Clickmed
programare rapida la medic

Cum ingrijim corect tenul gras cu tendinta acneica?

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2020
Cum ingrijim corect tenul gras cu tendinta acneica?

Fiecare femeie isi doreste o piele sanatoasa, radianta, fara imperfectiuni, care sa ii dea incredere si sa o faca sa simta ca poate cuceri lumea. De-a lungul vietii, insa, pielea trece prin diferite transformari, iar felul in care va arata pielea in orice moment al vietii depinde de modul in care aceasta este ingrijita.

Stiai ca pielea se regenereaza constant, o data la aproximativ 27 de zile? Acest lucru nu inseamna, insa, ca greselile pe care le facem cand vine vorba de ingrijirea pielii se sterg dupa 27 de zile. Ba mai mult, unele greseli grabesc procesul de imbatranire care desi nu poate fi evitat, uneori poate fi intarziat.

Este esential sa acorzi o importanta deosebita ingrijirii pielii tale, mai ales cand vine vorba de ten. Fata este cea mai expusa parte a corpului, zi de zi vine in contact cu o multime de factori externi, precum poluare, fum de tigara, radiatii UV si tot pielea fetei este prima care te anunta cand in organismul tau se produce un dezechilibru.

Ce este expozomul si cum afecteaza tenul?

In anul 2005, epidemiologul britanic, Christopher Wild, defineste expozomul ca fiind totalitatea factorilor externi si interni la care suntem expusi de la nastere. Pielea este primul organ afectat de expozom, iar actiunea sa este diferita de la o persoana la alta, in functie de mediul de viata si factorii la care suntem expusi. Printre principalii factori care afecteaza pielea se numara:

Agresorii externi:
- radiatiile UV. Spectrul de radiatii solare este compus din radiatii cu lungimi de unda diferite, ce penetreaza pielea, fiind responsabile pentru fotoimbatranire;
- poluarea din aer, care expune pielea la agenti chimici, fizici si biologici ce determina aparitia ridurilor si degradarea cutanata;
- schimbarile climatice;
- stresul si lipsa de somn;
- fumatul;
- dieta dezechilibrata. Nutritia joaca un rol important in sanatatea pielii, iar dezechilibrele din dieta influenteaza negativ structura pielii.

Agresorii interni:
- modificari hormonale.

Acneea, cea mai raspandita afectiune a pielii

Dintre toate problemele tenului cauzate de expozom, de departe cea mai inestetica si neplacuta este acneea. Acneea nu apare doar in adolescenta, multe femei confruntandu-se cu aceasta problema la 30, 40 si chiar 50 de ani, tocmai din cauza factorilor mai sus mentionati.

Acneea este o afectiune a epidermei asociata cu:
- inflamarea pielii;
- ingrosarea tenului;
- excesul de sebum;
- inmultirea microbiomului.

Tenul gras cu tendinta acneica are nevoie de o ingrijire speciala, cu produse care au formule potrivite, care sa nu afecteze tenul, ci sa contribuie la diminuarea diverselor imperfectiuni si sa repare bariera cutanata. Cu o ingirjire adecvata, pielea devinde mai puternica si va putea lupta mai usor cu factorii nocivi care o agreseaza zilnic.

Cum ingrijim tenul gras cu tendinta acneica?

Ce bine ar fi daca am avea un aliat care sa inteleaga in totalitate nevoia de frumusete si ingrijire! Ei bine, acest aliat exista si vine de la Vichy. Este vorba despre produsele din gama Normaderm Phytosolution, special concepute pentru tenul gras cu tendinta acneica.

Produsele din gama Normaderm Phytosolution sunt testate sub control dermatologic. Acestea contin formule hipoalergenice, non-comedogenice si sunt potrivite pentru pielea sensibila.

Produsele din gama Normaderm Phytosolution actioneaza in orice stadiu al acneei datorita actiunii ingredientelor precum acidul salicilic de origine naturala si vitamina CG si regenereaza bariera cutanata deteriorata a pielii, prin actiunea acidului hialuronic de origine naturala, apei vulcanice Vichy si bifidus derivat din probiotice.

Cum arata o rutina completa de ingrijire a tenului gras cu tendinta acneica?

Tenul gras cu tendinta acneica are nevoie de o ingrijire speciala, cu produse adecvate. O ingrijire corecta a tenului gras, cu tendinta acneica, consta in doi pasi simpli:

1. Curatare si purificare, dimineata si seara, cu un gel de curatare bland, care sa nu usuce pielea.
Gelul de curatare din gama Normaderm Phytosolution de la Vichy este recomandat pentru tenul gras, cu tendinta acneica. Datorita ingredientelor precum acid salicilic, oligoalimente (cupru si zinc) si probiotice, gelul de curatare Normaderm Phytosolution purifica in profunzime, indeparteaza impuritatile si respecta pH-ul pielii pentru o rezistenta puternica la spalari frecvente.

2. Regenerare prin folosirea unui produs de ingrijire cu textura lejera si hidratanta.
Al doilea pas in rutina de ingrijire a tenului gras cu tendinta acneica ar fi aplicarea unui produs de ingrijire adecvata nevoilor acestui tip de ten.

Pentru aceasta etapa propunem crema dublu-corectoare din gama Normaderm Phytosolution de la Vichy, care are dubla actiune:

1. ACTIONEAZA IMPOTRIVA IMPERFECTIUNILOR, PRECUM: cosuri, semne reziduale, exces de sebum;
2. IMBUNATATESTE CALITATEA PIELII: Hidrateaza si regenereaza pielea

Crema hidrateaza pielea pe durata intregii zile datorita celor doua ingrediente dermatologice active principale de origine naturala: acid salicilic purificator si acid hialuronic hidratant. Se absoarbe rapid in piele, are o textura lejera si nu lasa o senzatie de ten gras.

Cheia pentru a scapa cu adevarat de acnee este urmarea cu meticulozitate a tratamentului potrivit problemei cu care te confrunti. Produsele pentru ingrijirea tenului din gama Normaderm Phytosolution de la Vichy sunt doza de puritate de care pielea ta are nevoie!

Dr. Nectara Mitroi, Medic primar dermato-venerologie raspunde:

1. De ce apare acneea?

Leziunile de acnee apar datorita retentiei secretiei excesive de sebum la nivelul ductului glandelor sebacee din piele si inflamarii tesuturilor inconjuratoare prin inmultirea florei microbiene care traieste in sebum. Acest proces este influentat de hormonii sexuali (androgeni), care incep sa se secrete la pubertate, motiv pentru care acneea este frecvent intalnita la aceasta varsta.

Sebumul este o substanta uleioasa, alb-galbuie cu rol de emoliere si de aparare, care se elimina in mod normal prin porii pielii. De multe ori calibrul porilor este prea mic si nu este posibila eliminarea corecta a sebumului, care ajunge sa se acumuleze in piele formand mici depozite negricioase sau alb-galbui numite comedoane. In conditiile retentiei de sebum, anumite specii de bacterii si ciuperci care traiesc in piele se inmultesc excesiv, determinand aparitia inflamatiei in jurul glandelor sebacee. Astfel apar cosurile rosii sau cu colectie galbuie, numite papule si pustule (daca inflamatia este superficiala) sau leziunile nodulare/chistice (daca inflamatia este profunda).

2. Poate fi prevenita aparitia acneei?

Orice persoana poate face un episod de acnee, cel putin o data in viata. Acneea afecteaza 85% din adolescenti, fiind considerata fiziologica la aceasta varsta. Exista si o predispozitie genetica-daca parintii au avut forme severe de acnee in tinerete, posibil ca si copii sa mosteneasca acelasi tip de ten si sa se confrunte cu aceeasi problema. Putem preveni aparitia leziunilor de acnee sau agravarea lor printr-o ingrijire corecta a tenului.

La primele semne trebuie inceputa o rutina de ingrijire care presupune folosirea de geluri /solutii de curatare speciale pentru ten gras cu tendinta acneica, in combinatie cu creme dermato-cosmetice cu principii active antiacneice (in formele usoare) sau tratament medicamentos local/oral (in formele moderate) recomandat de medicul dermatolog. Tratand acneea inca din fazele incipiente, putem tine lucrurile sub control si evitam agravarea leziunilor sau aparitia de semne/cicatrici.

3. Ce este de facut in cazul aparitiei acneei?

Primul pas il reprezinta consultul dermatologic. Medicul dermatolog evalueaza tipul de leziuni, extensia bolii, severitatea ei si va stabili tratamentul adecvat fiecarui pacient in parte.

Rezultatele tratamentului incep sa apara dupa 6-8 saptamani, fiind necesara rabdare si consecventa pentru a controla acneea. Tratamentele folosite in acnee se pot imparti in tratamente locale si interne (administrate pe cale orala). Tratamentul local are actiune antiinflamatorie, anticomedogenica (trateaza si impiedica formarea comedoane) si seboreducatoare. Se folosesc substante de tipul retinoizilor, benzoilului peroxid, antibioticelor (eritromicina, clindamicina), acidului azelaic, sau combinatii ale acestora. Tratamentul intern se asociaza tratamentului local in formele moderate/ severe de acnee. Se pot folosi antibiotice orale (frecvent doxiciclina), anticonceptionale orale (in cazurile de acnee hormonala) sau retinoizi orali (Isotretionin).

Tratamente ajutatoare in acnee sunt microdermabraziunea, extractia comedoanelor, peelingul chimic. Foarte importante sunt si produsele dermatocosmetice pe care le folosim in rutina zilnica de ingrijire. Ele trebuie sa fie adaptate tipului de ten, sa fie noncomedogenice, hipoalergenice, cu o textura lejera, astfel incat sa nu ingrase suplimentar tenul. Este utila folosirea unui gel de curatare dimineata si seara pentru a elimina impuritatile de la nivelul porilor. Dimineata poate fi aplicata o crema hidratanta (ajuta la diminuarea senzatiei de uscaciune pe care o induc produsele tratament), iar seara o crema dermatocosmetica antiacneica sau produsul medicament recomandat de medicul dermatolog.

4. Care sunt diferentele intre acneea la adolescenti si cea care apare la adulti?

Acneea adolescentului tinde sa afecteze zona centrala a fetei (pometi, nas, frunte) umerii, decolteul si spatele, zone cu o densitate mare a glandelor sebacee. La copilul aflat in pragul pubertatii primele semne de acnee apar pe frunte, apoi treptat apar puncte negre pe zona T a fetei, uneori si in pavilionul urechilor. Ulterior, excesul de sebum duce si la aparitia cosurilor rosii-papulo-pustule, rezultate din inflamarea comedoanelor (punctelor albe/negre).

La adult, leziunile de acnee afecteaza mai ales jumatatea inferioara a fetei (zona U-barbie, mandibula), uneori cu extensie la nivelul gatului. Si adultul poate avea leziuni la nivelul toracelui sau umerilor.

Daca la adolescent acneea poate fi considerata fiziologica, datorita sintezei hormonilor sexuali care incepe la pubertate si determina exces de sebum, acneea cu debut tardiv, la varsta adulta, la femeie, poate sa aiba o cauza hormonala. Daca acneea se asociaza cu tulburari ale ciclului menstrual, tendinta de crestere in greutate, hirsutism (pilozitate excesiva) sunt necesare investigatii ale functiei ovariene (analize hormonale) si o ecografie ovariana, pentru a putea evidentia o posibila cauza hormonala a acneei care necesita tratament specific. Cea mai frecventa cauza a acneei hormonale o reprezinta sindromul de ovar micropolichistic.

5. Stilul de viata poate afecta tenul?

Stilul de viata are un impact asupra intregului organism, iar pielea nu face exceptie.

Stresul, caldura si umiditatea, transpiratia excesiva pot induce agravari ale acneei.
Expunerea la soare este considerata de multi pacienti benefica pentru ca usuca leziunile superficiale si uniformizeaza culoarea tenului. Acest efect este insa unul tranzitoriu. De aceea se recomanda evitarea expunerii la soare a zonelor afectate si folosirea de creme de fotoprotectie speciale pentru ten acneic pe perioada verii.

Unele medicamente pot agrava acneea: cortizonice, anumite vitamine din grupul B, hormonii anabolizanti - folositi de multe ori de cei de doresc cresterea rapida a masei musculare.

Un rol foarte important il au igiena personala si produsele cosmetice folosite. Igiena excesiva (spalarea frecventa, sapunuri agresive) poate dauna tenului acneic, atat prin iritarea tenului cat si prin stimularea secretiei de sebum. Cosmeticele nepotrivite, ca fondul de ten cu acoperire mare, pudra, pot determina ocluzia porilor, favorizand retentia sebumului si aparitia leziunilor de acnee (acneea cosmetica).

Desi alimentatia nu joaca un rol important in aparitia leziunilor de acnee, nefiind recomandata o dieta specifica, se considera ca un regim alimentar bogat in glucide, o alimentatie hiperiodata sau consumul excesiv de lactate poate agrava acneea.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter