Clickmed
programare rapida la medic

Cancerul de colon si exercitiile fizice

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2012

Generalitati

Sus
Cancerul de colon si exercitiile fizice

Cand o persoana se confrunta cu incertitudinea cancerului, sta in natura sa, sa isi doreasca sa cunoasca cat mai multe informatii despre aceasta boala si, sa incerce sa afle cum poate rezolva situatia.

In cazul cancerului de colon sansele de supravietuire pot fi destul de diferite de la o persoana la alta. Informatiile urmatoare sunt generale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ratele de supravietuire in cazul cancerului de colon
  3. Exercitiile fizice si supravietuirea in cazul cancerului de colon
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ratele de supravietuire in cazul cancerului de colon

Sus

Informatiile legate de ratele de supravietuire sunt adesea utilizate de medici ca modalitati standard de a aborda prognosticul unui bolnav de cancer de colon. Unii pacienti doresc sa cunoasca statisticile care se refera la persoane aflate in situatii similare, in schimb altele nu considera utile statisticile sau chiar nu doresc sa afle detalii despre acestea.

Rata de supravietuire de 5 ani se refera la procentul bolnavilor care mai traiesc cel putin 5 ani dupa ce este diagnosticat cancerul. Desigur, multi oameni traiesc mai mult de cinci ani si multi vor fi complet vindecati dupa ce au fost tratati de cancer de colon. Pentru a obtine aceste cifre, medicii vor lua in calcul persoanele care au fost tratate cu cel putin cinci ani in urma. Totusi, evolutia modalitatilor de tratament ofera in prezent o perspectiva mai favorabila pentru cei care sunt diagnosticati cu cancer colorectal.

Ratele de supravietuire sunt adesea bazate pe rezultatele anterioare obtinute in cazul unui numar mare de oameni care au avut boala, dar acestea nu pot prezice ce se va intampla in cazul particular al unei persoane.

Cunoasterea tipului si stadiului de cancer al unei persoane este important pentru estimarea perspectivelor. Totusi, pot exista mai multi factori care sa afecteze o persoana: stadiul cancerului, modificarile genetice din celulele canceroase, raspunsul la tratament, etc. Chiar si atunci cand se iau in calcul alti factori, ratele de supravietuire vor fi estimate cu aproximatie.

Exercitiile fizice si supravietuirea in cazul cancerului de colon

Sus

Supravietuitorii cancerului de colon nu iau deseori in calcul masurile de prevenire a cancerului. Acestia considera ca daca au avut deja o data cancer, nu-l mai pot manifesta a doua oara. Ideea este gresita, intrucat cancerul de colon se poate manifesta si recurent.

In urma unui studiu s-a demonstrat ca femeile care sufera de cancer de colon in stadiile I-III si care fac exercitii fizice moderate (mers rapid pe jos sau mai mult) sase zile pe saptamana, timp de aproximativ o ora, au reusit sa reduca riscul cancerului de colon, posibil letal, cu pana la 61%, in comparatie cu persoanele de sex feminin care au facut mai rar, exercitii fizice.

De asemenea, chiar si femeile care nu au facut sport inainte de diagnostic, dupa ce au inceput sa faca exercitii fizice au reusit sa scada riscul cancerului de colon potential letal cu pana la 52%.

Un alt studiu care a implicat subiecti de sex feminin si masculin cu cancer de colon in stadiul III, a constatat ca supravietuitorii cancerului care au facut exercitii fizice in mod regulat timp de aproximativ o ora, sase zile pe saptamana, au izbutit sa diminueze riscul declansarii recurentei cancerului de colon cu pana la 49%.

Rezultatele sunt fantastice. Este incurajator faptul ca pe baza acestor rezultate, cercetatorii au inceput sa faca si alte studii clinice controlate, pentru a stabili ce exercitii fizice ar putea fi recomandate pentru supravietuitorii cancerului de colon.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate