Clickmed
programare rapida la medic

5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer

Actualizat la data de: 22 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

5 sfaturi importante ca sa nu faci cancer

Institutul National al Cancerului (INCA) din Franta estimeaza ca aproape o treime din cazurile de cancer ar putea fi evitate.

Nu exista o solutie miraculoasa pentru a preveni aceasta boala, ale carei cauze sunt greu de explicat si pentru cercetatori.

Insa exista mai multe masuri pe care oricine le poate lua, astfel incat sa diminueze riscul dezvoltarii acestei maladii.

1. Renunta la fumat

Tutunul este responsabil pentru aproximativ 44.000 de decese cauzate de cancer in fiecare an in Franta. Statisticile citate de doctissimo.fr mai spun ca 1 din 100 de decese premature pe an sunt atribuite fumatului pasiv in Franta si aproape 600.000 la nivel mondial.

Tutunul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar si pentru peste 50% din cazurile de cancer de gura, laringe, faringe, esofag.

De asemenea, fumatul creste riscul de cancer al vezicii urinare, al pancreasului, tractului urinar, de rinichi, al colului uterin, de stomac, ovare, colon, rect si anumite tipuri de leucemii.

Fumul de tigara contine peste 4800 de substante chimice, dintre care 60 sunt recunoscute ca fiind cancerigene (benzen, arsenic, crom, gudron). Fumul de tutun contine 28 de substante chimice identificate ca fiind cancerigene.

2. Limiteaza consumul de alcool

Alcoolul este cel de-al doilea factor de risc pentru cancer, dupa tutun. Acesta este responsabil pentru aproape 9,5 % de decesele premature provocate de cancer.

Alcoolul poate favoriza dezvoltarea cancerelor bucale, de laringe, faringe, esofag, ficat, colon si san.

Cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat creste riscul de a face cancer. Este important ca o persoana sa limiteze atat cantitatea de bauturi alcoolice consumate, cat si frecventa.

3. Adopta o alimentatie echilibrata

Excesul de greutate si obezitatea au un rol in aparitia cancerului mamar (la femeile aflate la menopauza), de pancreas, rinichi, colon, rect, esofag si de ficat.

Anumite alimente pot preveni cancerul: fructele si legumele, in special. Pe de alta parte, anumite alimente cresc riscul de cancer: carnea rosie, mezelurile, cand sunt consumate in exces, de aceea nu este bine sa mananci mai mult de 500 g pe saptamana.

4. Activitatea fizica, importanta

Miscarea este eficienta in reducerea riscului multor boli cronice si a unor forme de cancer.

Efectul preventiv al activitatii fizice a fost demonstrat in incidenta cancerelor de colon, de san si de col uterin. Miscarea ajuta si la combaterea obezitatii, factor de risc pentru anumite tipuri de cancer.

Pentru a se mentine in forma, medicii le recomanda adultilor sa efectueze echivalentul a 30 de minute de mers vioi pe zi.

5. Nu lasa infectiile netratate

Unele virusuri, bacterii sau paraziti pot juca un rol in declansarea cancerului. Potrivit Centrului International de Cercetare a Cancerului, aproape 7% din cazurile de cancer din tarile dezvoltate sunt de origine infectioasa. Printre infectiile care pot cauza cancer se numara:

- virusul hepatitei B si C, implicat in cancerul de ficat

- Papilomavirus uman (HPV), rsponsabil pentru cazurile de cancer de col uterin, de anus sau anumite tipuri de cancer al cavitatii bucale

- virusul Epstein-Barr (responsabil de mononucleoza infectioasa), poate fi responsabil pentru limfom si cancer nazal si al faringelui

- Helicobacter pylori, bacterie implicata in aproape 80% din cazurile de cancer de stomac

Detectarea si tratarea acestor infectii este un element cheie in prevenirea acestor tipuri de cancer.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate