Clickmed
programare rapida la medic

Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!

Actualizat la data de: 29 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Sus
Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!

Unul dintre cele mai neplacute efecte pe care caldura il are asupra corpului uman este insolatia. Insolatia este cea mai grava forma de vatamare termica si este considerata o urgenta medicala. Daca banuiti ca cineva are insolatie sunati imediat la 112 si acordati primul ajutor pana la sosirea paramedicilor.

Insolatia poate ucide sau provoca leziuni ale creierului si ale altor organe interne. Desi insolatia afecteaza in principal persoanele de peste 50 de ani, afecteaza si tinerii sportivi sanatosi.

Insolatia apare adesea ca o progresie a unor boli mai usoare legate de caldura, cum ar fi crampele de caldura, sincopa de caldura (lesinul) si epuizarea termica. Dar poate lovi chiar daca nu aveti semne anterioare de vatamare prin caldura. Cei mai predispusi sunt copiii care nu au implinit patru ani si adultii trecuti de varsta de 65 de ani, insa oricine poate sa fie afectat.

In cazurile grave este nevoie de ajutor medical de urgenta, caci poate pune in pericol viata persoanei afectate. Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade Celsius. Apare, de obicei, in urma expunerii in exces la soare, in combinatie cu hidratarea insuficienta.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Semnele insolatiei
  3. Ce este de facut
  4. Masuri preventive
  5. Complicatii
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Semnele insolatiei

Sus

Insolatia se manifesta prin dureri de cap, ameteli, lipsa transpiratiei, in ciuda caldurii. Cel afectat este atat de deshidratat incat pielea sa nu mai produce transpiratie, este uscata si calda la atingere. De asemenea, pielea poate fi rosie. Mai pot aparea crampe musculare, varsaturi, diaree, batai rapide ale inimii, respiratie greoaie.

Alte simptome sunt confuzia, halucinatiile, dezorientarea si pierderea cunostintei. Unele boli cresc riscul unei persoane de a face insolatie. Este vorba despre afectiunile glandelor sudoripare, diabetul zaharat, hipotensiunea, bolile cardiovasculare, obezitatea. Si unele medicamente pot favoriza aparitia insolatiei, din cauza ca pot afecta capacitatea organismului de a-si regla temperatura. Predispuse sunt si persoanele subponderale, cat si cele care au fost diagnosticate cu afectiuni renale.

Ce este de facut

Sus

In cazul in care o persoana sufera de insolatie trebuie sa stea intr-o camera racoroasa. Aplicarea de comprese umede sau de gheata (pentru perioade scurte de timp) pe axile, pe gat, pe brate este, de asemenea, de ajutor. Hidratarea este esentiala, daca persoana in cauza este constienta si este capabila sa bea apa. Dupa un episod de insolatie este important ca persoana in cauza sa se odihneasca, sa bea suficienta apa si sa evite activitatile fizice extenuante.

Masuri preventive

Sus

•Insolatia poate fi prevenita daca, in zilele calduroase, ai grija sa iei cateva masuri recomandate de catre medici. Este ideal sa nu iesi din casa la orele amiezii, cand soarele arde cu putere.
•Daca esti insa nevoit sa faci drumuri in aer liber, ai grija sa porti imbracaminte adecvata. Este vorba despre haine lejere, deschise la culoare. Capul trebuie acoperit cu o palarie sau cu o sapca.
•Nu face sport in conditii de caldura extrema, mai ales daca nu esti sportiv de performanta. Cel mai bine este sa faci exercitii fizice dimineata devreme sau seara, dupa apusul soarelui. Trebuie sa ai tot timpul cu tine o sticla cu apa din care sa bei la fiecare 20 de minute.
•Este interzis consumul de alcool si de cofeina, caci sunt factori care duc la deshidratare.Un somn de sapte-opt ore pe noapte este, de asemenea, de ajutor, pentru ca organsimul odihnit te ajuta sa faci mai bine fata caldurii.
•Daca suferi de boli de inima, ai grija sa iei tratamentul recomandat de medic. Nu consuma sare in exces, aceasta poate sa creasca valorile tensiunii arteriale.
•De fiecare data cand mergi la plaja trebuie sa aplici crema de protectie, cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare. Copiii nu trebuie sa fie lasati in niciun caz nesupravegheati in masina.

Complicatii

Sus

Insolatia poate duce la o serie de complicatii, in functie de cat timp este ridicata temperatura corpului. Complicatiile severe includ:
• Leziuni ale organelor vitale. Fara un raspuns rapid la temperatura corporala scazuta, insolatia poate provoca umflarea creierului sau a altor organe vitale, ceea ce poate duce la leziuni permanente.
• Moarte. Fara un tratament prompt si adecvat, insolatia poate fi fatala.

Concluzie

Sus

Simptomele insolatiei, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, includ o temperatura ridicata a corpului (39,5 grade Celsius sau mai mare): piele fierbinte, rosie, uscata sau umeda; un puls rapid si puternic; o durere de cap; ameteala; greata; confuzie si lesinare. Daca cineva se confrunta cu aceste simptome, suna la numarul local de urgenta si incearca sa muti persoana la umbra sau intr-o zona mai racoroasa. De asemenea, poti folosi carpe reci sau o baie rece pentru a scadea temperatura corpului persoanei.

Nu-i da nimic de baut. Pentru a face lucrurile mai confuze, o capacitate compromisa de a lua decizii rationale poate fi, de asemenea, un simptom al insolatiei, asa ca fii constient de faptul ca persoanele cu boli legate de caldura pot nega ca se simt rau.

Atentie la alte semne care ar putea sugera o problema, cum ar fi daca incep sa se poticneasca sau par mai putin coordonate decat de obicei. Intreba-i daca au dureri de cap, greata sau ameteli. Discuta cu ei despre o varietate de subiecte pentru a vedea daca prezinta simptome de confuzie. Daca banuiesti ca cineva are o problema cu caldura, insista sa intre la umbra sau intr-un loc racoros. De asemenea, le poti pulveriza corpul cu apa rece sau le poti freca corpul cu gheata sau o carpa rece. Daca nu se racesc repede, cere sfatul medicului. Copiii trebuie instruiti ca, daca prietenii lor incep vreodata sa se comporte confuzi sau sa mormaie in caldura, ar trebui sa alerteze un adult.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate