Clickmed
programare rapida la medic

S-a descoperit o cauza surprinzatoare a cancerului pulmonar la fumatori

Actualizat la data de: 04 Iunie 2014
S-a descoperit o cauza surprinzatoare a cancerului pulmonar la fumatori

O mutatie genetica a cancerului mamar ar putea sta la baza declansarii cancerului pulmonar la fumatori, sustin cercetatorii britanici de la Intitutul de Cercetare a Cancerului.

Fumatorii care au gena BRCA2, o mutatie cunoscuta pentru implicarea in cresterea riscului de cancer mamar, sunt mai predispusi la cancer pulmonar decat cei care nu au aceasta predispozitie genetica.

Potrivit descoperirii britanicilor, aproape un sfert dintre fumatorii care prezinta aceasta mutatie vor dezvolta cea mai cunoscuta forma a cancerului de plamani, carcinom epidermoid.

Descoperirea a reiesit in urma unei meta-analize a patru studii ample, care au analizat profilurile genetice ale unui numar de 11.348 de europeni diagnosticati cu cancer pulmonar si a 15.861 de europeni sanatosi.

Fumatorii care aveau gena BRCA2 au prezentat un risc cu 25% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu cei care nu aveau aceasta mutatie.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate