Clickmed
programare rapida la medic

Raceala comuna (guturaiul)

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Raceala comuna (guturaiul)

Raceala este o infectie virala a tractului respirator superior nasul si gatul. O raceala comuna este de obicei inofensiva, desi nu se poate simtii la un moment anume.In cazul in care nu aveti nasul infundat, durerile de gat si tusea, lacrimarea ochilor, stranutul sau congestia pot fi cauzele unei raceli comune. De fapt, din cauza unor diferite virusuri, semnele si simptomele tind sa varieze foarte mult.

Copiii prescolari au cel mai mare risc de a dezvolta raceli frecvente, dar chiar si adultii sanatosi se pot astepta la cateva raceli in fiecare an. Cei mai multi oameni se pot recupera de la o raceala comuna in aproximativ o saptamana sau doua. Daca simptomele nu se imbunatatesc, consultati parerea unui medic.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele guturaiului
  3. Factori care pot creste sansele de a avea o raceala comuna
  4. Avantaje si dezavantaje ale unor remedii pentru o raceala comuna
  5. Sfaturi utile
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele guturaiului

Sus

Simptomele unei raceli comune apar de obicei in aproximativ trei zile de la expunerea dumneavoastra la un virus. Semnele si siptomele unei raceli comune pot include:

1. Nas infundat sau curgerea nasului;
2. Mancarime sau durere la nivelul gatului;
3. Tuse;
4. Congestie;
5. Dureri usoare de corp si de cap;
6. Stranut;
7. Ochi umezi;
8. Oboseala usoara.

Mucusul poate deveni mai gros si galben sau verde la o raceala comuna. Ce face aceasta raceala comuna diferita de celelalte este faptul ca nu veti avea febra. Sunteti foarte putin predispus de a experimenta oboseala de la o raceala comuna.

Cand trebuie sa mergeti la medic:

1. Pentru adulti – solicitati asistenta medicala daca aveti:
a. Febra de 39 de grade Celsius sau mai mare;
b. Febra insotita de transpiratie, frisoane si o tuse cu flegma colorata;
c. Glande umflate in mod semnificativ;
d. Durere severa a sinusurilor.

2. Pentru copii – in general, copiii sunt mai predispusi la o raceala comuna decat un adult si, adesea, dezvolta complicatii, cum ar fi infectii ale urechilor. Copilul dumneavoastra nu are nevoie de asistenta medicala in cazul unei raceli comune de rutina. Dar solicitati serviciile unui medic imediat daca copilul dumneavoastra are oricare dintre urmatoarele semne sau simptome:

a. Febra mai mare de 38 de grade Celsius, la nou-nascutii pana in 12 saptamani;
b. Febra care se ridica in mod repetat mai sus de 40 de grade Celsius pentru copiii de orice varsta;
c. Semne de deshidratare, cum ar fi urinat mai des decat de obicei;
d. Nu bea lichide adecvate;
e. Febra care dureaza mai mult de 24 de ore, pentru un copil mai mic de 2 ani;
f. Febra care dureaza mai mult de 3 zile, pentru un copil mai mare de 2 ani;
g. Varsaturi sau dureri abdominale;
h. Somnolenta neobisnuita;
i. Dureri severe de cap;
j. Plans persistent;
k. Dureri de urechi;
l. Tuse persistenta.

Desi mai mult de 100 de virusuri pot provoca o raceala comuna, rhinovirus este cel mai vinovat de acest lucru, fiind si foarte contagios. Un virus patrunde in corpul dumneavoastra prin gura, ochi sau nas.

Virusul se poate raspandi prin vapori in aer, atunci cand cineva care este bolnav tuseste, stranuta sau pur si simplu vorbeste. Astfel, acest virus se poate raspandi si prin contactul dintre mana si corp de la cineva care are o raceala sau prin schimbul de obiecte contaminate, cum ar fi ustensile, prosoape, jucarii sau telefoane. Daca va atingeti ochii, nasul sau gura dupa un astfel de contact, sunteti expus la o raceala comuna. Virusurile sunt aproape intotdeauna prezente in mediul inconjurator.

Factori care pot creste sansele de a avea o raceala comuna

Sus

1. Varsta – sugarii si prescolarii sunt deosebit de sensibili la racelile comune, deoarece acestia inca nu au dezvoltat o rezistenta la cei mai multi virusi care determina raceala. Dar un sistem imunitar imatur nu este singurul lucru care face copiii vulnerabili. De asemenea, acestia au tendinta de a petrece foarte mult timp cu alti copii si in mod frecvent nu sunt atenti cu privire la spalatul pe maini sau la acoperirea gurii si a nasului atunci cand stranuta sau tusesc. Racelile la nou-nascuti pot fi problematice in cazul in care interfereaza cu respiratia pe nas.

2. Imunitatea – pe masura ce imbatraniti, veti dezvolta imunitate la mai multe virusuri care cauzeaza raceala comuna. Veti avea raceli mai rare decat are un copil. Cu toate acestea, puteti dobandi raceala atunci cand sunteti expus la virusurile din anotimpul rece sau cand aveti un sistemul imunitar slabit. Toti acesti factori cresc riscul de a dezvolta o raceala comuna.

3. Momentul anului – copiii si adultii sunt mai sensibili la raceli toamna si iarna. Fiind la scoala in acest sezon, copiii isi petrec mai mult timp in interior. In cazul climatului calduros, in care vremea rece nu tine oamenii in interior, racelile sunt mai frecvente in sezonul ploios.

In cazul unei raceli comune, pot aparea si diverse complicatii. Infectia acuta a urechii (otita medie) apare atunci cand bacteriile sau virusurile se infiltreaza in spatiul din spatele timpanului. Este o complicatie frecventa a racelii comune la copii. Semnele si simptomele tipice includ o culoare a mucusului verde sau galbena. Copiii sunt prea mici pentru a verbaliza problemele lor si pur si simplu plang sau au un somn nelinistit.

Stranutul se poate declansa la copiii cu astm. La unii adulti ori copii, o raceala comuna care nu este vindecata rapid poate duce la sinuzita – o inflamatie si infectie a sinusurilor. Alte infectii secundare ce pot aparea sunt: o faringita streptococica, pneumonia sau bronsiolita in cazul copiilor. Aceste infectii trebuie sa fie intotdeauna raportate medicului. Nu exista niciun leac anume pentru acest tip de raceala. Antibioticele nu sunt de folos impotriva virusurilor.

Avantaje si dezavantaje ale unor remedii pentru o raceala comuna

Sus

a. Antialgicele. Pentru febra, dureri de gat sau de cap, mai multe persoane apeleaza la acetaminofeni (paracetamol) sau alte antialgice usoare. Retineti ca acetaminofenul poate provoca leziuni hepatice, mai ales daca sunt luate frecvent sau in doza mai mare decat sunt recomandate. Nu dati acetaminofen copiilor sub trei luni. Utilizati cu prudenta atunci cand dati aspirina copiilor sau adolescentilor.

b. Spray-urile nazale decongestionante. Adultii nu trebuie sa utilizeze picaturi decongestionante sau spray-uri pentru mai multe zile, deoarece o utilizare prelungita poate provoca inflamatii cronice ale mucoaselor. Copiii nu trebuie sa utilizeze picaturile decongestionante sau spray-urile. Exista putine dovezi ca acestea sunt benefice copiilor, insa pot provoca si efecte adverse.

c. Siropurile de tuse. In cazul tusei sau al racelii, medicamentele nu trateaza in mod eficient cauza principala a acesteia. Aceste medicamente au posibile efecte secundare, inclusiv cresterea ritmului batailor inimii.

Este posibil sa va vindecati complet de raceala comuna cu ajutorul medicamentelor, insa puteti sa faceti acest lucru printr-o modalitate mai confortabila. Aceste sfaturi va pot ajuta:

a. Beti multe lichide. Apa, sucul, supa sau apa calda cu lamaie sunt toate alegeri bune. Ele inlocuiesc lichidele pierdute in timpul productiei de mucus sau febra. Evitati alcoolul si cofeina, care pot determina deshidratarea, sau fumul de tigara, deoarece agraveaza simptomele.

b. Incercati supa de pui. Oamenii de stiinta au descoperit ca supa de pui ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala si gripa in doua moduri. In primul rand, actioneaza ca un antiinflamator prin inhibarea miscarilor neutrofilelor – celulele sistemului imunitar, care ajuta raspunsul organismului la inflamatie. In al doilea rand, se accelereaza temporar circulatia mucusului in nas, ajutand la scurtarea timpului de congestie si la limitarea virusurilor ce sunt in contact cu mucoasa nazala.

c. Odihniti-va. Daca este posibil, stati acasa, in cazul in care aveti febra, o tuse puternica sau sunteti somnoros dupa administrarea unor medicamente. Acest lucru va ofera sansa de a va odihni, precum si reducerea sanselor sa infectati si alte persoane. Purtati o masca atunci cand sunteti racit, daca locuiti sau lucrati cu o anumita persoana ce are o boala cronica sau sistemul imunitar scazut.

d. Reglati temperatura camerei si nivelul umiditatii. Tineti o temperatura calda in camera dumneavoastra, insa nu o supraincalziti. In cazul in care aerul este uscat, un umidificator sau vaporizator poate umezi aerul si va poate ajuta in a usura congestia sau tusea. Asigurati-va ca, prin mentinerea umidificatorului curat, preveniti dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiurilor.

e. Utilizati picaturi nazale saline. Pentru a ajuta la ameliorarea congestiei nazale, incercati folosirea unor picaturi nazale saline. Aceste picaturi sunt eficiente, sigure si non-iritante, chiar si pentru copii. La sugari, expertii recomanda administrarea mai multor picaturi intr-o nara, apoi aspirarea picaturilor.

In ciuda studiilor in curs de desfasurare, remediile alternative comune, cum ar fi vitamina C si echinaceea, sunt benefice. Vitamina C va ajuta sa preveniti raceala. Luand vitamina C la debutul simptomelor racelii comune puteti scurta durata bolii.

Studiile privind eficacitatea echinaceei in prevenirea sau reducerea racelii sunt amestecate. Unele studii arata ca nu are niciun beneficiu. Altele arata ca reduce semnificativ severitatea si durata simptomelor racelii comune, atunci cand se administreaza in stadiile incipiente ale unei raceli. In studiile cu rezultate pozitive, zincul pare sa fie eficient daca este luat in termen de 24 de ore de la debutul simptomelor. Consumand alimente ce contin zinc puteti reduce efectele secundare, inclusiv halena sau greata.

Sfaturi utile

Sus

Pana in prezent, niciun vaccin nu a fost inventat pentru raceala. Puteti lua cateva masuri de precautie pentru a incetini raspandirea virusurilor racelii:

a. Spalati-va pe maini. Curatati mainile de mai multe ori si invatati-va si copiii sa faca acelasi lucru.

b. Curatati lucrurile. Pastrati lucrurile din bucatarie si din baie curate, mai ales cand cineva din familia dumneavoastra are un guturai. Spalati periodic jucariile pentru copii.

c. Folosirea batistelor. Stranutati si tusiti intotdeauna intr-o batista. Aruncati batista utilizata imediat, apoi spalati-va pe maini cu grija.

d. Folositi doar obiecte personale. Nu folositi pahare sau ustensile cu alti membri ai familiei. Utilizati propriul pahar sau pahare de unica folosinta atunci cand cineva este bolnav.

e. Stati departe de persoanele bolnave. Evitati orice contact prelungit cu oricine are o raceala comuna.

Evolutiile recente promit sporirea studiilor si intelegerea racelii comune. Exista multe medicamente impotriva racelilor, care vor trata potential toate tulpinile unui anumit virus, insa noi teste utilizate vor oferi un diagnostic la fata locului in 15 minute sau mai putin. Aceste progrese ar trebui sa conduca la diagnosticarea si tratarea cu precizie a guturaiului. Accentul pus pe aceasta boala ar trebuii sa furnizeze date mai fiabile la nivel mondial cu privire la incidenta si raspandirea ei.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate