Clickmed
programare rapida la medic

Totul despre ingrijirea paliativa

Actualizat la data de: 28 Martie 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
 Totul despre ingrijirea paliativa

Ingrijirea paliativa este cunoscuta ca un domeniu vast de ingrijire totala, ce cuprinde atat partea medicala, spirituala si psiho-emotionala a pacientului, cat si a familiei acestuia.

Cunoscuta in tara noastra nu de foarte multi ani, a capatat o amploare deosebita datorita multiplelor afectiuni incurabile in randul populatiei, venind in ajutorul lor, in speranta unei imbunatatiri a calitatii vietii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Indicatii
  3. Principiile ingrijirii paliative
  4. Echipa ingrijirii paliative
  5. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Acest concept de ingrijire paliativa incearca sa previna si sa inlature suferinta provocata de boala prin identificarea cat mai precoce si o evaluare cat mai corecta a problemelor cauzate de suferinta oncologica sau non-oncologica si initierea unui tratament menit sa reduca durerea.

De asemenea, ofera pacientilor in cauza suportul psiho-emotional si spiritual de care au nevoie.

Mai ajuta atat pacientul, cat si familia in problemele sociale, ce tin de starea sociala si financiara pentru a putea depasi situatiile limita si a face fata atat tratamentului, cat si costurilor ce implica medicatia sau alte obiecte medicale.

Pe de alta parte, il face pe pacient sa se obisnuiasca cu diagnosticul si sa gandeasca cat mai realist la faptul ca starea de sanatate nu mai poate fi ca inainte, insa sunt alte lucruri si obiective pentru care se merita sa lupte si sa fie pozitiv.

Daca in trecut se considera ca ingrijirea paliativa este dedicata in exclusivitate pacientilor ce sufera de boli incurabile care nu raspund la tratamentul curativ, in prezent lucrurile s-au mai schimbat.

Centrele hospice, asa cum mai sunt numite, ofera ingrijiri si pacientilor non-oncologici care sufera de diverse afectiuni severe ce necesita ingrijire speciala atat din punct de vedere medicat, cat si din partea familiei.

Este acceptat faptul sa aceste servicii de ingrijire paliativa pot fi puse in practica, in paralel cu tratamentele curative, chiar din primele stadii de boala cronica progresiva sau care ameninta viata.

Impactul abordarii in acelasi timp cu terapiile active ce au scop curativ este unul pozitiv mai ales asupra compliantei la tratament, dar si in ceea ce priveste marirea calitatii vietii pacientului si rudelor acestuia pe tot parcursul evolutiv al bolii.

In acest context general, ingrijirea paliativa reuseste sa aduca si sa mentina in atentie toate nevoil ecomplexe ale unor pacienti incurabili sau cu boli greu de tratat, fiind recunoscuta si in proces continuu de dezvoltare, devenind astfel o parte integrata din serviciile de sanatate publica si privata din Romania.

Principiile ingrijirii paliative

Sus

Sunt relativ simple, dar in acelasi timp foarte complexe, si au la baza pacientul, boala, simptomele, nevoile, familia, echipa medicala, dar pionul principal ramane pacientul, fara de care acest timp de ingrijire nu ar exista.

De retinut faptul ca ingrijirea paliativa este centrata pe pacient si nu pe boala in sine, remarcandu-se faptul ca suferinta este descrisa si traita doar de pacient.

Atat durerea fizica, cat si cea psiho-emotionala este resimtita si suportata in etape diferite de la pacient la pacient, in functie de sensibilitatea fiecarui individ, de valorile lui, de situatia sociala in care se afla, de familie, dar in special de realismul fiecaruia.

Astfel, rezolvarea si raspunsul la suferinta produsa de boala ramane individualizat si isi are rezolvarea in modul de tratare si administrare corecta a medicatiei initiate pentru controlul durerii si a simptomelor asociate bolii, cat si in abordarea separata a problemelor de natura psihologica, ce implica starile anxioase sau depresive induse de cele mai multe ori automat odata cu aflarea diagnosticului.

Nu sunt uitate nici problemele sociale, ce includ o posibila izolare de familie sau de prieteni sau chiar pierderea locului de munca, ce duce la accentuarea bolii pe plan psiho-emotional si financiar.

Spiritualitatea nu este nici ea neglijata deoarece multi dintre cei afectati de boli incurabile apeleaza la aceasta pentru rezolvarea problemelor, iar cei care poate nu credeau ca reusesc sa se mobilizeze si sa se apropie mult mai mult in aceste situatii dificile.

Datorita faptului ca ingrijirea paliativa trateaza atat pacientul, cat si familia daca este cazul, se incadreaza intr-o unitate de ingrijire complexa, singura de acest gen din tara, capabila sa ofere suport psiho-emotional familiei implicate chiar si dupa decesul pacientului.

Echipa ingrijirii paliative

Sus

Este formata dintr-o echipa interdisciplinara, in care fiecare specialitate isi exercita aportul recunoscut fata de pacient, fara a exista conflicte de interes sau alte probleme de gestionat.

O echipa solida intr-un centru de ingrijire paliativa cuprinde cel putin un medic, unul sau mai multi asistenti medicali, in functie de numarul de pacienti internati, un asistent social, un preot.

Acestora li se adauga terapeutii, psihologul, farmacistul, infirmierele si voluntarii fara de care munca ar fi si mai grea.

Aceasta echipa colaboreaza in orice situatie, pentru a aduce cat mai multe beneficii pacientului si se poate reconsolida prin diferite activitati sau angajarea unor noi parteneri de munca, deoarece fiecare centru are dreptul sa isi mareasca echipa in beneficiul pacientilor.

Au mai fost infiintate si servicii de ingrijire la domiciliu, cat si unitati spitalicesti de tip “hospice”, cabinete de consultatii in ambulatoriu pentru centrele de ingrijire paliativa la zi, dar si echipe mobile ce sunt solicitate sa ofere consultatii in spitale.

Pacientii ce pot beneficia de aceste servicii pot fi atat persoane cu afectiuni oncologice cu varste peste 18 ani, dar si persoane ce sufera de HIV/SIDA in stadii avansate sau bolnavi cu afectiuni cronice grave greu vindecabile sau pentru care sursele de terapiei s-au epuizat.

Nu sunt refuzati nici copiii, existand sectii speciale dedicate lor, cu medic pediatru capabil sa ofere ingrijirea necesara in cazul celor ce sufera de distrofii neuromusculare progresive, malformatii congenitate sau alte afectiuni rare.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate