Producatorii de medicamente generice contesta taxa claw back

Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta declansarea unor masuri de contestare administrativa si juridica a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli din domeniul sanatatii – taxa claw back, impusa prin OUG nr. 77/2011.

"Mentinerea acestei taxe in forma actuala poate avea consecinte economice si sociale grave, in primul rand pentru populatie, prin disparitia totala de pe piata a unor medicamente sau limitand accesul populatiei la medicamente cu preturi rezonabile, cat si pentru companiile producatoare de medicamente generice," a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

In forma sa actuala, taxa este injusta si ilegala pentru ca are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA. In plus, este calculata pe baza unor date eronate, furnizate in mod netransparent de catre CNAS. Consecintele aplicarii acestei taxe vor fi deosebit de grave, pe langa efectele sociale existand si efecte economice majore asupra producatorilor de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie in Romania care asigura peste 8,000 de locuri de munca. Astfel:

Pentru a limita efectele negative ale acestei taxe, APMGR solicita autoritatilor aplicarea imediata a urmatoarelor masuri:

Despre APMGR:
APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Sandoz, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre ale APMGR au o contributie anuala de 1,5% din PIB, asigura 8.000 de locuri de munca directe si alte 15.000 indirecte, multe dintre acestea fiind inalt calificate. In ultimii 5 ani, companiile au realizat investitii de peste 500 milioane RON, in procese de retehnologizare, modernizare si dezvoltare ale site-urilor de fabricatie si laboratoarelor proprii, functionale pe teritoriul Romaniei.