasa alba.
Cu ocazia controalelor ulterioare interventiei chirurgicale, benzile gastrice au putut fi ajustate in functie de apetit, de scaderea ponderala, de restrictiile alimentare si de satietate.
In timpul efectuarii aceastei interventii chirurgicale nu s-au raportat complicatii intraoperatorii; doar un procent de 9,4% dintre pacientii prezentand complicatii operatorii minore.
In cadrul lotului de copii supusi acestei interventii chirurgicale, scaderea ponderala a fost de aproximativ 37,5% la 6 luni si de 62,7% la 1 an. S-a obtinut reducerea medie a greutatii postoperatorii de la 135kg la 110kg la 6 luni pentru 33 de copii si reducerea pana la aproximativ 92kg la 12 luni pentru 18 pacienti.
Autorii studiului au concluzionat ca aceasta tehnica chirurgicala reprezinta un tratament eficient si relativ lipsit de complicatii pentru adolescentii care sufera de obezitate morbida. Aceasta tehnica poate fi o abordare chirurgicala de succes pentru acei pacienti la care tratamentul medical esueaza, fiind mai putin invaziva decat by-passul gastric, cu timp operator mediu de 38 de minute si cu externare la 24 de ore dupa efectuarea interventiei. Numarul si severitatea complicatiilor in cazul acestei interventii sunt mai mici decat cele raportate in cazul procedeului de by-pass gastric.
Chiar daca pacientii trebuie observati pentru a se constata eventualele deficiente nutritionate si probleme care pot apare consecutiv bandarii gastrice, rezultatele la un an sunt imprevizibile astfel incat prevenirea obezitatii ramane in continuare cea mai buna abordare.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate