Clickmed
programare rapida la medic

S-au identificat markeri genetici pentru cancerul de san, ovarian si de prostata

Actualizat la data de: 29 Martie 2013
S-au identificat markeri genetici pentru cancerul de san, ovarian si de prostata

S-au identificat markeri genetici pentru cancerul de san, ovarian si de prostata

In urma unui studiu amplu, realizat cu sprijinul a peste 100 de institutii si teste genetice efectuate pe 200.000 de oameni, s-a descoperit ca exista zeci de indicatori in ADN care pot ajuta la identificarea gradului de risc de a dezvolta cancer ovarian sau de prostata.

Una dintre analizele realizate in cadrul acestui studiu sugereaza ca pentru barbatii cu istoric medical familial de cancer de prostata exista un risc de 20%. Acesti markeri genetici pot identifica persoanele care au un risc real de 60% de a dezvolta cancer de prostata.

Markerii pot face diferenta si pentru femeile cu mutatia genetica BRCA, mutatie ce le supune riscului ridicat de a dezvolta cancer de san. Cercetatorii ar putea sa departajeze persoanele al caror grad de risc depaseste 80%, de cele care au un grad de risc de 20 - 50%.

Pe langa descoperirea acestor mutatii genetice, studiul a descoperit si indicii importante despre fundamentele biologice ale cancerului de san, ovarian si de prostata, ceea ce poate fi de ajutor in viitor pentru imbunatatirea terapiilor.

Cancerul de san este cea mai raspandita forma de boli maligne din lumea intrega si inregistreaza peste 1 milion de cazuri noi, anual. Cancerul de prostata este, dupa cancerul de plamani, cea mai rapandita forma de cancer la barbati, cu aproximativ 900.000 de cazuri noi, anual. Cancerul ovarian reprezinta aproximativ 4% din numarul total de tipuri de cancer cu care sunt diagnosticate femeile anual, fiind inregistrate aproxiamtiv 225.000 de cazuri noi.

Cercetatorii au examinat ADN-ul a peste 200.000 de oameni, in cautarea markerilor si au descoperit 49 de markeri noi de risc pentru cancerul de san, 26 de markeri pentru cancerul de prostata si 8 pentru cancerul ovarian.

Individual, fiecare marker are doar un impact redus asupra estimarii gradului de risc, insa cercetatorii declara ca acesti markeri vor fi combinati si adaugati celorlalti markeri deja cunoscuti, pentru a putea evidentia gradul de risc.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate