Cancerul testicular - autoexaminarea

Generalitati

Cancerul testicular este o boala in care celulele devin maligne (canceroase) la unul sau la ambele testicule. Testiculele sau gonadele sunt o pereche de glande masculine. Acestea produc si stocheaza sperma, fiind principala sursa de testosteron la barbati. Acesti hormoni controleaza dezvoltarea organelor reproductive si a caracteristicilor fizice masculine. Testiculele sunt situate sub penis, in scrot.

In functie de caracteristicile tumorilor de la nivelul celulelor, cancerul testicular poate avea forma seminomului sau nonseminomului.
Seminoamele pot fi clasice, anaplazice sau spermatocitare.
Nonsemioamene includ coriocarcinomul, carcinomul embrionar, teratomul si tumorile sacului vitelin.

Semne si simptome

Unele tipuri de cancere testiculare evolueaza lent iar altele foarte rapid. Exista cateva conditii, care afecteaza testiculele, ce necesita vizita cat mai rapida la medic. Printre semnele care ar putea fi ingrijoratoare se numara:
- prezenta unui nodul in testicul;
- durere si sensibilitate la nivelul fiecarui testicul;
- scurgeri sau puroi la nivelul penisului;
- sange in sperma ejaculata;
- acumulare de lichid in interiorul scrotului;
- senzatie de greutate, presiune, jena dureroasa sau durere difuza in zona abdomenului inferior, zona inghinala sau cea a scrotului;
- stare febrila, astenie, transpiratii nejustificate si stare generala de rau;
- marirea sanilor insotita sau nu de sensibilitate;
- cresterea in marime a unui testicul (in mod normal, un testicul este mai mare, dar marimea si forma ar trebui sa ramana, mai mult sau mai putin neschimbate)

Cum se vor verifica testiculele

Verificarea testiculelor se va face lunar in felul urmator:
- autoexaminare in timpul baii calde sau a unui dus lung, intrucat in acest mod se va intinde pielea scrotului, iar testiculele se vor simti mai bine in interior;
- examinarea scrotului pentru a se depista eventuali noduli sau umflaturi si evaluarea diferentei intre testicule;
- examinarea si compararea unui testicul cu celalalt (se va face cu ambele maini);
- verificarea oricaror noduli sau umflaturi (testiculele trebuie sa fie netede cu exceptia epidimului);

Cancerul testicular reprezinta doar 1% din totalul tuturor tipurilor de cancer la barbati, dar este cel mai frecvent intalnit in randul barbatilor cu varsta intre 15 si 44 de ani si este in continua crestere. Totusi gratie noilor tratamente, decesele cauzate de cancerul testicular au scazut cu 80% in ultimii 40 de ani si in mai mult de 95% de cazuri acesta este curabil. Desi cancerul testicular este rar intalnit, nu este neobisnuita prezenta unui nodul in testicule. Exista multe conditii care pot fi usor confundate cu cancerul testicular si cele mai multe dintre ele nu sunt grave.

Daca in urma autoexaminarii s-a depistat o umflatura sau alt simptom ingrijorator se va apela la medic, in scopul diagnosticarii corecte a problemei. In cazul in care doctorul suspecteaza prezenta cancerului va recomanda investigatii suplimentare (teste imagistice si analiza makerilor tumorali).