Cum tratam ranile care nu se vindeca?

Generalitati

Plagile cronice (ulcer venos, ulcer diabetic, escara, ulcer arterial) constituie o problema majora de sanatate pentru pacienti, cu multiple implicatii sociale. Tratamentul acestora cu pansamente moderne constituie adesea solutia cea mai buna, scurtand perioada de vindecare si crescand sansele de recuperare completa.

In articolul anterior „Ranile cronice – Ghid de tratament modern pentru pacienti” am abordat principiile generale ale tratamentului cu pansamente moderne si am detaliat pansamentele pentru curatare: TenderWet, Sorbalgon si Atrauman Ag.

Dupa ce rana a fost curatata de germeni, celule moarte, tesuturi distruse, depozite de fibrina sau necroze si a aparut tesutul de granulatie, pansamentele de curatare vor fi inlocuite de pansamente care sa stimuleze formarea de tesut nou si epitelizarea. Alegerea acestor pansamente se face in functie de profunzimea plagii, de cantitatea de secretii si de starea pielii inconjuratoare.

Pansamente de granulatie si epitelizare

PermaFoamPermaFoam, PermaFoam Cavity si PermaFoam Comfort
PermaFoam este un pansament din spuma poliuretanica utilizat in tratarea plagilor cu secretii moderate si abundente. Structura fetei de contact cu plaga, asemanatoare cu un burete, permite absorbtia secretiilor si in acelasi timp pastrarea mediului umed, impiedicand lipirea de plaga.

perma_cavityPermaFoam si PermaFoam Comfort prezinta la exterior un strat impermeabil pentru germeni si lichide dar permeabil pentru aer, strat ce permite “respiratia plagii” dar impiedica trecerea secretiilor la exterior si contaminarea ranii. Creat special pentru plagile profunde puternic exsudative, PermaFoam Cavity are ambele fete absorbante si orificii sub forma de romb ce permit plierea lui si introducerea in cavitati.

In functie de volumul secretiilor, PermaFoam poate ramane pe plaga pana la 4 zile, schimbul acestuia facandu-se in momentul in care apar secretii la marginea pansamentului. Pentru o absorbtie optima se recomanda ca pansamentul sa depaseasca marginile plagii cu 1-2 cm sau chiar 3-4 cm la plagile de mari dimensiuni.

fixare_permaPermaFoam Comfort este varianta cu margini autoadezive. Desi adezivul este hipoalergen, se recomanda sa se evalueze starea pielii inconjuratoare, nefiind recomandat pentru pielea iritata, fragila sau cu mici leziuni. In alegerea dimensiunii potrivite se ia in calcul marginea adeziva si faptul ca partea absorbanta a pansamentului trebuie sa depaseasca marginile plagii.

Fixarea PermaFoam si PermaFoam Cavity se poate face cu o compresa sterila peste care se va aplica o fasa de fixare sau un plasture lipit cat mai la distanta, pe pielea sanatoasa.

De retinut !
PermaFoam, PermaFoam Cavity si PermaFoam Comfort se folosesc pe plagi granulate, curate, neinfectate, cu secretii moderate si abundente.
Nu se utilizeaza in combinatie cu oxicloruri sau apa oxigenata, acestea ducand la degradarea pansamentului.

PermaFoam, PermaFoam Cavity se pot taia pentru a se adapta dimensiunilor si pozitiei plagii, prezenta marginii autoadezive la PermaFoam Comfort nu permite insa acest lucru. In functie de cantitatea de secretii pansamentele pot fi lasate pe plaga mai multe zile, pana in momentul trecerii secretiei in pansamentul secundar (compresa de deasupra).

HydroTac si HydroTac Comfort

strat_gel

HydroTac este pansamentul ce combina spuma poliuretanica si hidrogelul, acesta din urma fiind dispus pe fata de contact cu plaga, sub forma de plasa cu ochiurile largi. Reteaua de hidrogel asigura mediul umed si impiedica lipirea de plaga, HydroTac fiind destinat plagilor cu secretie usoara/ moderata. Stratul exterior al pansamentului este impermeabil pentru apa si bacterii si permeabil pentru aer, similar cu cel de la PermaFoam.


Stratul de gel de pe fata de contact cu plaga este protejat de 2 folii numerotate ce trebuie indepartate inainte de aplicare. Pe pielea sanatoasa din jurul plagii, acest gel are un usor efect adeziv, usurand fixarea pansamentului cu un plasture (de ex. Omnifix) sau o fasa de fixare (de ex. Peha Crepp/ Peha-Haft).

hydro_tac

Varianta cu margini autoadezive, HydroTac Comfort, nu mai are nevoie de fixare suplimentara, utilizarea lui fiind conditionata insa de starea pielii din jurul plagii. HydroTac Comfort prezinta si pe fata externa folii protectoare ce trebuie indepartate, numerotate cu 3 si 4. alegere_pansamente


Alegerea pansamentelor se va face in asa fel incat corpul absorbant sa depaseasca marginile plagii cu 1-2 cm. Aparitia secretiilor la marginea pansamentului indica momentul schimbarii, pansamentul putand ramane pe plaga timp de 4-6 zile.

