Clickmed
programare rapida la medic

Hainele noi, risc de reactii alergice severe. Cum prevenim imbolnavirile?

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Reactiile alergice, frecvente

Sus
Hainele noi, risc de reactii alergice severe. Cum prevenim imbolnavirile?

Substantele chimice care sunt imprimate hainelor in timpul procesului de fabricatie pot duce la aparitia reactiilor alergice. In Europa, aproximativ 20% din populatia generala sufera de dermatita de contact la cel putin un alergen, conform datelor Academiei Europene de Alergologie si Imunologie Clinica.

In 2018, autoritatile europene au fost sfatuite sa "interzica sau sa limiteze concentratia a peste 1.000 de substante alergene folosite in procesul de fabricatie pentru articolele textile, din piele si din blana.

Avertismentul protejarii consumatorilor de riscul alergiilor si iritatiilor cutanate a fost facut de Agentia Franceza de Securitate Sanitara, a Alimentatiei, Mediului si a Muncii (ANSES) si de Agentia Suedeza a Produselor Chimice.

Cuprins articol

  1. Reactiile alergice, frecvente
  2. Cauzele reactiilor alergice
  3. Cum se manifesta alergia la haine
  4. Categorii de risc
  5. Cand ne prezentam la medic
  6. Masuri de preventie
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele reactiilor alergice

Sus

Reactiile alergice la haine apar ca urmare a contactului pielii cu adezivii, vopselurile, aditivii chimici si rasinile de finisare utilizate in prelucrarea hainelor si a incaltamintei.

In urma contactului pielii cu articolele de imbracaminte tratate chimic, anticorpii IgE recunosc substantele chimice utilizate in prelucrarea tesaturilor si hainelor ca fiind straine si periculoase pentru organism.

Anticorpii alergici IgE elibereaza histamina - un important mediator imunitar care dilata si mareste permeabilitatea vaselor de sange. In urma acestui proces apare inflamatia pielii specifica dermatitei de contact.

Cum se manifesta alergia la haine

Sus

Pe langa inflamatia pielii, dermatita de contact se manifesta prin roseata, umflaturi si senzatia de mancarime, leziuni si vezicule. in anumite cazuri, veziculele se sparg, iar pielea se intareste si se crapa.

Pe de alta parte, in cazul in care imbracamintea sau materialul textil a fost contaminat cu uleiuri, grasimi sau creozot, la contactul cu pielea pot aparea si acneea sau foliculita.

Simptomele de foliculita includ senzatia de mancarime, pustule si o eruptie aproape de foliculi de par expusi la tesatura.

La fel ca in cazul oricaror altor alergii, simptomele alergiei la haine este influentata de tipul si de nivelul de concentratie al alergenului, perioada de contact, sensibilitatea alergica a persoanei, iar semnele pot varia de la reactii usoare la cele severe.

Manifestarile pot fi agravate de expunerea la praf si ca urmare a transpiratiei.

Categorii de risc

Sus

Femeile se pot confrunta mai des cu dermatita de contact din cauza ca se imbraca mai frecvent cu haine mulate pe corp, comparativ cu barbatii.

De asemenea, persoanele obeze si cele care lucreaza in spatii cu umiditate crescuta (cum sunt brutariile) si care transpira mult se confrunta cu reactii alergice.

Dermatita de contact este des intalnita si in cazul persoanele cu dermatita atopica, afectiune care se intalneste adesea in cazul copiilor.

Cand ne prezentam la medic

Sus

In general, in situatia in care imbracamintea duce la aparitia reactiilor alergice (mancarime, roseata), acestea vor disparea in momentul in care limitati contactul cu alergenul, adica renuntati la purtarea hainelor care va creeaza disconfort.

In cazul in care aveti un fond alergic si daca mancarimea nu trece, se extinde si este insotita de durere, dupa purtarea unui articol de imbracaminte sau incaltaminte cumparat recent, este bine sa consultati un medic dermatolog sau alergolog pentru a evita complicatiile.

Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice - eficiente pentru ameliorarea mancarimii, rosetii si inflamatiei - si de corticorsteroizi topici, care reduc mancarimea si eruptiile cutanate.

Identificarea si eliminarea oricaror potentiali agenti cauzali previn dermatitele cronice sau recurente.

Masuri de preventie

Sus

Optati intotdeauna pentru haine din bumbac, deoarece bumbacul nu este alergen.
Spalati intotdeauna hainele noi inainte de a le purta.
Folositi doar sapun si apa cand spalati hainele. Pe cat posibil, reduceti, daca nu eliminati complet, utilizarea balsamului de rufe si a detergentilor care contin parfumuri si alte substante chimice dure.
Identificati factorul alergen si evitati-l pe cat posibil.

Pentru producatori, ANSES recomanda sa nu fie depasite concentratiile maximale pentru urmatoarele substante chimice continute de haine:

- 1 mg/kg pentru crom 6
- 130 mg/kg (textile) si 110 mg/kg pentru nichel si compusii sai
- 70 mg/kg (textile) si 60 mg/kg pentru cobalt si compusii sai
- 75 mg/kg pentru formaldehida

Statisticile arata ca, in cazul cromului, din momentul restrictionarii utilizarii acestuia, anual au fost prevenite 11.000 de noi cazuri de alergii, dupa cum arata datele Agentiei Europene Pentru Produse Chimice.

Un alt exemplu este nichelul - principala cauza a alergiei cutanate in Europa. Utilizarea nichelului a fost restrictionata in cazul articolelor care intra in contact indelungat cu pielea, precum cerceii, colierele, bratarile de ceas si fermoarele articolelor de imbracaminte, mai arata Agentia Europeana Pentru Produse Chimice.

Concluzii

Sus

Hainele si incaltamintea noua pot cauza alergii din cauza substantelor chimice care sunt folosite in timpul procesului de fabricatie.

Pentru persoanele care au fond alergic si in cazul copiilor, acest contact poate duce la aparitia manifestarilor severe.

Pentru a limita aparitia reactiilor alergice, este esential ca produsele de imbracaminte nou achizitionate sa fie spalate intotdeauna dupa cumparare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate