Clickmed
programare rapida la medic

Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!

Actualizat la data de: 10 Iulie 2019

Alergia la crustacee, frecventa

Sus
Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic!

Fructele de mare sunt reprezentate de un grup de animale marine de dimensiuni mici si care pot fi introduse in alimentatie sub diferite forme. Majoritatea persoanelor alergice la fructe de mare sunt alergice la crustacee, reactiile la aceste alimente tinzand sa fie mai severe. Astfel, medicii pot recomanda ca persoanele alergice la orice tip de fructe de mare sa elimine complet din alimentatie ambele tipuri, deoarece pot exista contaminari sau noi alergii.

Exista doua tipuri principale de fructe de mare, acestea fiind reprezentate de:

- crustacee: crab, homar, creveti;
- moluste: midii, stridii, scoici, sepie, calmar, caracatita.

Unii oameni pot dezvolta alergii doar la un tip de fructe de mare, in timp ce altii pot fi alergici la ambele.

Simptomele alergiilor la fructe de mare variaza de la persoana la persoana si pot sa survina in cateva minute de la ingerarea alimentelor sau chiar la cateva ore.

Cuprins articol

  1. Alergia la crustacee, frecventa
  2. Manifestari clinice ale alergiei la fructe de mare
  3. Reactii alergice severe
  4. Cauzele alergiei la fructe de mare
  5. Tratamentul alergiei la fructe de mare
  6. Prevalenta
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Manifestari clinice ale alergiei la fructe de mare

Sus

Simptomatologia alergiilor la fructe de mare poate include urmatoarele elemente:

- indigestie;
- greata si varsaturi;
- dureri stomacale;
- diaree;
- wheezing sau respiratie suieratoare;
- dispnee sau dificultati de respiratie;
- tuse;
- disfonie sau raguseala;
- colorare anormala a tegumentelor, precum cianoza sau paloarea;
- eruptii cutanate;
- inflamatie la nivelul gatului si cavitatii bucale;
- vertij;
- confuzie;
- pierderea starii de constienta.

Simptomatologia alergiilor variaza in functie de fiecare individ, dar si in functie de alimentul ingerat. Astfel, uneori reactia poate fi foarte usoara si de scurta durata, iar alteori poate fi mai severa si indelungata. De asemenea, reactiile alergice tind sa se inrautateasca odata cu trecerea timpului.

Trebuie stiut ca sugarii si copiii mici vor avea aceleasi semne si simptome ca si in cazul adultilor. Totusi, este important faptul ca acestia nu pot exprima verbal ceea ce li se intampla, iar adultii trebuie sa recunoasca faptul ca ceva nu este in regula. Astfel, persoanele adulte ce au in grija copii trebuie sa caute semne de urticarie si de dificultate respiratorie. Cand respiratia este ineficienta pot fi observate semne, precum albastrirea unghiilor si a buzelor sau retractia intercostala si supraclaviculara.

Reactii alergice severe

Sus

O alergie foarte severa poate declansa socul anafilactic sau anafilaxia. Anafilaxia reprezinta o reactie extrema care afecteaza mai multe sisteme din organism si pune viata in pericol. Aceasta reactie poate sa survina in cateva minute sau chiar secunde de la expunerea la fructele de mare si poate duce la deces foarte rapid daca nu este oferit tratament prompt.

Semnele principale ale anafilaxiei includ:

- tulburari grave de respiratie;
- edem glotic;
- respiratie suieratoare;
- tuse;
- greata sau varsaturi;
- dureri gastrice;
- congestie nazala;
- tahicardie.

Persoanele care au respiratia afectata, dar si cele care experimenteaza urticarie si dureri gastrice trebuie sa solicite imediat asistenta medicala de urgenta.

De asemenea, daca au istoric de alergii si au in dotare stilouri preumplute cu adrenalina, ar trebui sa utilizeze acest medicament. Este inca necesara solicitarea cadrelor medicale de urgenta chiar si dupa administrarea adrenalinei, deoarece exista un risc crescut ca simptomele severe sa revina intr-un nou episod cateva ore mai tarziu.

Cauzele alergiei la fructe de mare

Sus

Alergiile la fructele de mare survin atunci cand sistemul imunitar al organismului uman reactioneaza exagerat impotriva proteinelor prezente in aceste alimente. Cand o persoana cu alergie este expusa la aceste proteine, sistemul imunitar se activeaza si incerca sa lupte impotriva agentilor invadatori straini.

Reactiile alergice implica eliberarea de histamina, o substanta ce are ca efect dilatarea vaselor de sange. De asemenea, histamina este responsabila de aparitia simptomelor specifice alergiei. Din acest motiv, medicamentele antihistaminice pot fi eficiente impotriva reactiilor alergice.

Tratamentul alergiei la fructe de mare

Sus

Atunci cand medicii suspecteaza ca o persoana este alergica la fructele de mare, este posibil sa fie solicitate investigatii suplimentare. In cazul in care prin aceste investigatii se confirma prezenta alergiei, singurul tratament consta in evitarea completa a fructelor de mare. In plus, medicii pot prescrie stilouri preumplute cu adrenalina, acestea necesitand injectarea intramusculara cat mai rapida in caz de urgenta.

Fiecare secunda este extrem de importanta in cazul reactiilor grave dupa expunerea la fructe de mare. Administrarea adrenalinei in stadiile incipiente ale reactiei poate ajuta la prevenirea complicatiilor si a decesului.

Chiar daca nu exista un tratament care sa faca o persoana sa nu mai fie alergica la fructe de mare, oamenii pot gestiona de multe ori alergiile prin anumite metode de protectie. Astfel, etichetele produselor alimentare trebuie citite cu atentie pentru a nu se consuma alimente cu alergeni. Producatorii de alimente includ pe ambalaj anunturi cu privire la alergenii inclusi, dar lista de ingrediente trebuie citita integral pentru a elimina orice suspiciune.

In cazul in care se merge la restaurant, este important ca personalul din acest loc sa fie informat cu privire la alergie. Astfel, se poate evita contaminarea mancarurilor cu alergeni. De asemenea, persoanele cu alergii severe ar trebui sa stea departe de fumul sau vaporii care pot iesi dintr-o bucatarie in care sunt pregatite mancaruri cu fructe de mare.

Trebuie cunoscut faptul ca exista numeroase produse care contin fructe de mare. De exemplu, fructele de mare nu se gasesc doar in produsele alimentare destinate consumului uman, ci si in alimente pentru animale, in suplimente nutritive, in ingrasaminte sau in produse cosmetice. Orice persoana care are o ingrijorare cu privire la un anumit produs poate apela la numarul de telefon al producatorului pentru a obtine informatii detaliate despre lista completa de ingrediente.

Prevalenta

Sus

Alergiile la fructe de mare se regasesc printre cele mai frecvente alergii alimentare. Este interesant faptul ca aceste alergii pot afecta persoanele de orice varsta, dar mai ales persoanele adulte. Odata ce s-au dezvoltat, alergiile la fructe de mare tind sa ramana permanente.

Este important de cunoscut faptul ca alergiile la fructele de mare nu implica alergii la carnea de peste. Astfel, multe persoane alergice la fructe de mare pot manca peste in mod normal. Totusi, trebuie sa se tina cont de faptul ca pestele poate fi contaminat cu alergeni, din acest motiv fiind necesar consumul cu prudenta si din medii controlate.

Concluzii

Sus

Alergiile alimentare pot reprezenta un motiv de ingrijorare si disconfort. Totusi, teama de a nu manca un aliment care sa produca reactii alergice este diminuata semnificativ, deoarece practicile de etichetare a alimentelor sunt din ce in ce mai eficiente.

Majoritatea produselor alimentare prezinta alergenii ce intra in compozita lor, astfel incat alergiile fiind mai usor de gestionat.

Este important ca populatia sa fie constienta de simptomele pe care le produce o alergie, astfel incat sa se poata lua cele mai bune masuri de ingrijire. De asemenea, trebuie stiut ca alergia poate surveni chiar daca in antecedente au fost consumate fructe de mare si nu au avut loc reactii secundare. In plus, alergiile se pot agrava de-a lungul timpului, astfel incat orice persoana care reactioneaza in mod negativ la fructe de mare ar trebui sa consulte un medic pentru evaluare si testare.

Bibliografie:

Food allergies: Frequently asked questions. (n.d.). https://www.foodallergy.org/sites/default/files/migrated-files/file/food-allergy-faqs.pdf
Food allergy reactions. (2009). https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Food-Allergy-Reactions.aspx
Gupta, R. S., et al. (2019). Prevalence and severity of food allergies among US adults. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2720064
Shellfish allergy. (2018). https://kidshealth.org/en/parents/shellfish-allergy.html
Shellfish allergy. (2019). https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/shellfish-allergy
Shellfish allergy. (n.d.). https://www.foodallergy.org/common-allergens/shellfish-allergy
Shellfish allergy. (n.d.). https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Shellfish-Allergy-(1)


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate