Clickmed
programare rapida la medic

Gripa si vacanta de iarna

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2013
Gripa si vacanta de iarna

Ultima luna din an este perioada in care cei mai multi oameni isi iau concediu si pleaca in vacanta, fie in alt oras, fie in strainatate.

Cand pleci in vacanta, trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie, pentru a te proteja impotriva celei mai comune boli de sezon, gripa.

Iata cateva masuri de protectie.

1. Evita aglomeratiile din spatiile inchise

Spatiile inchise si aglomerate de persoane pot deveni un focar de infectie. Este suficient ca o singura persoana din incapere sa aiba deja virusul gripal si sa stranute spre ceilalti. In conditiile in care virusul poate fi raspandit pe o distanta de 2 m prin stranut sau tuse, nu ar trebui sa te mire ca te-ai imbolnavit.

Cat esti in vacanta, evita sa vizitezi muzeele si alte obiective turistice foarte aglomerate. Daca iti este imposibil, atunci incearca sa-ti protejezi nasul si gura cu o esarfa.

2. Informeaza-te cu privire la epidemii

Inainte sa pleci in vacanta, ar trebui sa te interesezi daca in regiunea in care vrei sa ajungi exista o epidemie de gripa sau risc crescut de epidemie.

3. Vaccineaza-te antigripal

Daca ai de gand sa pleci in afara tarii pentru a-ti petrece sarbatorile de iarna, este recomandat sa te vaccinezi antigripal. In acest fel, previi contactarea virusului si nu iti strici concediul stand prin spitale sau tratandu-te.

4. Dezinfecteaza obiectele din camera de hotel

Cand ajungi la camera de hotel in care esti cazat, dezinfecteaza obiectele pe care le atingi cel mai des si care tind sa acumuleze cea mai mare cantitate de germeni: clantele usilor, manerele, chiuveta, bateria chiuvetei, usa frigiderului, biroul etc. Cumpara o sticla de alcool sanitar si sterge aceste obiecte, pentru a preveni contactarea virusului gripal.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate