Clickmed
programare rapida la medic

Sanatatea emotionala a adultilor cu ADHD

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Sanatatea emotionala a adultilor cu ADHD

Cei mai multi dintre noi cred ca ADHD (tulburarea hiperkinetica si de deficit de atentie) este o problema a copilariei, dar aceasta conditie neurologica este o realitate si pentru multi dintre adulti.

Netratata, ADHD poate declansa o serie de dificultati, inclusiv probleme relationale, de cariera, autostima scazuta, depresie si anxietate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. ADHD la adulti
  3. Statistici care vizeaza ADHD la adulti
  4. Cum recunoasteti simptomele ADHD la adulti
  5. Cum sa tineti ADHD sub control
  6. Citeste pe aceeasi tema

ADHD la adulti

Sus

Adultii care au ADHD pot avea dificultati de orientare, de a-si aminti diverse informatii, de a se concentra, de a-si organiza sarcinile de lucru si de a-si finaliza actiunile intr-o perioada prestabilita de timp. Daca aceste dificultati nu sunt gestionate in mod corespunzator, pot declansa anumite tipuri de comportamente asociate, probleme emotionale, sociale, profesionale si academice.

Statistici care vizeaza ADHD la adulti

Sus

ADHD afecteaza aproximativ 3-10% dintre copiii de varsta scolara si la doar 60% dintre acestia, conditia va persista si la varsta adulta. Ratele de prevalenta pentru ADHD la adulti nu sunt la fel de bine determinate ca in cazul copiilor, dar se incadreaza intre 4-5%. ADHD afecteaza baietii intr-un procent mai mare decat fetele, in copilarie, dar acest raport pare a se uniformiza la maturitate.

Cum recunoasteti simptomele ADHD la adulti

Sus

Ati fost vreodata blocati in trafic si ati simtit ca va vine sa explodati? In cazul in care scenariul vi se pare familiar, ati putea avea ADHD la varsta adulta. Aproximativ 60% dintre copiii cu aceasta afectiune o vor manifesta si la varsta adulta, dar unii dintre adultii cu ADHD nu sunt constienti de faptul ca au aceasta conditie.

Simptomele hiperactivitatii ADHD din copilarie pot fi inlocuite la varsta maturitatii cu simptome emotionale, cum ar fi frustrare si impulsivitate. Cele mai frecvente probleme emotionale ale ADHD, intalnite la adulti includ:

Emotiile pot fi dificil de controlat, chiar si cu tratament medicamentos. La adultii la care tulburarea ADHD nu a fost diagnosticata sau tratata, reactiile lor emotionale exagerate pot determina probleme in familie, in societate si relatiile de afaceri. ADHD netratata la adulti poate fi o cauza declansatoare a problemelor care implica abuzul de substante.

Cum sa tineti ADHD sub control

Sus

Diagnosticul si tratamentul corect pot diminua stresul emotional. Cu ajutorul medicamentelor si psihoterapiei, simptomele ADHD pot fi tinute sub control, iar viata bolnavilor devine mult mai usoara. Pentru imbunatatirea sanatatii emotionale a persoanelor diagnosticate cu ADHD este esential sa se depisteze ce anume declanseaza manifestarile lor, astfel incat acestea sa poata anticipa si gestiona stresul. In scopul tratarii ADHD puteti sa:

  • va informati legat de ADHD
  • utilizati strategii de organizare pentru a finaliza ce v-ati propus
  • practicati tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, meditatia si relaxarea musculara progresiva
  • dormiti suficient si faceti sport
  • evitati automedicatia, drogurile si alcoolul.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter