Clickmed
programare rapida la medic

Concluziile studiului national asupra perceptiilor parintilor referitoare la ADHD

Publicat la data de: 27 Martie 2009

Copiii cu ADHD intampina adesea probleme care depasesc simptomele de baza ale afectiunii: hiperactivitate sau comportament impulsiv si deficit de atentie. Astfel, acesti copii sufera de incredere scazuta in fortele proprii, pot avea probleme sociale si emotionale, adesea au rezultate slabe la scoala si sunt incapabili de a participa la schimburi sociale (ex. impartirea unor obiecte cu alti copii, cooperarea).

Potrivit studiului national – Perceptii Referitoare la ADHD, parintii din Romania, care au copii cu ADHD, sunt deosebit de preocupati de viitorul copilului lor, acestia considerand ca integrarea intr-un colectiv este cel mai important aspect pentru a asigura copilului un viitor bun.

Totodata, acestia sunt de parere ca principalele dificultati intampinate de catre copiii cu ADHD sunt cele legate de experiente sociale (nu sunt invitati la petreceri aniversare, experiente de joaca nereusite, etc.).

Impactul negativ asupra copilului, atat social, cat si emotional, este recunoscut si de catre parintii din Romania. Acestia sustin ideea conform careia, dezvoltarea emotionala s-ar putea imbunatati daca se petrece mai mult timp in familie, iar o mai buna dezvoltare sociala este realizata prin mai multe interactiuni cu prietenii sau colegii de scoala.

Referitor la planul de tratament recomandat de catre medic, majoritatea parintilor recunosc ca au fost prescrise tratamente pentru dezvoltarea abilitatilor emotionale si sociale.

ADHD este o afectiune cronica cauzata, se pare, de catre o intarziere a dezvoltarii cerebrale, fapt ce afecteaza capacitatea de inhibitie si autocontrol ale unei persoane. ADHD este una dintre cele mai comune afectiuni in randul copiilor si adolescentilor; se presupune ca intre 3% si 7% dintre scolari sufera de aceasta tulburare.
ADHD se transmite in familie. Daca intr-o familie exista un copil cu ADHD, exista intre 30% si 40% sanse ca sora sau fratele sa sufere si el de ADHD. In plus, peste jumatate dintre parintii care au ADHD vor avea un copil cu aceasta afectiune.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate