Clickmed
programare rapida la medic

5 boli surprinzatoare despre care nu stiai ca te ingrasa

Actualizat la data de: 25 Mai 2016
5 boli surprinzatoare despre care nu stiai ca te ingrasa

In momentul in care incep sa se ingrase, cei mai multi oameni stiu de ce.

Fie ca au inceput sa manance prea mult, au facut mai putin sport sau s-au bucurat de un concediu mai lung in care nu au mai tinut cont de dieta, insa exista si situatii in care castigul in greutate nu are un motiv aparent.

De vina ar putea fi anumite probleme de sanatate.

1. Tulburarile de somn

Ai insomnie? Suferi de apnee de somn ori de sindromul picioarelor nelinistite? Privarea de somn din orice cauza poate contribui la cresterea in greutate, spun medicii.

Acest lucru se intampla deoarece lipsa de somn interfereaza cu hormoni care semnaleaza foamea, astfel incat oamenii care nu dorm suficient sunt mai predispusi sa manance mai mult, spre deosebire de cei care nu au tulburari de somn.

In plus, un studiu recent a constatat ca persoanele care dorm putin gasesc mancarea mai placuta, ceea ce inseamna ca sunt mai putin rezistente in fata tentatiilor culinare.

De aemenea, si nivelul de activitate fizica tinde sa fie mai scazut in cazul persoanelor care nu dorm suficient, pentru ca sunt mult mai obosite. Acest lucru inseamna mai putine calorii arse.

2. Depresia

Persoanele care sufera de depresie castiga in greutate, de multe ori, din motive diferite. Astfel, unii oameni mananca pe fond nervos, in timp ce la alte persoane depresia le afecteaza activitatea fizica, astfel incat nu mai gasec nicio placere in a face miscare. Si unele medicamente antidepresive pot determina o crestere in greutate.

Antidepresivele nu sunt singurele medicamente care pot duce la cresterea in greutate ca un efect secundar. Printre acestea se numara pilulele contraceptive, insulina, cat si betablocantele.

3. Artrita

Orice afectiune care provoaca dureri cronice, si anume fibromialgia, artrita, coxartroza si sciatica pot duce la acumularea de kilograme in plus, in special in zona taliei si a coapselor.

Oamenii care sufera de aceste afectiuni tind sa nu fie foarte activi sau sa nu doarma foarte bine, din cauza durerilor. Medicamentele pentru calmarea durerilor, in special medicamente care sunt de obicei prescrise pentru dureri articulare, pot contribui, de asemenea, la cresterea in greutate.

4. Sindromul Cushing

Este o afectiune rara, insa sindromul Cushing, care este o tulburare endocrina cauzata de un exces de cortizol, hormonul stresului, poate sa determine cresterea in greutate dintr-o data.

De asemenea, afectiunea tinde sa schimbe modul in care se distribuie depozitele de grasime pe corp. La persoanele care sufera de sindromul Cushing fata devine foarte rotunda. Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune pot dezvolta burta, in timp ce picioarele raman foarte subtiri.

O alta afectiune a glandei tiroide care poate duce la ingrasare este hipotiroidismul, cand nu sunt secretati suficienti hormoni tiroidieni.

5. Menopauza

Menopauza este o etapa a vietii, nu o afectiune, care duce la acumularea de kilograme nedorite. Castigul de kilograme este pus pe seama schimbarilor hormonale care modifica apetitul si schimba metabolismul. Alte simptome ale menopauzei sunt insomnia, bufeurile, cat si transpiratiile nocturne.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate