Clickmed
programare rapida la medic

Dieta fara zahar

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Dieta fara zahar

Nu este un secret faptul ca multi oameni au un stil de viata nesanatos si fac exces de alimente care contin zahar. Din cauza ca timpul lor liber este limitat, multe persoane consuma alimente nu tocmai sanatoase. Cele mai multe dintre acestea sunt incarcate cu grasimi, carbohidrati si zaharuri.

Daca doriti sa urmati o dieta care nu contine zahar, ar trebui sa mancati mai multa mancare gatita acasa. Probabil ca va fi destul de dificil sa renuntati la zahar, dar dupa ce veti face acest lucru veti fi uimiti sa constatati cat de bine aratati si cat de grozav va simtiti.

Zaharul din alimente posibil sa apara sub diverse denumiri pe etichetele produselor: zahar din trestie, zahar brun, glucoza, lactoza, sirop de porumb bogat in fructoza, fructoza, dextroza, miere, maltoza, melasa sau zahar brut. Inainte de a exclude complet zaharul din dieta dumneavoastra, consultati medicul pentru a fi siguri ca alimentele pe care le-ati ales sunt potrivite pentru starea dumneavoastra de sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Argumente pentru alegerea unei diete fara zahar
  3. Citeste pe aceeasi tema

Argumente pentru alegerea unei diete fara zahar

Sus

1. Zaharul este un carbohidrat simplu. Exista doua tipuri de zaharuri: monozaharide si dizaharide. Monozaharidele includ glucoza, fructoza si galactoza care sunt alcatuite dintr-o singura molecula de zahar, iar dizaharidele rezulta din combinatia a doua molecule de zahar, legate impreuna.

Dizaharidele se formeaza atunci cand monozaharidele se combina (de exemplu, atunci cand glucoza si fructoza se combina formeaza zaharoza sau zaharul de masa). Alte dizaharide includ maltoza, dextroza si lactoza. Atunci cand sunt legate mai multe molecule de zahar, acestea alcatuiesc un complex de carbohidrati (cum este cazul amidonului).

2. Zaharul ofera organismului energie. Totusi, cantitatile prea mari sunt nesanatoase. O lingurita de zahar contine 16 calorii, dar nu furnizeaza vitamine si minerale. De aceea, este indicat sa fie folosit cu moderatie. S-a confirmat ca zaharul este una dintre cauzele formarii cariilor.

De asemenea, chiar daca un consum ridicat de zahar nu provoaca diabetul, persoanele predispuse la diabet trebuie sa includa destul de putin zahar in dieta lor. Cercetatorii au confirmat relatia dintre zahar si nivelurile neadecvate de colesterol rau din sange, acesta fiind un factor de risc al aparitiei bolilor cardiovasculare.

3. Un alt efect nociv al zaharului este faptul ca predispune la dezvoltarea obezitatii, atat la adulti, cat si la copii.

4. Zaharul poate afecta in mod negativ vederea unei persoane si poate predispune la declansarea unor boli oculare care implica slabirea vederii.

5. Consumul de zahar ar putea sa interfere cu absorbtia proteinelor si ar putea sta la baza alergiilor alimentare.

6. Deloc de neglijat, zaharul este una dintre principalele cauze care contribuie la prezenta eczemelor la copii.

7. O persoana care mananca alimente care contin zahar creeaza prin acest obicei, un mediu propice dezvoltarii excesive a fungilor de candida albicans.

8. S-a demonstrat stiintific faptul ca persoanele care consuma zahar sunt mai predispuse la osteoporoza, decat cele care exclud din alimentatia lor alimentele dulci.

Printre efectele pozitive asupra organismului, ale unei diete fara zahar, se numara:

  • stimularea functiei imunitare
  • cresterea nivelului de energie
  • imbunatatirea starii de spirit
  • mentinerea sanatatii cavitatii bucale.

Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate