Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Generaliatati

Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni.

Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an.

In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi.

Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada.

Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de cei care, in preajma Craciunului sau a Anului Nou, au o alimentatie nu tocmai sanatoasa.

Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze. tineti cont de faptul ca obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate si iarna printr-un plan de alimentatie corect.

Hidratarea

Hidrateti-va corect in fiecare zi si aveti grija la continutul alimentelor pe care le consumati. Asadar, este ideala pastrarea unui aport hidric de 2 litri pe zi. Trebuie evitate excesele de dulciuri, sare, cafeina, bauturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prajite excesiv.

Reducerea consumului alimentelor procesate - cele care contin multe E-uri si aditivi alimentari - si au valoare nutritiva redusa este, de asemenea, esentiala.

Dieta echilibrata si sanatoasa

Pastrati o dieta echilibrata si sanatoasa. O dieta echilibrata ar trebui sa contina: 40% carbohidrati – obtinuti nu din dulciuri, ci din fructe si cereale; 30% proteine – se recomanda, in mod special, carnea de pui, vita, porc slaba, fructe de mare, oua, produse lactate cu continut redus in grasimi si, deloc de neglijat, soia, intrucat contine izoflavonoizi importanti in intarirea si construirea sistemului imunitar; 30% lipide – care se gasesc in uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale.

Legumele

Legumele va pot asigura aportul necesar de vitamine. Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) se regasesc cu preponderenta in galbenusul de ou, lactate, legume precum varza rosie, salata verde, morcovul, urzica. Fasole, mazarea, soia si nucile contin vitamina B1, care participa la mentinerea functionalitatii optime a sistemului cardiovascular, nervos si digestiv.

Pentru a impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali, e necesar aportul de alimente bogate in vitamina B6, precum: peste, carne si oua. Vitamina C, sursa cea mai sigura de energie pe durata intregii zile, poate fi asigurata printr-o alimentatie variata, bazata pe legume si fructe proaspete.

Printre acestea, amintim sucurile naturale de legume (morcovi, rosii, ardei gras), dar si sucurile de fructe indulcite cu miere.

Suplimentele alimentare

Informmati-va asupra suplimentelor alimentare pe care le consumati. Suplimentele trebuie alese astfel incat sa contina antioxidanti importanti precum beta-caroten, vitamina C (creste apararea impotriva gripei si a virozelor de sezon), vitamina E (protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului), vitamina D (pentru sinteza scazuta datorata lipsei soarelui pe perioada iernii).

Daca problemele de sanatate persista, e important sa va adresati unui medic.
Articol oferit de Delta Hospital