Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual

Generalitati

Retentia de apa cunoscuta si sub denumirea de edeme este o conditie care rezulta atunci cand au loc infiltratii de lichid (apa) in tesuturile organismului din plasma sangelui. In conditii normale, lichidul este drenat din tesuturi de catre sistemului limfatic care este localizat in tot corpul si are rolul de a elimina deseurile si substantele straine din organism, varsandu-se apoi in fluxul sanguin.

Problema retentiei de apa apare atunci cand lichidul nu mai este eliminat in mod corespunzator prin sistemul limfatic, ramanand in tesuturi. Astfel se formeaza edemul. Retentia de apa din organism este cel mai frecvent intalnita la nivelul membrelor inferioare dar poate sa apara inlcusiv in zona bratelor, cavitatea abdominala, in zona plamanilor.

Unele femei observa retinerea de apa in fiecare luna inainte de menstruatie. Dezechilibrele hormonale si dieta unei femei pot provoca retentie de apa premenstruala. Retentia de apa poate fi inconfortabila si poate provoca rigiditate, durere si umflare la maini, picioare, glezne si picioare. Alte femei pot avea ssni sensibili, dureri generale, crestere in greutate sau balonare sau articulatii rigide. Unele femei prezinta simptome usoare cu o zi inainte de inceperea menstruatiei, altele prezinta simptome in timpul celor cinci zile dinaintea menstruatiei, care interfereaza cu activitatile lor normale.

Tipuri de retentie de apa

Exista doua categorii principale de retentie de apa, edem generalizat si edem localizat. Edemele generalizate se refera la umflarea tesuturilor intregului corp, in timp ce edemul localizat se refera la umflarea doar a anumitor parti ale corpului.

Retentia de apa si hipertensiunea
Intre tensiunea arteriala crescuta si retentia de apa exista o legatura stransa deoarece hipertensiunea arteriala rezulta deseori atunci cand in vasele sanguine se afla prea mult lichid sau se acumuleaza lichid in vase de sange ingustate. Tensiunea arteriala masoara forta exercitata de sange asupra peretilor arterelor. Daca tensiunea arteriala ramane ridicata o perioada indelungata de timp este numita hipertensiune. Este important sa se gestioneze cantitatea de lichid din organism care poate afecta tensiunea arteriala.

Retentia de apa si menopauza
90% dintre femeile care intra la menopauza vor lua in greutate din cauza modificarilor hormonale. O parte din aceasta greutate se datoreaza retentiei de apa si balonarii ca urmare a nivelurilor scazute de progesteron. Desi modificarea numarului de kilograme nu implica prezenta grasimii, totusi multe femei se vor simti mai greoaie, iar silueta lor se va modifica. Totusi retentia de apa are aspectele sale pozitive deoarece ajuta organismul sa se previna aparitia osteoporozei si a altor afectiuni. Important este ca femeile la menopauza sa isi mentina un stil de viata activ, iar retentia de apa si balonarea se vor ameliora in cateva luni.

Utilizarea anumitor medicamente

Daca retentia de apa care apare inainte de menstruatie nu va fi influentata pozitiv de modificarea stilului de viata, anumite medicamente pot fi utile in acest sens. In functie de severitatea simptomelor, de dorinta unei femei de a ramane insarcinata si de alti factori, alternativele pentru tratarea retentiei de apa ar putea include:

- diuretice - sunt disponibile pe baza de prescriptie medicala si ajuta la diminuarea cantitatii de lichide acumulate in tesuturile corpului. Nu se vor utiliza diuretice cu antiiflamatoare intrucat din aceasta combinatie vor rezulta leziuni renale.

- anticonceptionale - unii cercetatori afirma ca anumite tipuri de contraceptive orale ajuta la reducerea simptomelor specifice sindromului prementstrual, printre care si retentia de apa

Alegerea suplimentelor alimentare sau naturiste

Numeroase vitamine, minerale si suplimente din plante au fost folosite ca remedii pentru manifestarile sindromului premenstrual, dar putine s-au dovedit a fi eficiente. Cu toate acestea cele mai bune rezultate s-au obtinut folosind:
- calciu
- magneziu
- vitamina E
- vitamina B.

Ati observat ca corpul dumneavoastra retine apa in mod regulat inainte de menstruatie?

Iata cateva sfaturi pentru a va simtii mai bine. Amelioreaza si reduce retentia de apa. Pentru a reduce retentia de apa premenstruala, luati in considerare:
- Limitati sarea in dieta dumneavoastra, in special din alimentele procesate.
- Cresteti magneziul. Nucile, cerealele integrale, legumele cu frunze verzi si, din fericire, ciocolata neagra sunt toate surse excelente de magneziu. Magneziul este disponibil si ca supliment, pe langa faptul ca va ajuta sa nu retineti apa, va ajuta si la energia zilnica.
- Cresteti doza de vitamina B6. Bananele, cartofii, nucile si carnea sunt bogate in vitamina B6, inculedeti-le zilnic in dieta dumneavoastra.
- Diureticele. Diureticele prescrise sunt denumite in mod obisnuit pastile de apa. Primul lor efect este de a creste urinarea si de a reduce acumularea de lichid. Aceste medicamente pot da hipotensiune, trebuie atentie sporita la administrarea lor.
- Evitati carbohidratii rafinati inainte de ciclul menstrual. Zaharurile si cerealele procesate (zaharul de masa si faina alba) sunt exemple de carbohidrati rafinati. Evitati alimentele de patiserie.
- Relaxare si miscare. Exercitiile regulate si tehnicile de relaxare (meditatie si yoga) pot ameliora retentia de apa, precum si alte simptome ale sindromului premenstrual. De asemenea, va poate ajuta sa stati intins sau asezat cu picioarele ridicate de cateva ori pe zi.
- Masajul. Un masaj poate ajuta la imbunatatirea circula›iei, presiunea din masaj nu trebuie sa provoace durere.

Tratament

Discutati cu medicul dumneavoastra daca ati incercat aceste solutii si continuasi sa fiti deranjata de retentia lunara de lichide. Poate fi de ajutor daca ii aratati un jurnal de simptome din ultimele luni. Notitele va pot ajuta pe dumneavoastra si pe medicul dumneavoastra sa eliminati alte cauze si sa confirmasit ca simptomele dumneavoastra sunt legate de ciclul menstrual.

Cu toate acestea, retentia de lichide poate fi, de asemenea, un simptom al unei afectiuni medicale grave, cum ar fi boala renala sau insuficienta cardiaca. Daca aveti retinere brusca sau severa de apa, solicitati imediat asistenta medicala.

Concluzie

Monitorizarea retentiei de apa este importanta, deoarece nivelurile de hidratare sunt indicatori vitali ai potentialelor complicatii medicale si a sanatatii fizice generale. Retentia de apa este riscanta, deoarece contribuie la disconfort major la mobilitate si este asociata cu afectiuni grave de sanatate, cum ar fi insuficienta cardiovasculara, limfedemul malign sau bolile de rinichi.

Sindromul premenstrual poate provoca retentie de apa. Retentia de apa este un simptom comun al sindromului premenstrual (PMS), deoarece multe persoane care au menstruatie experimenteaza modificari hormonale inainte, in timpul si dupa menstruatie. Modificarile hormonale afecteaza modul in care lichidul este stocat in organism, provocand adesea balonare in stomac si abdomen.

Tampoanele de incalzire (saculeti de sare) pot provoca o oarecare usurare pentru cei cu retentie de lichide cauzata de PMS. Discutati cu ginecologul daca simptomele dumneavoastra PMS, cum ar fi umflarea si balonarea, sunt prea severe, deoarece ar putea fi un semn al unei tulburari endocrine sau hormonale, trebuie cautata intotdeauna cauza.