Clickmed
programare rapida la medic

S-a reusit descoperirea genelor cancerului

Publicat la data de: 31 Iulie 2007

cancer,gene,oncologieOamenii de stiinta au identificat o noua baza genetica in ceea ce priveste cancerul de san, in cadrul unei descoperiri ce promite sa schimbe radical modul in care se vor face ecografiile femeilor si barbatilor pentru descoperirea mai multor tipuri de cancer, ce pot fi puse pe seama unor gene cu defecte.
Cercetatorii au descoperit mutatii in structura ADN la nivelul a patru gene despre care se crede ca joaca un rol semnificativ in declansarea cancerului la san.
Aceasta noua descoperire ar putea duce la aparitia de noi metode de depistare a femeilor tinere care prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de san, astfel ca aceste femei vor putea fi supuse mamografiei inainte de a ajunge la varsta de 50 de ani, varsta dupa care mamografia este o rutina.
Semnificatia mai ampla a acestei descoperiri genetice este aceea ca aduce mai aproape ziua in care genomul fiecarei persoane (harta completa a ADN) poate fi scanat pentru analizarea sutelor de gene despre care se crede ca sporesc susceptibilitatea pentru o gama larga de tipuri de cancer.
Cateva echipe de cercetatori au luat parte la studii sub conducerea lui Douglas Easton, profesor de epidemiologie a cancerului din cadrul Universitatii Cambridge, acestia studiind ADN-ul a aproximativ 50000 de femei, jumatate dintre ele suferind de cancer de san.
Cercetatorii au folosit fragmente de ADN pentru a scana genomul fiecarei persoane pentru variatii genetice care s-a descoperit ca sunt puternic corelate cu cancerul de san. Au rezultat variatii mici in randul a patru gene, drept cele mai posibile asociatii.
Doua dintre cele patru gene sunt relativ comune. De exemplu, se estimeaza ca intre 6,25 - 16,66% dintre femei sunt purtatoare a doua perechi de gene cu defecte.
Celelalte trei gene identificate sunt de asemenea comune in randul populatiei, insa reprezinta un risc mai scazut de maladie.
Pentru moment nu se cunoaste modul in care interactioneaza aceste gene intre ele sau cu factorii legati de stilul de viata, fiecare dintre acestia putand spori riscul de aparitie a cancerului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate