Clickmed
programare rapida la medic

De ce este bine sa stai acasa cand ai simptome de raceala sau gripa

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013
De ce este bine sa stai acasa cand ai simptome de raceala sau gripa

Raceala si gripa sunt boli de sezon pe care multa lume le considera inofensive, asa ca in ciuda simptomelor specifice si a slabiciunii fizice, continua sa mearga la serviciu.

Aceasta decizie este cat se poate de rea, atat pentru pacient, cat si pentru colectivul din care face parte, de aceea medicii recomanda ca macar in primele doua zile de la debutul simptomelor pacientul sa ramana acasa.

Iesirea in frigul de afara, trecerea de la frigul de afara la caldura din birou, aerul plin de praf si bacterii nu fac altceva decat sa agraveze simptomele sau sa amane vindecarea.

Tratamentul la domiciliu, eventual dupa sfatul unui medic sau al unui farmacist, este mult mai benefic pentru persoana bolnava, deoarece contribuie la recuperarea mai rapida.

Frisoane

Daca ai frisoane si simti ca incepi sa transpiri, este posibil sa ai febra si un inceput de gripa. Ramai acasa, deoarece boala este foarte contagioasa si poti raspandi cu usurinta virusul celor din jur.

Stranuturi si nas infundat

Stranuti frecvent si simti ca ai caile nazale infundate Aceste doua simptome sunt specifice racelii, dar pentru binele tau, ramai acasa o zi, bea multe lichide calde si consuma alimente bogate in vitamina C.

Epuizarea

Daca pe langa simptomele de mai sus te simti si epuizat, lipsit de vlaga si cu o stare de somnolenta continua, ia-ti o zi libera de la serviciu, intrucat efortul de a merge la birou si de a lucra ca de obicei poate fi prea mare pentru organismul tau slabit. Daca te ingrijesti corespunzator, in scurt timp te vei repune pe picioare, dar ai nevoie de odihna multa si de o alimentatie echilibrata.

Protejeaza-i pe cei din jur de raceala ta

Dupa ce te intorci la serviciu, este bine sa iti protejezi in continuare colegii de raceala ta. Dezinfecteaza-ti biroul, spala-te des pe maini, evita sa stai foarte aproape de ei, foloseste o batista de hartie daca vrei sa stranuti, evita sa tusesti sau sa stranuti in directia lor si aeriseste des biroul. Toate aceste gesturi sunt de bun simt in cazul in care suferi de raceala de gripa.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate