Cancerul oral

Generalitati

Cancerul oral este un subtip al cancerului capului si gatului si se poate dezvolta in orice zona a cavitatii orale sau orofaringiene. Cel mai des cancerul oral debuteaza la nivelul limbii sau a planseului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt caracterizate prin aparitia de celule plate (celule scuamoase) care acopera suprafetele limbii, gurii si a buzelor. Aceste tipuri de cancere sunt denumite carcinoame cu celule scuamoase.

Atunci cand cancerul oral evolueaza, se raspandeste in organism prin intemediul sistemului limfatic. Celulele canceroase (scuamoase) care patrund in sistemul limfatic sunt transportate de limfa. Deseori, ceulele canceroase apar mai intai langa ganglionii limfatici localizati langa gat. Celulele canceroase se pot raspandi si in alte parti ale gatului, plamanilor sau alte parti ale corpului.

Cine poate dezvolta cancer oral

Medicii nu pot oferi explicatii stintiifice privind predispozitia unor persoane catre dezvoltarea cancerului oral. Cu toate acestea, boala nu este contagioasa, deci nu se poate contacta cancerul oral de la o alta persoana.

Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu anumiti factori de risc sunt mai predispuse decat altele sa manifeste cancer oral. Unii dintre acesti factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a dezvolta cancer oral sunt:
- tutunul - consumul de tutun, sub orice forma (fumat, mestecat etc.) duce la aparitia cancerului oral. Persoanele care fumeaza perioade indelungate de timp si cei care asociaza fumatul cu consumul de alcool sunt printre cele mai expuse riscului aparitiei cancerului oral.
- alcoolul - sansele de a dezvolta cancer cresc pe masura ce cantitatea de alcool se mareste sau este asociata cu fumatul.
- soarele - cancerul de buze poate fi cauzat de expunerea la soare.
- istoricul personal medical in care sunt prezente cancerul de gat si cap.

Depistarea timpurie a cancerului oral

In timpul unui consult de rutina, medicul dentist sau cel de familie pot verifica intreaga cavitate bucala a unei persoane, cautand semne specifice cancerului oral. Controalele regulate pot detecta cancerul oral sau conditiile care pot determina aparitia cancerului oral inca din stadiile incipiente ale acestora.

Simptome

Simptomele comune ale cancerului oral includ
- leziuni sau pete de culoare albicioasa, rosie sau un amestec intre culoarea alba si rosie localizate in interiorul gurii sau pe buze
- pete albe (leucoplachia) care devin maligne - petele mixte de culoare alba si rosie (eritroleucoplachia) in cazul carora exista sanse mai mari de a deveni maligne, decat in cazul petelor de culoare alba
- pete de culoare rosie intensa (eritroplachia), netede care de multe ori devin maligne
- leziune sau inflamatie localizata pe buza sau in gura care nu se vindeca
- sangerare la nivelul cavitatii bucale
- caderea dintilor
- dificultate sau dureri la inghitire
- disconfort in purtarea protezelor dentare
- prezenta unui nodul in zona gatului
- durere de ureche.

Multe dintre aceste simptome nu semnifica, neaparat, prezenta cancerului. O infectie a cavitatii orale sau alte cauze pot provoca aceleasi manifestari.

Diagnostic

Daca o persoana are simptome care ar putea sugera prezenta cancerului oral medicul dentist sau de familie va examina cavitatea orala si gatul pentru a observa daca exista pete albe, rosii, umflaturi, depuneri, noduli, inflamatii sau alte probleme.

Consultul se va face la nivelul planseului bucal, al palatului, gingiilor, limbii (inclusiv partile laterale si partea inferioara ale acesteia), interiorul gatului si obrajilor. Se vor palpa si gangilonii limfatici din zona gatului. In cazul in care se descopera o zona anormala, se va preleva un mic esantion de tesut.

Recoltarea tesutului pentru a se depista daca acesta contine sau nu celule canceroase poarta denumirea de biopsie. Biopsia se poate face cu anestezie locala sau totala. Biopsia este o modalitate sigura de diagnostic prin care se poate stabili daca zona anormala este sau nu canceroasa.

Tratamentul cancerului oral

In cazul in care biopsia confirma prezenta cancerului, urmatorul pas va fi depistarea stadiului de evolutie al cancerului pentru a se recomanda cel mai bun plan de tratament. Acest lucru se poate stabili in functie de dimensiunea tumorii si de gradul de raspandire al cancerului in alte parti ale corpului. In acest scop se vor face diverse analize de laborator, iar uneori poate fi necesara endoscopia.

Daca medicul considera necesar, se pot face unul sau mai multe teste imagistice pentru a se stabili cat de extins este cancerul:
- radiografie dentara cu raze X- o radiografie a cavitatii bucale poate arata daca, cancerul s-a extins la nivelul maxilarului
- radiografie toracica cu raze X - va oferi imagini ale toracelui si plamanilor si poate confirma extrinderea cancerului catre aceste zone
- CT - cu ajutorul acestui tip de investigatie se vor furniza imagini detaliate ale corpului. Poate fi necesara inclusiv injectarea unei substante de contrast. La scanarea CT vor fi vizibile tumorile de la nivelul gatului, cavitatii orale sau din alta parte a corpului.
- RMN - in timpul acestei proceduri de diagnostic se vor face poze amanuntite ale corpului, pe care medicul le va analiza pentru a stabili daca, cancerul oral s-a extins.

Cum se poate preveni aparitia cancerului oral

Orice persoana poate avea un rol activ in prevenirea cancerului oral sau a detectarii precoce a acestuia. In acest scop oricine isi poate analiza cavitatea orala cel putin o data pe luna.

Cu ajutorul unei lumini puternice, in oglinda se vor examina buzele si partea din fata a gingiilor, palatul (cerul gurii), interiorul cavitatii bucale, mucoasa obrajilor, partea din spate a gatului, limba, se vor palpa ganglionii limfatici asezati de-o parte si de alta a gatului. Se va merge cat mai urgent la medicul dentist daca sunt observate orice fel de modificari ale aspectului cavitatii orale sau oricare din semnele si simptomele menitonate mai sus.

Sunt recomandate controale regulate la medicul stomatolog si examene orale de screening pentru cancerul oral la fiecare trei ani pentru persoanele de peste 20 de ani si anual pentru cei de peste 40 de ani. Depistarea precoce a cancerului oral poate creste sansele de succes a tratamentului instituit.

Se va limita expunerea la soare (si se vor folosi lotiuni cu protectie contra razelor ultraviolete), se va urma un regim alimentar echilibrat, nu se va fuma si se vor folosi cu moderatie orice tip de bauturi alcoolice.