Modalitati de prevenire a sarcinii uterine (pilule contraceptive, ligatura trompelor si vasectomia)

Pilule contraceptive

In general pilulele contraceptive contin o combinatie in diverse proportii si concentratii intre estrogeni si progesteron - hormoni sexuali feminini - de sinteza.
Rolul lor este de a impiedica ovarul sa expulzeze ovulul (ovulatia) si implicit acesta, intrucat nu mai ajunge in trompa uterina si apoi in uter, nu va mai putea fi fecundat. De asemenea, pilulele contraceptive mai au rolul de a ingrosa mucusul colului uterin si in acest fel de a impiedica lichidul spermatic sa patrunda in uter pentru a fecunda ovulul.
Daca acestea sunt administrate corect se inregistreaza o eficienta de circa 99%. Eficienta se va reduce semnificativ daca administrarea se va face cu intarzierea sau omiterea unor pilule.
Unele antibiotice precum rifampicina, amoxicilina, metronidazolul, tetraciclina si cefalexinul pot reduce eficienta anticonceptionalelor orale. In cazul in care in timpul administrarii contraceptivelor va trebui urmat si un tratament antibiotic, este indicat sa cereti sfatul medicului pentru a va recomanda si o alta metoda de prevenire a sarcinii daca este cazul.

Ligatura trompelor

Una dintre metodele de sterilizare definitiva o reprezinta ligatura trompelor uterine. Daca impreuna cu partenerul ati decis ca nu mai doriti o sarcina in viitor si ca aveti numarul de copii doriti, aceasta este o metoda posibila de sterilizare a femeii.
Ca si in cazul vasectomiei, va trebui ca decizia sa fie foarte bine cantarita avand in vedere faptul ca interventia este ireversibila sau greu reversibila.
In primul an dupa interventie sansa de a ramane insarcinata este mai mica de 1%. Teoretic, dupa o perioada de timp, este posibil ca trompa prin contact cu uterul sa formeze un canal si ulterior o comunicare si fertilitatea sa fie redobandita astfel. Aceasta posibilitate este evaluata la 5% dupa 10 ani de la ligatura trompelor, iar la femeile mai in varsta aceasta scade si mai mult.

Vasectomia

Atunci cand in cuplul dumneavoastra veti lua in discutie un procedeu de sterilizare, trebuie luate in discutie atat variantele de sterilizare masculina (vasectomia) cat si acest procedeu de sterilizare feminina.
Vasectomia, in raport cu ligatura trompelor, este mai sigura, implica mai putine complicatii, este mai usor de realizat tehnic, sansa sa reapara fertilitatea este mult mai mica (cca. 1%), etc. Unicul dezavantaj al vasectomiei este ca sterilitatea nu se instaleaza imediat in raport cu procedeul de sterilizare la femeie.