Clickmed
programare rapida la medic

Acordul sau refuzul donarii de organe ar putea fi inscris pe cardul de sanatate

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2014
Acordul sau refuzul donarii de organe ar putea fi inscris pe cardul de sanatate

Donarea de organe este legala in Romania si se face, in prezent, prin doua sisteme: fie medicii cer acordul familiei pacientului decedat, fie acordul este dat de pacient in timpul vietii, in urma unui act notarial.

Agentia Nationala pentru Transplant vrea insa sa faciliteze sistemul de donare a organelor prin inscrierea acordului sau refuzului pe cardul de sanatate al fiecarui pacient in parte.

In Romania, legea spune ca prelevarea organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana, precum si transplantul acestora trebuie sa se faca in mod gratuit si exclusiv in scop terapeutic. Activitatea trebuie sa fie coordonata, monitorizata si aprobata de Agentia Nationala de Transplant.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate solicita reglementarea inscrierii acordului si refuzului privind donarea de organe dupa deces pe cardul electronic de sanatate, ce va deveni obligatoriu din 2015. Inscrierea acestei informatii pe cardul de sanatate s-ar putea face doar pe baza unei declaratii notariale date in timpul vietii.

Orice tentativa de comercializare - donarea organelor contra cost sau a unui beneficiu material - este considerata infractiune in Romania si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 5 ani.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate