Cu pansamentele umede mi-am vindecat ulcerul varicos

In ultimii ani a devenit din ce in ce mai cunoscuta metoda de tratament al plagilor cronice cu ajutorul pansamentelor umede, numarul pacientilor care au fost tratati cu succes crescand simtitor.

In cele ce urmeaza, unul dintre pacientii care au beneficiat de acest tratament, doamna M. E., de 68 de ani, din Cluj Napoca, relateaza experienta sa.

I: Cand v-a aparut rana si din ce cauza?
M. E.: Aveam de multi ani insuficienta venoasa cronica, in iulie 2009 am fost operata si operatia nu s-a mai inchis, aparand acest ulcer de gamba.

I: Ce tratament ati urmat?
M.E.: Initial am fost chiuretata la doua zile la sectia de chirurgie si pansata cu comprese sterile din tifon. In august 2009 am fost internata in clinica de dermatologie datorita unei infectii cu streptococ (erizipel) pentru care am primit tratament cu antibiotic. Desi am continuat tratamentul local prescris, cu unguent cu uree, in luna noiembrie 2009 am fost din nou internata si analizele au aratat ca ulcerul era infectat cu un stafilococ foarte rezistent pentru care mi s-a prescris un alt antibiotic.

ulcer de gambaI: Pe durata de 4 luni a acestui tratament ati observat o ameliorare a starii ranii?
M.E.: Din pacate nu am sesizat o ameliorare. Anterior internarii din luna noiembrie la dermatologie, starea ranii s-a agravat, ea devenind din ce in ce mai mare, cu secretii abundente si urat mirositoare si dureroasa. Pe perioada internarii, datorita tratamentului cu antibiotic, rana nu s-a mai agravat, dar nici nu s-a observat o ameliorare semnificativa.

I: Care au fost experientele pozitive si cele negative legate de acest tratament?
M.E.: Din pacate nu prea am ce mentiona la aspecte pozitive, in aceste 4 luni ulcerul mi-a facut programul zilnic. Durerea pe care o resimteam la nivelul ranii era foarte intensa iar pentru a o face sa devina cat de cat suportabila, eram nevoita sa iau zilnic doua sau chiar trei fiole de Algocalmin. A fost dificil sa merg zilnic la pansat dar ceea ce m-a demoralizat cel mai mult a fost faptul ca rezultatele intarziau sa apara, rana nu se micsora, era in continuare urata, dureroasa si am inceput sa cred ca trebuie sa ma impac cu gandul de a o avea pentru tot restul vietii.

I: Ce v-a determinat sa renuntati la tratamentul urmat?
M.E.: Din cauza deteriorarii starii ranii si a durerilor pe care le aveam tot timpul, medicul dermatolog mi-a sugerat sa incerc un alt tip de tratament. Terapia cu pansamente umede este complet diferita, destul de noua in Romania, dar s-a dovedit foarte eficienta in alte tari unde este utilizata de peste zece ani. Firma care produce aceste pansamente, Hartmann, a creat un serviciu de consiliere a pacientilor cu astfel de rani disponibil gratuit telefonic si online. Am apelat la acest serviciu, am aflat mai multe amanunte despre cum actioneaza pansamentele umede si am decis sa incep tratamentul.

TenderWet24I: Cu ce pansament ati inceput tratamentul?
M.E.: In prima faza mi s-a recomandat un pansament care se numeste TenderWet 24, pentru curatarea ranii. Aceasta era situata pe gamba stanga, destul de mare, aprox. 8 x 13 cm si era acoperita aproape in intregime cu un strat galbui. Numai pe alocuri se observau zone minuscule rosii de tesut curat. Mi s-a explicat ca acel strat galbui era de fapt fibrina foarte aderenta care trebuia indepartata din rana pentru ca aceasta sa se poata vindeca. Am inteles de asemenea ca este foarte important ca in paralel sa fie tratata si boala care a determinat aparitia ranii, insuficienta venoasa cronica. De aceea, concomitent cu pansamentul, mi s-a aplicat si o fasa elastica de compresie (fasa Putter ).

fasa_elasticaI: Ati acceptat usor ideea de fasa elastica?
M.E. Ca sa fiu cinstita, la inceput nu am fost incantata de ideea de a purta permanent o fasa elastica. Am crezut ca va fi incomoda, ca o sa imi provoace durere si mancarime si, nu in ultimul rand, ca va fi inestetica. Totusi am acceptat tratamentul compresiv, m-am gandit sa fac totul asa cum mi se spune, sa acord vindecarii mele toate sansele.

I: Cum a evoluat rana pe parcursul tratamentului cu pansamente umede?
M.E.: Din primul moment evolutia a fost favorabila, dupa o singura zi durerea, foarte intensa pana atunci, a inceput sa fie suportabila chiar si fara calmante iar dupa cateva schimburi de pansamente disparuse complet. Rana a inceput sa se curete, la fiecare schimb de pansament depozitele galbene de fibrina au fost indepartate putin cate putin iar dupa prima saptamana de tratament s-a observat deja o ameliorare semnificativa. De asemenea, piciorul a inceput sa se dezumfle.

I: Cat de des ati schimbat pansamentul?
M.E.: Mi s-a explicat ca este important ca pansamentul folosit in prima faza, TenderWet 24, sa fie schimbat zilnic pentru a curata eficient rana, urmand ca dupa curatare sa mi se aplice alt tip de pansament care sa ajute la inchiderea ranii si care sa fie schimbat la 3-4 zile o data.

vindecare_permafoamI: Cat timp ati folosit pansamentul?
M.E.: TenderWet 24 a fost folosit timp de 30 de zile, pana cand rana s-a micsorat vizibil dar a mai ramas o zona de fibrina care parea ca nu se poate indeparta. Pentru a usura indepartarea acesteia, mi s-a aplicat un alt pansament, PermaFoam. Este un pansament asemanator unui burete care se foloseste pentru absorbtia secretiilor abundente, stimularea granulatiei si a cicatrizarii, in acelasi timp avand un efect de microdebridare (indepartare a fibrinei). Intrucat frecventa de schimbare a pansamentelor a fost o data la 3-4 zile, mi-am putut relua programul obisnuit pe parcursul celor 5 luni cat am folosit acest pansament.

I: Au existat episoade de stagnare sau recidiva?
M.E.: Da, la un moment dat, in perioada in care utilizam Perma Foam, rana parea ca „sta pe loc”. Atunci m-am ingrijorat, am crezut ca n-o sa ma mai vindec. Medicul a repetat cultura din rana si a reiesit ca era infectata. A urmat un nou tratament cu antibiotic pentru a distruge germenii din rana care impiedicau vindecarea. Local mi s-a recomandat concomitent un pansament gras, cu continut de argint, pentru protectie impotriva microbilor (Atrauman Ag). Acesta a fost aplicat direct pe rana, sub PermaFoam. Ulterior rana a evoluat in directia buna.
Odata ce rana s-a curatat de fibrina si secretiile s-au redus am putut inlocui PermaFoam cu HydroTac, un pansament asemanator cu capacitate mai mica de absorbtie si strat de gel, care favorizeaza inchiderea ranii si in acelasi timp impiedica lipirea pansamentului de rana. Am folosit HydroTac timp de 12 zile pana cand rana s-a inchis complet.

I: Cine a efectuat schimbul pansamentelor? Ati fost sfatuita cum sa le folositi?
M.E.:
Initial, schimbul pansamentelor a fost efectuat de catre asistenta de la sala de tratamente iar ulterior de catre fiica mea, care a invatat procedura pentru un schimb corect de pansament. Pe tot parcursul tratamentului am beneficiat si de sfaturile consultantului medical Hartmann. Am fost invatata de acesta cum trebuie sa procedez legat de efectuarea toaletei ranii, de ingrijirea pielii din jurul ei, dar si de modul de aplicare a fesilor de compresie. Am inteles importanta compresiei pe parcursul tratamentului, pe masura ce piciorul meu se dezumfla si eu ma simteam mai bine. De asemenea, am mers periodic la medicul dermatolog pentru a urmari evolutia ranii si a-mi recomanda tratamentul in functie de aceasta.

I: Ca o concluzie, ce parere aveti despre acest tratament si despre serviciul de consultanta Hartmann?
M.E.: Faptul ca nu am mai avut dureri (nici in momentul schimbului de pansament si nici ulterior), ca am observat o ameliorare a ranii de la o zi la alta, ca mi-am putut relua activitatile obisnuite, mi-a dat speranta si rabdare.
Sfaturile primite prin serviciul de consultanta Hartmann m-au ajutat sa inteleg cum actioneaza pansamentele si cum se pot schimba cu usurinta si la domiciliu. Dupa parerea mea este un serviciu foarte util care completeaza perfect vizita la medic. Sunt foarte bucuroasa ca am fost indrumata catre acest tip de tratament si ca am reusit sa ma vindec.

Puteti accesa serviciul de consultanta pentru rani cronice apeland gratuit 0800 800 943, de luni pana joi intre orele 09:00 – 12:00 sau intrand pe https://www.hartmann.info/ro-ro/cumvindecamplagile

cum vindecam