Clickmed
programare rapida la medic

Tipuri de psoriazis

Actualizat la data de: 03 Iulie 2012

Generalitati

Sus
Tipuri de psoriazis Vezi galerie foto

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, neinfectioasa, cu determinism genetic, inflamatorie si proliferativa. Leziunea elementara tipica de psoriazis este placa psoriazica: bine delimitata, rotund ovalara, de dimensiuni variabile, rosie (eritematoasa), acoperita de scuame, albe sidefii, usor detasabile.

Placa de psoriazis este localizata, in general, pe zonele de extensie (coate, genunchi, lomboscascrat). Cu toate acestea, se descrie o varietate foarte mare de leziuni cutanate de psoriazis, practic nu exista doi bolnavi cu psoriazis care sa prezinte leziuni identice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Clasificare
  3. Citeste pe aceeasi tema

Clasificare

Sus

Psoriazisul poate fi clasificat in psoriazis vulgar si psoriazis exudativ (eritrodermic, pustulos, artropatic).

Exista diferite tipuri ale acestei boli: asa-numitul psoriazis rosu, care se manifesta prin pete foarte rosii, bine delimitate, al tip de psoriazis se caracterizeaza printr-o piele ce pare a fi acoperita cu solzi de peste si al treilea cu o piele pergamentata, crapata, groasa. La acestea se adauga niste mancarimi foarte puternice, ceea ce inseamna o impovarare nervoasa grea pentru fiecare bolnav.

In functie de dimensiunea si forma leziunilor psoriazisul se clasifica in:
- psoriazis palmo-plantar,
- psoriazis unghial - Afectarea unghiala este prezenta la 50% dintre pacienti la degetele de la maini si la 35% la degetele de la picioare.,
- psoriazis al scalpului (al pielii paroase a capului) - poate imbraca aspect de placi eritemato-scuamoase circumscrise sau poate fi difuz, cu afectarea intregii calote,
- psoriazis inversat (afecteaza pliurile corpului).

Pentru evaluarea indicelui se severitate al psoriazisului se folosesc diferite metode dintre care pot fi amintite: indicele PASI, efectele asupra calitatii vietii, incapacitatea de munca provocata de psoriazis etc.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate