Clickmed
programare rapida la medic

Baietii, mai predispusi la autism si ADHD decat fetele

Actualizat la data de: 03 Martie 2014
Baietii, mai predispusi la autism si ADHD decat fetele

Baietii sunt mai predispusi la autism sau ADHD decat fetitele, potrivit unui studiu recent publicat in Jurnalul American de Genetica Umana, care evidentiaza faptul ca in cazul fetelor, este nevoie de mutatii genetice extreme pentru dezvoltarea bolii, creierul acestora fiind mai protejat de astfel de boli.

Statisticile prezentate de cercetatorii elvetieni care au efectuat studiul prezentat in jurnalul american, 1.8% dintre baieti sunt diagnosticati cu autism, in comparatie cu doar 0.2%, cat este procentul fetitelor care sufera de aceasta boala.

Boli precum autismul sau ADHD-ul sunt mai comune in randul baietilor, genul devenind astfel un factor de risc pentru declansarea acestor tulburari.

Oamenii de stiinta au analizat, in cadrul studiului, datele genetice a peste 15.000 de persoane diagnosticate cu tulburari de comportament si au descoperit ca incidenta autimului era mai crescuta in randul baietilor.

Se pare ca fetele cu autism prezentau mai multe gene mutante decat baietii, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba loc mutatii genetice extreme pentru ca boala sa se instaleze, spre deosebire de baietei, care sunt afectati mai usor.

Descoperirea realizata de elvetieni ar putea duce la schimbarea modului de diagnosticare a acestor boli.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate