Clickmed
programare rapida la medic

Cercetatorii britanici au descoperit o capacitate bizara a celulelor stem

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2014
Cercetatorii britanici au descoperit o capacitate bizara a celulelor stem

Celulele stem nu inceteaza sa-i uimeasca pe oamenii de stiinta.

Cercetatorii britanici au ramas uluiti cand, in timpul unor experimente, au descoperit ca aceste celule se comporta nefiresc, devenind mai groase cand sunt intinse si mai subtiri cand sunt comprimate.

Situatia este neintalnita pana acum la nivel celular si foarte rara in natura, sustine dr. Kevin Chalut de la Universitatea Cambridge.

Recent descoperitele calitati ale celulelor stem ar putea sa isi gaseasca diverse aplicatii, de la realizarea unor bureti superabsorbanti si crearea unor veste antiglont, pana la realizarea unor sisteme de antifonare perfecte. Aplicatiile prezente ale celulelor stem se rezuma la tratamentul diverselor boli, celulele stem pluripotente fiind capabile de a regenera un organism sau parti din acesta.

Auxeticitatea sau capacitatea celulelor stem de a reactiona contrar influentei fizice exercitate asupra lor, este un fenomen catalogat de specialisti drept bizar. Calitatile materialelor auxetice au asigurat pasi importanti in dezvoltarea unor proiecte din aeronautica, aparare, medicina, constructii etc.

In natura, calitatile auxetice au fost identificate doar la fagurele de miere al albinelor si la anumite specii de bureti.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate