Clickmed
programare rapida la medic

Gripa aviara se transmite de la om la om

Publicat la data de: 09 Aprilie 2008

Teste recente sugereaza ca virusul gripei aviare se transmite de la om la om. Un barbat din China, se pare ca a contactat virusul gripei aviare de la fiul sau.
Pana la data de 2 Aprilie 2008, au fost inregistrate 376 de cazuri de infectii cu virusul inalt patogen al gripei aviare (H5N1). Din Noiembrie 2003, au fost inregistrate 238 victime umane, ale virusului H5N1, in 14 tari.
Desi majoritatea infectiilor au fost izolate, aproape un sfert in totalul infectiilor, au aparut in grupuri de doi sau mai multi oameni.
Doua persoane, tata si fiu, au fost diagnosticate ca fiind infectate cu virusul H5N1, la 2 saptamani unul de altul. De asemenea, dupa diagnosticarea celor doi, alte 91 de persoane, cu care au venit in contact, au fost consultate de medici. Din fericire testele pentru H5N1 au iesit negative la toate cele 91 de persoane.
In urma anamnezei, s-a stabilit ca cea mai probabila varianta in care cei 2 au contactat virusul, a fost vizita fiului la o ferma de pasari (vizita a avut loc cu 6 zile inainte de declansarea simptomelor bolii). Dupa vizita la ferma, fiul a intrat zilnic in contact cu tatal sau.
Fiul in varsta de 24 de ani a murit, tatal sau in varsta de 52 de ani, a supravietuit dupa administrarea unui tratament antiviral.
Virusurile izolate de la cei doi (tatal si fiul) erau identice, din punct de vedere genetic, cu o mica exceptie la unul din lanturile de acizi nucleici.
Concluzia a fost ca transmiterea virusului, s-a facut de la o persoana la alta. Ceea ce ridica intrebarea, daca nu cumva virusul a suferit o mutatie care il ajuta sa se raspandeasca mai usor printre oameni.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate