Frumusetea: intrebari si raspunsuri

Nu se poate face nimic impotriva aparitiei celulitei?
Nici o femeie nu doreste ca pielea sa sa semene cu o coaja de portocala. Din pacate, un tip de grasime este prezenta pe fesele, soldurile, coapsele anumitor persoane. Exercitiile fizice si eliminarea excesului de grasime pot fi de ajutor. Multi specialisti pun la indoiala efectul cremelor anticelulitice, dar se pare ca cele care contin cofeina pot oferi ameliorari pe termen scurt. Exista in prezent si proceduri cosmetice care pot remedia problema.

De ce mi se inrosesc obrajii atat de des?
Celor mai multi dintre oameni, obrajii li se inrosesc ocazional, cand sunt jenati sau timizi. Daca totusi apar pete rosii, la intamplare, pe obraji, frunte sau barbie, acneea rozacee poate fi cauza. Aceasta afectiune cronica a pielii poate fi tratata cu creme sau pastile. Imbujorarea frecventa, insotita de bataile accentuate ale inimii in diferite momente in care o persoana socializeaza, pot fi un semn de anxietate sociala.
Nu sunt prea tanar pentru a avea fire de par albe?

Daca o persoana inca nu a atins varsta de 40 de ani dar parul sau este de culoare alba, atunci inseamna ca a incaruntit prematur. In unele cazuri, acesta poate fi un semn ale unei afectiuni a tiroidei sau o problema la nivelul pigmentului firului de par. Cel mai adesea, vinovata este mostenirea genetica. Totusi, daca parul albeste prematur nu inseamna ca si trupul imbatraneste mai repede.

Am cosuri pe fese?
Nu. Umflaturile de culoare alba sau rosie de pe fese, sunt cel mai probabil, manifestarile specifice conditiei numita cheratoza pilaris. Aceasta este o afectiune inofensiva a pielii ale carei simptome pot sa apara si la nivelul spatelui, obrajilor, partii superioare a bratelor si coapse. Conditia poate dura ani, dar tinde sa dispara, treptat, dupa varsta de 30 de ani. Pana atunci, hidratarea intensiva poate fi de ajutor pentru prevenire.

Cum mi-au aparut vergeturile?
In cazul in care pielea se intinde in timpul sarcinii, ca urmare a cresterii sau pierderii extreme in greutate, se pot forma cicatrici la nivelul pielii. Vergeturile sunt adesea de culoare visinie sau violet, iar in timp isi vor schimba culoarea in alb sidefiu. Acestea apar mai ales pe abdomen, coapse, solduri, sani sau partea inferioara a spatelui. Vergeturile pot fi diminuate prin peeling chimic sau chirurgie laser. Lotiunile si cremele ofera, de obicei, prea putine beneficii.



De ce dintii mei s-au inchis la culoare?
Atunci cand o persoana bea cafea, ceai, sucuri inchise la culoare sau chiar vin rosu, dintii isi pot schimba culoarea. Fumatul si unele medicamente pot avea acelasi efect. Primul pas pentru albirea acestora este de a-i peria si a folosi ata dentara cu regularitate pentru a indeparta substantele care au patat dintii. Albirea dintilor se poate face in diverse moduri, care variaza de la produse eliberate fara prescriptie medicala pana la geluri de albire utilizate in cabinetul stomatologic.

De ce sunt fragile si friabile unghiile mele?
Daca mainile sunt expuse in mod frecvent la apa si sapun, unghiile se pot rupe, devin fragile si casante. Utilizarea unei creme hidratante si protejarea mainilor de umiditate pot fi solutii utile. In cazul in care unghiile sunt de culoare galbena sau alba si se rup, de vina poate fi o infectie fungica. Pentru vindecarea infectiei este nevoie de tratament prescris de medic.

De ce transpir atat de mult?
Scopul transpiratiei este de a scade temperatura corpului. Daca o persoana are tendinta de a transpira atunci cand nu este necesar, de exemplu cand sta relaxata intr-o camera racoroasa, este posibil sa sufere de hiperhidroza. Aceasta afectiune poate provoca o transpiratie excesiva enervanta, dar inofensiva, la nivelul bratelor, palmelor si talpilor picioarelor. In cazurile mai grave, medicul poate prescrie, pastile sau chiar botox.

Ajutor, imi cade parul!
Caderea parului la femei este mai frecventa decat se crede. Pana la varsta de 40 de ani, la 40% dintre femei parul se rareste in mod considerabil. Cele mai frecvente cauze sunt problemele hormonale sau tiroidiene, sarcina, anumite medicamente si dezechilibre hormonale. In cazul in care caderea parului este severa, poate fi tratata cu solutii si medicamente pentru stimularea parului sau se vor trata problemele hormonale.

Cum pot fi tratate buzele crapate?
Atunci cand buzele unei persoane sunt expuse la aer rece, acestea se vor deshidrata si la suprafata lor vor aparea mici fisuri. Acest lucru poate face buzele mai sensibile si inestetice. Pentru a ameliora acest prejudiciu, se va evita umezirea buzelor, fapt ce contribuie la deshidratarea acestora. In schimb, se poate utiliza un balsam de buze, ce are in compozitie vaselina, ulei de ricin sau unt de shea. Acesta va oferi umiditatea necesara si va proteja buzele de vremea nefavorabila. Indicat ar fi ca acest balsam sa aibe un factor de protectie solara de cel putin 15. Razele daunatoare ale soarelui pot usca buzele destul de mult.

De ce am vase fine de sange, sparte?
Femeile care petrec foarte mult timp in picioare sunt mai susceptibile de a dezvolta venectazii. Obezitatea, sarcina si mostenirea generica cresc acest risc. Vasele fine de sange sparte, nu au nevoie, de obicei, de tratament, dar unele femei prefera sa le elimine din motive estetice. Cea mai eficienta procedura este sleroterapia care implica injectarea venelor cu o solutie salina sau chimica pentru a le face sa dispara treptat.

De ce am fire de par inestetice in anumite parti ale corpului?
Nu este nici un secret faptul ca anumitor persoane de sex feminin parul le creste in exces intre sprancene, de-a lungul buzelor sau sub barbie. Ocazional acest lucru poate fi semnul unei conditii medicale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice. Cel mai des este vorba doar de mostenire genetica. Smulgerea si indepartearea periodica a acestora cu ceara sau crema depilatoare, sunt solutii pe termen scurt, iar electroliza si epilarea cu laser solutii pe termen lung.

De ce pielea gatului meu imbatraneste atat de repede?
Daca o persoana a pierdut destul de mult in greutate, este posibil ca excesul de piele din jurul gatului sa fie inestetic. Si daca muschii gatului s-au dezvoltat, este posibil sa apara cercuri in jurul acestuia. Oricum pielea gatului poate arata mai imbatranita decat cea a fetei. Preparatele injectabile cu botox pot remedia problema. Pentru o schimbare mai dramatica, liftigul ar fi o optiune.