Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii

Generalitati

Va doriti ca pielea dvs. sa arate mai bine? O data cu inaintarea in varsta se poate schimba aspectul pielii. Iar acest lucru se poate intampla mai devreme de 30 de ani sau mai tarziu, in functie de obiceiurile si stilul de viata al fiecarei persoane.

Anumiti factori, cum ar fi nivelul de estrogen sau mostenirea genetica nu pot fi controlati intotdeauna. Dar exista multi factori externi care imbatranesc pielea, pe care anumite masuri antiimbatranire ii pot ameliora.

Cand oamenii observa primele semne de imbatranire ar trebui sa ia imediat, atitudine. Vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu ca aceste amprente, ale trecerii timpului sau ale unui mod de viata nu tocmai sanatos, sa fie estompate.

Dieta echilibrata

Fiecare persoana trebuie sa acorde importanta nu doar cremelor sau substantelor pe care le aplica pe piele ci si dietei pe care o urmeaza zilnic. Pielea este cel mai mare organ al corpului.

Regimul alimentar afecteaza in mod direct modul in care o persoana arata. Frumusetea pielii depinde si de nutrientii care ajung in interiorul organismului.

In acest scop se recomanda:

- utilizarea suplimentelor de vitamina D (1000 UI zilnic)

- consumul de acizi grasi omega-3 si omega-6. Ideal ar fi ca acestia sa provina din surse naturale (ulei de masline, seminte macinate de in, somon). Suplimentele cu ulei de peste sunt o alta sursa pentru asimilarea acestor grasimi importante care ajuta la protejarea barierei de umiditate a pielii.

Stratul protector superior al pielii mentine umezeala acesteia tinde sa se subtieze o data cu inaintarea in varsta - rezultatul fiind pielea uscata.

- sa se bea minim un litru de apa pe zi. Este permis consumul de ceaiuri si cafea pe parcursul zilei, dar ar fi indicat sa se evite vinul rosu care, desi contine antioxidanti benefici, poate dilata vasele de sange, contribuind la aparitia rozaceei (cu care se confrunta multe dintre femeile de varsta mijlocie).

- evitarea produselor alimentare prelucrate si a zaharurilor care pot declansa inflamatia - proces biochimic care afecteaza productia normala de celule ale pielii.

Reducerea expunerii la razele ultraviolete

Pentru mentinerea elasticitatii pielii, dermatologii sfatuiesc sa se reduca timpul de expunere a pielii la razele ultraviolete ale soarelui. Soarele afecteaza elastina si determina diminuarea cantitatii de colagen, iar rezultatul va fi aparitia ridurilor, a petelor, a pielii uscate si aspre.

Nu in ultimul rand, razele ultraviolete sunt principala cauza de cancer de piele - un risc pentru piele care il depaseste in gravitate pe cel al imbatranirii pielii. Desi ideal ar fi ca pielea sa fie protejata de soare total, specialistii recomanda sa se reduca macar la jumatate timpul de expunere la razele acestuia. Acest lucru se poate face prin utilizarea de ecrane solare.

In acest scop se va folosi cu generozitate crema cu factor de protectie solara de cel putin SPF30 la nivelul fetei, gatului si urechilor. La persoanele in varsta pielea va fi mai vulnerabila la soare decat cea a tinerilor.

Daca exista tendinta de a uita de protectia solara, se vor achizitiona baza de machiaj si creme hidratante de zi cu protectie contra razelor ultraviolete. Iar in cele din urma chiar si plimbarea pe partea umbrita a strazii poate fi de folos.

Utilizarea cremelor cu retinoizi

Specialistii considera ca cel mai bun tip de crema pentru a repara efectele procesului de imbatranire este cea care contine retinozi. Retinoizii sunt compusi derivati ai vitaminei A care stimuleaza producerea de colagen si creste numarul celulelor, contribuie la desfundarea porilor si stimuleaza circulatia din vasele de sange.

Astfel pot fi diminuate sansele aparitiei acneei, pielea va fi mai neteda, luminoasa si va avea un aspect mai sanatos. In functie de formula cremei utilizate, rezultatele vor fi vizibile dupa o luna sau doua. Printre cele mai eficiente sunt cremele care contin tretinoin si tazaroten dar si retinol sau acid retinoic. La fel de important este sa se respecte instructiunile utilizarii produsului.

De obicei, un retinoid presupune folosirea treptata pentru a se evita iritarea pielii si este suficienta aplicarea sa doar o data pe zi. Aceste creme se vor aplica noaptea, pe pielea curata,intrucat retinoizii sunt sensibili la soare (persoana care va utiliza o protectie solara pe timp de zi, hipersensibilitatea la retinoid va fi diminuata).

Specialistii recomanda ca alaturi de crema cu retinoizi sa se intrebuinteze si o crema hidratanta sau doar o crema hidratanta care contine retinoid. Retinoizii sunt contraindicati femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza.

Ingrijire corespunzatoare

Pentru mentinerea frumusetii pielii orice persoana trebuie sa-si acorde timp sa o ingrijeasca. Procesul ingrijirii pielii nu trebuie sa fie complicat, dar trebuie sa fie complex si sa se transforme intr-o rutina. Pe timp de zi va fi nevoie de folosirea cremelor cu protectie UV chiar daca mare parte din timp se va petrece in interior.

Soarele nu trebuie sa distruga toate celulele noi de colagen pe care le-a produs in timpul noptii. Inainte de a merge la culcare, produsele de machiaj din timpul zilei vor fi indepartate, iar fata va fi spalata. Pe parcursul intregii zile, pielea este invadata de produse chimice din aer care descompun colagenul si provoaca diverse neplaceri.

Daca nu se curata fata, va continua si pe parcursul noptii expunerea la acesti poluanti. Dupa curatare se aplica un retinoid si apoi o crema hidratanta si se va dormi pe o perna curata (preferabil sa se schimbe fata de perna la cateva zile).

Proceduri cosmetice necesare

Procedurile cosmetice si produsele care au rolul de a ajuta la regenerarea pelii o vor pastra tanara si supla. Chiar daca procesul imbatranirii pielii nu este unul total ireversibil, prin aceste alegeri s-ar putea incetini ritmul schimbarilor care cauzeaza riduri profunde si o textura mata.

In acest scop se recomanda exfolierea (care poate fi facuta si la domiciliu cu ajutorul cremelelor faciale cu particule microabrazive), peelingul chimic care vor oferi pielii luminozitate si vor stimula productia de colagen.

Daca stratul superficial al pielii s-a inchis la culoare si are o textura aspra (semne distinctive ale afectarii pielii de catre soare) se poate opta pentru o procedura relativ noua denumita resufacing fractionat care va stimula intr-un mod intens productia de colagen, imbunatatindu-se textura pielii, diminuandu-se ridurile, petele de la soare si cicatricile provocate de acnee. Aceasta tehnica poate determina imbunatatiri vizibile in cazul persoanelor care au leziuni semnificative ale pielii.