ANPP sustine demersul mamicilor din Sibiu privind dreptul copilului de a fi insotit pe perioada spitalizarii

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor se alatura si sustine demersul facut de Grupul de initiativa al mamicilor din Sibiu si Asociatia "Maine Unite" Sibiu, privind dreptul copilului de a fi insotit pe perioada spitalizarii

"Copilul nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, impotriva vointei acestora, ..." – Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

In prezent in multe dintre spitalele din Romania, unde functioneaza sectii pentru copii, sunt incalcate grav, in special, urmatoarele drepturi:

Desi legea prevede clar drepturile copilului si faptul ca acestea sunt garantate de catre stat, institutiile abilitate sa aplice si sa controleze aplicarea acestor prevederi, in multe dintre cazuri, nu se implica si nu respecta drepturile copilului.

Organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private cu atributii in domeniul sanatatii sunt obligate sa adopte, in conditiile legii, toate masurile necesare pentru asigurarea respectarii tuturor drepturilor copilului.

Parintii sunt obligati sa solicite asistenta medicala pentru a asigura copilului cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si pentru a preveni situatiile care pun in pericol viata, cresterea si dezvoltarea copilului.

Avand in vedere aceste aspecte, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor considera intemeiat demersul Grupului de initiativa al mamicilor din Sibiu si Asociatiei "Maine Unite" Sibiu, privind dreptul copilului de a fi insotit pe perioada spitalizarii.

Regretam lipsa de implicare a autoritatilor locale si modul in care a fost si este tratata aceasta problema. Solicitam autoritatilor locale sa ia toate masurile necesare pentru respectarea tuturor drepturilor copilului.

Vasile Barbu
Presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor