Hiperplazia benigna de prostata

Generalitati

Hiperplazia benigna de prostata este un termen medical care exprima marirea in volum a prostatei, determinand astfel blocarea fluxului urinar.

Aceasta afectiune este frecventa la barbatii in varsta si nu este canceroasa. Dar o prostata marita afecteaza calitatea vietii si poate provoca probleme ale tractului urinar, vezicii urinare si rinichilor.

Sunt disponibile mai multe abordari pentru controlul acestei afectiuni.

Diagnostic

Testele de mai jos pot fi realizate pentru stabilirea diagnosticului de hipertrofie benigna a prostatei:

- Tuseu rectal - Medicul introduce cu delicatete degetul in interiorul rectului pentru a palpa prostata prin peretele rectal.

- Teste de laborator - Urina este analizat pentru a se depista eventualele infectii, iar sangele este testat pentru determinarea nivelelor plasmatice ale antigenului specific prostatei (PSA)

- Testul fluxului urinar - Prin acest test sunt masurate intensitatea si cantitatea fluxului urinar.
- Testul rezidual post-urinar
- Cu ajutorul ecografului se evalueaza cantitatea de urina ramasa in vezica urinara dupa mictionare. In mod alternativ o sonda (sonda Folley) este introdusa prin uretra in vezica urinara pentru a verifica daca aceasta se goleste complet dupa mictionare.

- Teste urodinamice - Acest test consta in introducerea de apa in vezica urinara printr-un cateter, pentru a se stabili cat de bine functioneaza musculatura vezicii si cei ai sfincterelor. Studiile urodinamice pot depistarea altor cauze in afara de hiperplazia benigna a prostatei pentru simpomele urinare ale pacientului.

- Ecografia - Acest test poate estima marimea prostatei si poate determina si alte eventuale probleme cum ar fi prezenta unui abces.

- Cistoscopia- Un tub subtire cu o camera video la capat (endoscop) este inserat in uretra pentru a vizualiza prostata si vezica urinara.

- Pielograma intravenoasa sau urograma CT - Substanta de contrast este injectata intr-o vena de la nivelul bratului, iar apoi se fac radiografii ale tractului ruinar pentru a vedea cat de bine functioneaza rinichii, vezica urinara si ureterele (mici tuburi care transporta urina de la rinichi panta la vezica urinara) si daca exista eventuale anomalii.

- Pielografia retrograda - Substanta de contrast este injectata in uretere si se realizeaza radiografii ale tractului urinar pentru a evidentia locul unde fluxul urinar este intrerupt.

Tratament

Tratamentul hipertrofiei benigne a prostatei depinde de marimea prostatei si de starea generala de sanatate.

Sunt disponibile mai multe tipuri de terapii, atat noninvazive cat si invazive.

Daca prostata este usor marita, este posibil ca simptomele sa poata fi controlate si eliminate sau intarziate fara a se apela la chirurgie, prin masuri precum: reducerea consumului de lichide seara, eliminarea substantelor iritante pentru vezica urinara (cum sunt cafeina si alcoolul), mictionarea dubla (persoana mictioneaza o data, apoi asteapta cateva momente si mictioneaza inca o data).

Medicatia

Medicamentele pot deseori controla simptomele unei mariri moderate a prostatei. Unii barbati raspund mai bine la o combinatie de medicamente decat la un singur medicament.

Cele mai importante optiuni sunt:

- alfa-blocante. Aceste medicamente relaxeaza musculatura in regiunea in care vezica urinara se ingusteaza pentru a forma uretra

- inhibitori de 5-alfa reductaza. Aceste medicamente reduc dimensiunile prostatei, dar poate dura cateva luni pana la instalarea efectului benefic. Este posibil ca doar pacientii cu o marire importanta a prostatei sa observe ameliorarea simpomelor

- anticolinergicele. Aceste medicamente pot creste capacitatea vezicii urinare, intarziind aparitia nevoii de mictionare.

Terapii minim invazive

Daca simptomele sunt foarte severe, specialistii recomanda terapia minim invaziva pentru a reduce dimensiunile prostatei. Unele dintre aceste tratamente produc rezultate intr-un timp mai mare decat chirurgia conventionala.

Dar toate aceste proceduri inseamna o spitalzare de scurta durata si, de obicei, mai putine complicatii,

Principalele optiuni sunt:

-terapia laser. Un tub subtire (cistoscop) este introdus prin uretra pentru a elibera unde laser de energie inalta care vaporizeaza portiunile marite ale prostatei. Terapia laser, in general, ofera o ameliorare rapida a simptomelor si de obicei nu determina disfunctie erectila sau incontinenta urinara pe termen lung.

- enucleerea laser a prostatei. Este o procedura de indepartare a tesutului in exces de la nivelul prostatei. Ulterior acest tesut poate fi analizat pentru identificarea unui eventual cancer de prostata sau alte afectiuni.

Studiile au aratat ca acest tip de laser este sigur si eficient indiferent de dimensiunile prostatei si ofera rezultate ce se mentin pe termen lung, chiar pana la 10 ani.

- Fotovaporizarea laser a prostatei. Aceasta procedura este similara cu cea descrisa anterior, dar tesutul rezultat nu poate fi folosit pentru analize ulterioare.

Terapia termala cu micrunde

Cunoscuta sub numele de terapia termala transuretrala cu microunde, consta in inserarea unui cateter special in uretra pentru a elibera energie sub forma de microunde care distrug tesutul hipertrofic al prostatei.

Aceasta interventie este de obicei recomandata barbatilor cu prostate de dimensiuni mici, dar cu simptome moderate. Procedura dureaza aproximativ o ora. Poate dura cateva saptamani pana cand pacientul observa ameliorarea simptomatologiei.

Ablatia cu ac

Un cateter este inserat in prostata pentru a elibera energie de radiofrecventa care distruge hipertrofia prostatei.

Acest tip de interventie poate avea ca tinta regiuni hipertrofice profunde care nu pot fi abordate cu ajutorul terapiei termale cu microunde.

Rezectia transuretrala a prostatei

Un instrment chirurgical este introdus prin uretra si folosit pentru a indeparta mecanic excesul de tesut prostatic care poate fi supus ulterior unor analize.

Aceasta tehnica poate fi recomandata la pacientii cu simptome moderate sau severe sau daca pacientul a suferit anterior o interventie chirurgicala la nivelul prostatei.

Incizia transuretrala a prostatei

Chirurgul va insera un instrument special prin uretra pentru a realiza una sau doua taieturi mici la nivelul prostatei pentru a imbunatati fluxul urinar, dar fara a indepata tesutul prostatic.

Aceasta tehnica este recomandata pacientilor cu simptome usoare.

Prostatectomia

Medicii recomanda interventia chirurgicala clasica in cazuri de hipertrofie extrema a prostatei si la barbatii cu afectari ale vezicii, litiaza vezicala sau constrictii uretrale. In timpul interventiei chirurgul indeparteaza prostata printr-o incizie la nivelul abdomenului inferior.