De retinut !
HydroTac, si HydroTac Comfort se folosesc pe plagi granulate, curate, neinfectate, cu secretii reduse/ moderate.
Nu se utilizeaza in combinatie cu oxicloruri sau apa oxigenata, acestea ducand la degradarea sau distrugerea pansamentului.
HydroTac se poate taia si modela pentru a se adapta dimensiunilor si pozitiei plagii, prezenta marginilor autoadezive la HydroTac Comfort nu permite insa acest lucru. In functie de cantitatea de secretii pansamentele pot fi lasate pe plaga mai multe zile, pana in momentul aparitiei secretiei la marginea acestora.

Hydrocoll

HydrocollHydrocoll este un pansament autoadeziv pe baza de hidrocoloid dedicat plagilor superficiale, cu secretii moderate. Fata externa a pansamentului este din poliuretan impermeabil pentru apa si bacterii si permeabil pentru aer.


secretii_plagaFata de contact cu plaga este protejata de 2 folii, cea din hartie siliconata se indeparteaza prima, se lipesc cele 3 margini adezive descoperite pe pielea sanatoasa si se indeparteaza si a doua folie, transparenta, pentru a se putea lipi ultima margine.
In contact cu secretiile din plaga, hidrocoloidul formeaza un gel ce pastreaza mediul umed si stimuleaza granulatia si epitelizarea. Schimbul pansamentului se va face atunci cand se observa pe suprafata sa formarea unei vezicule vizibil decolorate.

plagi_necomplicate
In conditiile unei plagi necomplicate, Hydrocoll poate fi lasat pe plaga pana la 7 zile. In momentul schimbarii pansamentului, pe suprafata plagii se poate observa un strat de gel de culoare galben-portocaliu, cu miros urat ce nu trebuie confundat cu puroiul. Indepartarea lui se va face prin spalare cu solutie Ringer.


De retinut !
Hydrocoll se foloseste pe plagi granulate, curate, neinfectate, cu secretii moderate. Hydrocoll nu se poate taia datorita prezentei marginilor autoadezive. Lipsa acestora nu ar mai permite formarea gelului care pastreaza mediul umed si favorizeaza vindecarea.
In functie de cantitatea de secretii pansamentul poate fi lasate pe plaga mai multe zile, pana in momentul aparitiei veziculei decolorate pe suprafata acestuia.
In momentul schimbarii pansamentului plaga poate fi acoperita cu un gel urat mirositor ce trebuie indepartat prin spalare cu solutie Ringer.

Hydrosorb, Hydrosorb Comfort si Hydrosorb Gel

Hydrosorb

Hydrosorb este un pansament transparent pe baza de hidrogel cu stratul exterior din poliuretan impermeabil pentru apa si bacterii si permeabil pentru aer, destinat plagilor superficiale cu secretii reduse/ absente.
Fata de contact cu plaga este protejata de 2 folii albastre, pe fata externa avand o folie transparenta cu margini adezive.

Hydrosorb Comfort Pe aceasta folie, atunci cand pacientul se afla sub supraveghere medicala, se pot nota datele pacientului, se deseneaza conturul plagii si apoi se detaseaza folia pentru a fi lipita in foaia de observatie. In acest fel se poate urmari evolutia procesului de vindecare de la un schimb de pansamente la altul. Hydrosorb are pe fata externa un marcaj sub forma de grila de culoare albastra, marcaj ce permite calcularea dimensiunilor plagii (latura patratului are 2 cm).
Hydrosorb Comfort prezinta suplimentar margini autoadezive, pastrand celelalte caracteristici de la Hydrosorb.

De retinut !
Hydrosorb, Hydrosorb Comfort si Hydrosorb Gel se folosesc pe plagi granulate, curate, neinfectate, cu secretii reduse/ absente.
Hydrosorb se poate taia si modela pentru a se adapta dimensiunilor si pozitiei plagii, prezenta marginilor autoadezive la Hydrosorb Comfort nu permite insa acest lucru. In functie de cantitatea de secretii pansamentele pot fi lasate pe plaga pana la 7 zile sau pana in momentul pierderii transparentei sau aparitiei unei vezicule pe suprafata lor.

Hydrosorb_gelHydrosorb gel este destinat plagilor adanci cu secretii reduse/ absente, fiind ambalat intr-o seringa gradata cu varful efilat ce permite patrunderea in orificii inguste. Hidrogelul are in compozitie solutie Ringer si glicerina. Indepartarea gelului de la nivelul plagii se face cu ajutorul unei pense sterile, acesta fiind suficient de vascos pentru a permite acest lucru.

Datorita hidrogelului cu continut mare de apa, Hydrosorb (in toate variantele sale) asigura mediul umed echilibrat, favorabil vindecarii plagii. Alegerea pansamentului se face in asa fel incat sa depaseasca marginile plagii cu 1-2 cm iar schimbul acestuia se va face atunci cand isi pierde transparenta sau formeaza o vezicula, putand fi pastrat pe rana maxim 7 zile.

Pentru fixarea Hydrosorb se poate utiliza fie un plasture de fixare (de ex. Omnifix), fie o fasa de fixare (de ex. Peha Crepp / Peha Haft, in functie de localizarea plagii si de starea pielii inconjuratoare. Hydrosorb gel se poate acoperi fie cu Hydrosorb comfort fie cu o compresa sterila si plasture.

Important!
Inainte de a trata o rana cronica este necesara evaluarea medicala a acesteia precum si stabilirea cauzei. Tratamentul local cu pansamente hidroactive nu inlocuieste tratamentul general al bolii ce a determinat aparitia plagii.