Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic

Actualizat la data de: 23 Iulie 2014

Generalitati

Sus
Cum sa va personalizati regimul alimentar zilnic

Daca numeroasele diete promovate intens in mass-media va fac dificila alegerea uneia dintre ele, incercati sa va personalizati regimul alimentar zilnic.

Cu alte cuvinte, va puteti transforma in propriul nutritionist, alegand cele mai importante principii nutritionale din toate dietele celebre propuse de specialisti.

Optarea pentru o cura de slabire sau alta naste numeroase polemici in randul persoanelor care aleg un regim alimentar si incearca sa ii convinga pe toti din jur ca acesta este cel sanatos, corect sau cu adevarat eficient.

Vestea buna este ca nu trebuie sa va alaturati neaparat unei tabere anume, ci puteti pune laolalta cateva reguli de nutritie pentru propria dieta zilnica, preluate din mai multe surse.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Intocmirea unei diete personalizate
  3. Citeste pe aceeasi tema

Intocmirea unei diete personalizate

Sus

Adeptii dietei Dukan acuza dieta Atkins ca ar fi o varianta mult mai extrema si nesanatoasa. Cei care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana cred cu tarie ca oricine mananca proteine de origine animala isi scurteaza durata de viata semnificativ. Alte persoane preocupate de forma lor fizica aleg sa excluda glutenul din alimentatie, pe cand altele prefera sa manance usor, preponderent fructe si legume.

Asadar, parerile despre cele mai eficiente diete sunt impartite, inclusiv printre nutritionisti. Cea mai buna formula este intotdeauna cea adaptata propriilor nevoi ale organismului. Intocmirea unei diete personalizate urmareste imprumutarea anumitor principii valide de nutritie si integrarea lor intr-un regim alimentar pe care sa il urmati intreaga viata. In acest mod, beneficiati de toate atuurile dietelor celebre, va autodisciplinati si faceti din alimentatia sanatoasa un mod de viata.

Urmatoarele exemple de preluare a beneficiilor dietelor celebre va ajuta sa va intocmiti propriul regim alimentar zilnic, care sa va mentina in forma si sa va protejeze de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.

Dieta Paleo

Dieta Paleo permite exclusiv consumul de alimente de origine animala si plante naturale, fara mezeluri, lactate si dulciuri. Vegetalele trebuie sa ocupe doua treimi din farfurie, alimentele care produc inflamatii in corp trebuie sa fie excluse (produsele procesate, ambalate, semi-preparate etc.), cina se ia la micul dejun si exista o zi pe saptamana in care se poate face rabat de la reguli.

Principiul pe care il puteti prelua din aceasta dieta este evitati pe cat posibil alimentele procesate (pline de aditivi) si zaharurile rafinate, precum si regula legumelor abundente in farfurie, in defavoarea alimentelor grase.

Dieta vegana

Dieta vegana, foarte asemanatoare postului crestinesc, presupune consumul exclusiv de alimente de origine vegetala. Beneficiile sale sunt detoxifierea organismului, reducerea nivelului de colesterol din corp, diminuarea riscului de cancer si de boli cardiovasculare si mentinerea unei greutati corporale ideale.

Culegeti o parte din avantajele acestei diete, consumand mai multe mese care sa contina preparate bazate pe fructe, legume, fibre si cereale fasole, nuci, branza tofu, legume proaspete si fructe.

Dieta mediteraneeana

Considerata a fi cel mai sanatos regim alimentar din lume, dieta mediteraneana se axeaza pe consumul de peste si fructe de mare, legume, condimente, ierburi aromatice (busuioc, oregano, menta, tarhon, patrunjel, rozmarin, chimen, coriandru, usturoi, ardei iute), ulei de masline, vin rosu, miere de albine in loc de zahar si multe fructe.

Imprumutati din aceasta dieta celor mai longevivi oameni din lume obiceiul de a consuma saptamanal peste si fructe de avocado, surse alimentare de grasimi sanatoase omega-3. Preponderenta fructelor, legumelor si a condimentelor proaspete este un alt principiu pe care merita sa il integrati in dieta dumneavoastra personalizata.

Dieta Rina

Numita si dieta sportivilor, dieta Rina propune un regim alimentar disociat, urmat vreme de 90 de zile, timp in care pot fi eliminate circa 15-20 de kilograme. Cura presupune succesiunea a 4 zile, dedicate fiecare consumului unui anumit tip de nutrienti proteine, amidon, carbohidrati si vitamine. Este permis consumul unei singure felii de paine integrala pe zi si a micului dejun format din fructe proaspete si sucuri de fructe, neindulcite.

Dieta Rina se remarca prin efectul sau de stimulare a metabolismului lent, mai exact prin prevenirea reingrasarii dupa reluarea regimului alimentar normal. Secretul consta in detoxifierea provocata de abundenta fructelor si a legumelor, precum si in disocierea nutrientilor, care ajuta organismul sa elimine mai usor grasimile in exces. Interesant este ca, in ziua carbohidratilor, dieta permite consumul de dulciuri, ciocolata neagra, prajituri si chiar inghetata!

Astfel, puteti imprumuta pentru dieta personalizata obiceiul de a nu asocia proteinele cu amidon si carbohidrati (nu mancati friptura cu garnitura de cartofi sau proteinele cu un desert dulce). Un alt secret este sa nu va interziceti categoric micile placeri culinare, ci doar sa le limitati consumul (bucurati-va de o prajitura, dar doar o data la cateva zile, in cantitati mici).

Dieta Dukan

Aceasta dieta de tip proteic, inventata de medicul francez Pierre Dukan, este conceputa in patru faze primele doua, de alternare a proteinelor cu vegetalele, pentru slabire si ultimele doua, pentru pastrarea noii greutati pe termen lung.

Consumul proteinelor este favorizat in detrimentul lipidelor si al glucidelor, dieta Dukan fiind una hipocalorica. Regimul impune excluderea totala a carbohidratilor rafinati (painea alba, pastele din faina alba, a grasimilor saturate (sunt permise doar lactatele cu 0% grasime) si a zaharului.

Imprumutati din dieta Dukan principiul inlocuirii produselor fainoase rafinate cu cele integrale si pe baza de seminte, care va energizeaza, va regleaza tranzitul intestinal si va ajuta sa tineti foamea sub control cu succes. De asemenea, optati mai des pentru lactate cu continut mai mic de grasime, pentru o mai buna digestie si o silueta mai supla. In loc de zahar, utilizati stevie-pulbere, pe care o gasiti in orice magazin naturist.

Toate aceste reguli preluate din mai multe diete celebre in lumea intreaga pot fi elementele-cheie ale propriului regim alimentar personalizat, care sa va ajute sa urmati o disciplina de nutritie sanatoasa, pentru intreaga viata!


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate