Clickmed
programare rapida la medic

Una dintre cele mai populare retele de socializare poate preveni raspandirea bolilor, anunta specialistii

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2013
Una dintre cele mai populare retele de socializare poate preveni raspandirea bolilor, anunta specialistii

Twitter, una dintre cele mai populare retele de socializare din lume, ar putea fi folosita de medici si de oameni pentru a preveni raspandirea bolilor. Aceasta este concluzia unui studiu medical, publicat in revista Journal of Medical Internet Research.

Specialisti de la Universitatea de Stat din San Diego, SUA, sustin ca mesajele pe care utilizatorii pe posteaza pe reteaua Twitter prezic cu o precizie foarte mare epidemiile de gripa din diferite regiuni ale Americii.

Cercetatorii au analizat tweeturi postate din 11 orase diferite din Statele Unite, in perioada 31 august 2012 - 4 martie 2013.

In tot acest timp, ei au identificat 161,821 de postari (tweeturi) care contineau cuvantul gripa (flu), la care se adauga alte 6.174 de postari care contineau cuvantul influenza. Ulterior, specialistii au comparat zonele din care au fost trimise aceste mesaje, cu datele privind cazurile de gripa.

Ceea ce au descoperit i-a suprins pana si pe ei. Din cele 11 orase din care s-au trimis tweeturi continand cuvantul "gripa", in 9 dintre ele s-a inregistrat un numar mare de cazuri de gripa, ceea ce inseamna ca in zonele respective exista risc de epidemie sau chiar era epidemie.

Cum reteaua de socializare Twitter are milioane de utilizatori, nu este de mirare ca poate fi folosita ca modalitate de stopare a raspandirii virusului. Persoanele care vad ca in anumite zone se inregistreaza cazuri de gripa pot fi mai precaute cu igiena, ba chiar pot fi tentate sa se vaccineze antigripal, tocmai pentru a nu cadea victime acestei boli aparent inofensive.

In plus, multe persoane care au de gand sa calatoreasca, pot face un pas inapoi, daca afla ca in zona unde vor sa ajunga exista risc de epidemie.

Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta incearca sa se foloseasca de retelele de socializare pentru a impiedica raspandirea bolilor. In anul 2011, specialistii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, au realizat un studiu cu privire la modul in care este perceputa vaccinarea antigripala. Ei au strans 477,768 de tweeturi care contineau cuvantul vaccinare antigripala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate