Clickmed
programare rapida la medic

Alimente care nu trebuie tinute in frigider

Actualizat la data de: 20 Iulie 2015

Generalitati

Sus
Alimente care nu trebuie tinute in frigider

Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider.

Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare.

De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat.

Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider.

Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente.
Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile.

Acestea au clar un gust mai bun daca sunt tinute in afara frigiderului. Sunt intotdeauna comestibile chiar si dupa ce au fost scoase din frigider si ar putea avea o durata mai mare de viata tinute in lada pentru legume si fructe. Dar, in general, este in interesul dumneavoastra sa le tineti in afara frigiderului.

Exista cateva alimente pe care nu ar trebui sa le conservati in frigider sau care isi vor pierde calitatea daca alegeti sa faceti acest lucru.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente pe care nu ar trebui sa le conservati in frigider
  3. Alimente care ar putea fi pastrate la frigider, dar care isi vor pierde din calitati
  4. Citeste pe aceeasi tema

Alimente pe care nu ar trebui sa le conservati in frigider

Sus

Nu ar trebui sa refrigerati produsele urmatoare pentru ca isi vor pierde mult din calitatea lor. Securitatea alimentara nu va fi compromisa, dar textura si/sau gustul acestor alimente vor fi afectate de racoarea din frigider. In cazul rosiilor sau al cartofilor, se pare ca aceste legume nu vor mai putea fi consumate dupa ce au fost pastrate un timp in frigider.

Cartofii – frigiderul este un mediu mult prea racoros pentru cartofi. Temperatura destul de rece transforma amidonul in zaharuri. Aceasta situatie le va da un gust dulce ciudat (si neplacut) si o textura dezagreabila, granuloasa cand ii veti taia. Acest surplus de zahar face cartofii sa se innegreasca inainte de vreme in timpul gatirii, ceea ce ii face mai putin apetisanti. Expertii recomanda stocarea acestor legume intr-un loc racoros, dar fara umiditate. Daca este posibil, asezati-i intr-un invelis de hartie (pentru ca sacii din plastic favorizeaza umiditatea si accelereaza alterarea). Daca pastrati cartofii in acest fel, vor ramane proaspeti pana la 3 saptamani.

Rosiile – si acestea au o reactie nepotrivita atunci cand le asezati in frigider: devin moi, membrana este deteriorata, ceea ce le confera o textura faramata. In locul frigiderului, ar trebui sa pastrati aceste legume foarte nutritive la o temperatura potrivita (la temperatura camerei). Ati putea sa asezati rosiile inca necoapte pe pervazul ferestrei. Tineti-le intr-un invelis de hartie (niciodata intr-unul de plastic) pentru a le accelera coacerea. Odata coapte, rosiile ar trebui sa fie gatite in 3 zile. Daca vor incepe sa devina prea coapte, este timpul sa le transformati intr-un sos de tomate.

Busuiocul – aceasta planta aromatica se potriveste perfect cu rosiile in farfuria dumneavoastra si este dovedit faptul ca busuiocul are nevoi similare in ceea ce priveste conservarea. Ca si rosiile, busuiocului ii place caldura. De aceea, daca il pastrati mai multe zile intr-un mediu rece cum ar fi aparatul frigorific, se va ofili prematur.

Busuiocul se va pastra mai bine daca il veti tine pe masa si gatiti-l ca si cum ati face-o cu crengutele proaspat taiate. Un buchet proaspat din acest condiment poate fi pastrat intr-un pahar cu apa (pe care sa o schimbati la 24 sau 48 de ore), departe de lumina directa a soarelui. Acoperiti buchetul (fara a-l strange) cu un invelis de plastic, care il va ajuta sa-si pastreze umiditatea, dar aveti grija ca invelisul sa aiba o deschizatura care sa permita aerului sa patrunda.

Ceapa – devine moale si imbatraneste in umiditatea frigiderului. Altfel, cum ar putea fi buna o ceapa moale, fara a fi crocanta? Aceasta are tendinta de a-si imprastia aroma si a altera mirosul si gustul celorlalte produse din apropiere. Desi v-ar putea placea gustul cepei, sigur nu ati dori ca toate celelalte alimente sa ii imprumute savoarea. Este de preferat sa pastrati ceapa intr-un loc fara umiditate (ar trebui sa evitati razele soarelui) pana ce o veti consuma. Amintiti-va ca nu trebuie sa pastrati niciodata ceapa si cartofii impreuna. In caz contrar, ceapa isi va transmite mirosul care le va face pe ambele legume sa se altereze (intai se inmoaie, apoi putrezesc) mai repede.

Pepenele galben – pastrati pepenele galben, asa cum o faceti cu pepenele rosu, pe masa, pentru a obtine cea mai buna savoare. Studiile americane au demonstrat ca pastrarea acestor fructe la temperatura ambientala poate chiar sa ajute antioxidantii sa ramana intacti. Odata taiat pepenele galben, puteti sa conservati bucatile in frigider 3-4 zile.

Usturoiul – pastrati puternica savoarea cateilor de usturoi asezandu-i intr-un recipient racoritor, uscat si aerisit, dar niciodata la frigider. Odata taiat capul usturoiului, folositi cateii de usturoi cel mult 10 zile pentru a va bucura in continuare de binefacerile acestora asupra sanatatii. Daca nu este taiat, usturoiul poate cu usurinta sa fie tinut in jur de 2 luni in camara cu alimente, in maniera in care aerul sa poate patrunde.

Merele – aceste fructe proaspat culese vor fi foarte bune in bucataria dumneavoastra, dar cu siguranta nu si in frigider. Daca merele nu vor fi consumate timp de 2 saptamani, ati putea sa le pastrati mai mult timp punandu-le la o temperatura rece (dar nu inainte de 15 zile).

Fructele cu samburi – lasati piersicile, caisele, nectarinele si prunele sa se coaca la temperatura camerei fara sa le puneti in frigider. Daca va place sa le consumati mai coapte, atunci asezati-le in lada pentru fructe si legume cateva zile. Avocado este un exemplu perfect pentru a ilustra cele scrise mai sus. Acest fruct cu sambure nu incepe sa se coaca pana nu este cules din arborele de avocado. Daca ati cumparat un avocado tare ca o piatra, nu il puneti in frigider, pentru ca ii va incetini procesul de maturatie si se va coace foarte greu. Totusi, daca ati cumparat un avocado perfect copt, dar nu doriti sa il consumati imediat, a-l pune la temperatura rece ii poate prelungi durata de folosire (inainte sa devina prea copt). In general, este de preferat sa pastrati avocado mai dur si necopt pe masa din bucatarie si sa pastrati avocado copt in frigider daca nu doriti sa il consumati prea curand.

Ananasul – la fel ca fructul de avocado, ananasul este oprit din procesul sau de maturizare atat timp cat este conservat in frigider. Mai rau de atat, isi pierde gustul, pentru ca enzimele care ii permit sa se coaca dispar si, astfel, il va face sa-si piarda savoarea dulce.

Sosurile iuti – puteti sa le pastrati intre 12-36 de luni in siguranta in camara cu alimente. Este total inutil sa le lasati intr-o camera racoroasa crezand ca e mai bine astfel. Pastrati locul pentru alte alimente, care sunt perisabile.

Alimente care ar putea fi pastrate la frigider, dar care isi vor pierde din calitati

Sus

Produsele alimentare din lista urmatoare ar putea fi pastrate la rece, mai ales daca aveti o problema cu insectele sau cu alte boli. Calitatea acestor alimente va fi redusa, dar poate fi in general readusa la normal prin incalzire.

Painea – frigiderul usuca si intareste painea foarte repede. De fapt, amidonul din paine isi va schimba structura sub efectul frigului. Este vorba despre un proces numit retrogradatie, care face ca textura painii sa fie dura. In plus, painea isi pierde din umiditate mai repede in mediul uscat al frigiderului. In loc sa puneti acest aliment in aparatul racoros, pastrati ceea ce veti manca in urmatoarele 4 ore la temperatura camerei si puneti la rece restul.

Produsele de brutarie – ca painea, refrigerarea produselor de panificatie va va permite sa le conservati mai mult timp, dar cu dezavantajul ca se vor usca mai repede. Lasati-le in afara frigiderului si consumati-le cat mai repede!

Cafeaua – frigiderul (si congelatorul) creeaza condens, care poate altera savoarea boabelor de cafea sau a cafelei macinate. Retineti ca boabele de cafea se pastreaza mai bine intr-un invelis ermetic si pus in camara sau in beci.

Ciocolata – cand ciocolata este prea rece si este apoi imediat pastrata la o temperatura ambientala, condensul poate produce si condensul zaharului deasupra produsului, formand o suprafata numita ”flori de zahar”. Pastrati ciocolata cumparata din magazin (cea mai buna este cea neagra cu cel putin 70% cacao), bine ambalata, in dulap sau la o temperatura potrivita.

Mierea – multe persoane depoziteaza miere in frigider, dar acest fapt nu face altceva decat sa formeze cristale (chiar si dupa ce cutia in care este pastrata a fost deschisa). Aceasta substanta dulce nu necesita racire sau congelare pentru a ramane buna de consumat. Daca preferati mierea rece, ati putea sa asezati acest produs in camara cu alimente fara nicio grija. Daca vreti sa inmuiati mierea zaharisita, puteti pune borcanul deschis intr-o caserola cu apa calda. Isi va redobandi textura moale si fluida si e gata sa fie intinsa pe o felie de paine.

Bananele – majoritatea persoanelor pastreaza acest fruct in afara frigiderului, pe masa din bucatarie, iar acest obicei este unul potrivit. Daca le veti aseza in frigider, bananele se vor innegri, dar in interior vor fi bune de consumat. Ambele cazuri sunt potrivite. Acestea fiind spuse, este evident ca nu este necesar sa puneti bananele in frigider (doar daca nu vreti sa le consumati imediat reci).

Uleiul – va deveni prea dens si tulbure in frigider, desi aceste proprietati vor disparea atunci cand veti scoate uleiul din frigider. Insa nu aveti nevoie sa il pastrati in acest fel.

Nucile – nucile ar trebui pastrate in congelator, si nu in frigider, nu taiati niciodata nucile reci, pentru ca vor deveni mai bogate in grasime si mai moi.

Cerealele, chips-urile – aceste produse alimentare ar trebui pastrate ermetic la temperatura camerei. Puteti sa le tineti in frigider daca aveti o problema cu insectele. Daca devin moi in urma pastrarii lor la frigider, incalziti-le la temperatura potrivita pana ce vor fi calde si crocante.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate