Clickmed
programare rapida la medic

Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Accidentarile la plaja, piscina si strand: prevenire si prim ajutor

Inainte sa pleci la mare, la piscina sau la strand, pune in geanta de plaja si trusa de prim ajutor. Nu stii niciodata cand ai nevoie de un dezinfectant si un pansament steril.

De aceea, este bine sa ai la tine mai multi plasturi antiseptici, de preferinta rezistenti la apa, rivanol sau o solutie iodata dezinfectanta si niste comprese sterile.

Ce riscuri implica o leziune a pielii?

Indiferent ca ai o banala zgarietura sau o taietura care sangereaza, curatarea leziunii este primul lucru pe care trebuie il faci.

Principalul pericol este infectia, in special daca rana a fost provocata de o muscatura sau daca este profunda.

Apeleaza imediat la medic daca prezinti oricare dintre simptomele de mai jos:

- sangerarea este abundenta si nu se opreste; cel mai probabil ai nevoie de copci;
- rana este localizata pe fata;
- resimti dureri intense; e posibil sa ai nevoie de o radiografie care sa elimine suspiciunea de fractura;
- prezinti simptome de infectie, cum ar fi roseata, tumefactie, secretie din rana, febra si marirea de volum a ganglionilor limfatici.

Tipuri de rani

Taieturile

Te poti taia intr-o scoica, intr-un ciob, sau accidental, cu un cutit.Taieturile sau inciziile au marginile netede si poti sangera abundent, daca este profunda. In alte cazuri, pot leza muschii, tendoanele si nervii de sub piele. O taietura care nu este curata la timp se poate infecta. Exista riscul formarii unei cicatrici, daca incizia este lasata deschisa.

Plagile sfasiate

Aceste leziuni pot fi provocate de sticla sparta sau de un obiect ascutit din metal. O plaga sfasiata are marginile zimtate si mai multe sanse de a provoca leziuni ale tesuturilor profunde decat o plaga taiata. Totodata, riscurile de infectie si formare de cicatrice sunt mai mari.

Zgarieturile

Survin atunci cand pielea se freaca de o suprafata dura, cum ar fi marginea piscinei. In acest caz, vasele sanguine mici din piele se rup si sangereaza abundent. Zgarieturile sunt mai extinse in suprafata si se pot contamina usor cu praf si bacterii.

Plagile punctionate

Aceste rani arata ca niste gauri adanci si inguste, provocate prin intepatura cu un cui, un dinte sau un alt obiect penetrant. Ele nu sangereaza abundent decat in rare cazuri, insa pot provoca leziuni interne si prezinta risc de infectie cu tetanos sau alti germeni.

Cum sa cureti o zgarietura, taietura sau rana?

In primul rand, trebuie sa te speli pe maini pentru a preveni patrunderea bacteriilor prin rana. Bacteriile pot ajunge in sange chiar si printr-o zgarietura superficiala.

Daca esti pe plaja, asigura-te ca rana este bine curatata, pentru a nu permite nisipului sa patrunda prin piele. Spala bine zona lezata, prin miscari blande, eventual cu apa si sapun.
Daca rana sangereaza, lasa sangele sa curga putin peste leziune apoi toarna peste rana rivanol sau o solutie dezinfectanta de baza de iod.

Sterge rana prin tamponare, utilizand un pansament steril.

Dupa ce sangerarea s-a oprit, aplica peste leziune un plasture pre-taiat, gata de utilizare, cum este cel de la Urgo. Acest plasture are un suport antiaderent impregnat cu solutie antiseptica (clorura de benzalconiu). Solutia antiseptica actioneaza ca o protectie antimicrobiana pentru rani de dimensiuni mici.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter