Durerile toracice

Generalitati

Durerea sau jena la nivelul toracelui, transpiratiile abundente, greturile, varsaturile, sunt simptome care nu nu se intalnesc in totalitate la toti bolnavii.
De pilda varstnicii sau bolnavii diabetici nu au intotdeauna o durere toracica tipica. La femei, de regula, durerea iradiaza spre gat sau spre umar.
Alteori, durerile se accentueaza dupa efectuarea unui efort fizic, in prezenta unui stres puternic sau dupa o masa copioasa si se amelioreaza la repaus.

Disconfortul sau durerea toracica

Disconfortul sau durerea toracica este un semnal de alarma in primul rand pentru o criza cardiaca severa si de aceea, atunci cand apare, trebuie sa ne gandim in primul rand la o patologie care se caracterizeaza prin:
- durere sau jena la nivelul toracelui, foarte intensa, sub forma unei apasari intense, a unei striviri sau a unei strangeri, ca o gheara sau ca o greutate mare care apasa pe torace; durerea poate iradia in spate, spre gat sau spre membrele superioare (mai frecvent spre mana stanga);
- transpiratii abundente;
- respiratii mai frecvente si scurtate;
- greturi, varsaturi;
- ameteli, stare de slabiciune;
- batai cardiace mai frecvente, mai slab simtite la puls si deseori neregulate.

Daca aveti astfel de simptome, este imperios necesar sa sunati cat mai curand la Salvare (telefonul 112).

Chiar daca o mare parte dintre leziunile care apar intr-un infarct miocardic se produc in primele 6 ore, tratamentul de urgenta poate preveni sau limita distrugerea muschiului cardiac si chiar moartea.

Cauze

Nu intotdeauna o durere toracica este o durere de natura cardiaca. Ea poate avea si alte cauze si, la persoanele tinere, aceste cauze sunt mai frecvente decat cele cardiace:
- dureri musculare sau osoase la nivelul peretelui toracic – sunt dureri care cresc in intensitate odata cu miscarea, cu exercitiul fizic;
- durere toracica sub forma de arsura, insotita de tuse – apare in cazul unor infectii de cai respiratorii superioare;
- dureri toracice sub forma de arsura de-a lungul coastelor, insotite deseori de o roseata pe traiectul nervului intercostal – acestea pot fi determinate de o boala virala numita Zona Zoster;
- o fractura costala, care poate da o durere vie intr-un punct fix, corespunzator focarului de fractura;
– durerea se accentueaza la tuse si la respiratia profunda;
- reflux gastro-esofagian, care apare sub forma unei senzatii de arsura retrosternala la pacientii la care sfincterul esofagian nu inchide complet pasajul dintre esofag si stomac– durerea se amelioreaza dupa administrarea de antiacide.

Dintre cauzele mai serioase care pot provoca dureri toracice, altele decat cele cardiace, sunt:
- colapsul (colabarea) unui plaman in hilul pulmonar (situatie numita pneumotorace) – se manifesta printr-o durere extrem de violenta si tulburari severe de respiratie;
- infundarea cu un cheag (de sange, de grasime) a unei artere pulmonare (embolia pulmonara);
– produce, de asemenea, o durere toracica puternica, brusc aparuta, cu incapacitatea de a respira;
- cancerul pulmonar, care poate produce in fazele tardive dureri toracice, mai ales atunci cand acesta invadeaza coastele;
- boli ale coloanei vertebrale, intrucat nervii intercostali pornesc de la nivelul acesteia.

Daca ati fost diagnosticat cu dureri anginoase, a caror cauza este de natura cardiaca, sunt imperios necesare o serie de modificari in stilul de viata:
- evitati activitatile care solicita efort si care pot induce aparitia anginei prin suprasolicitarea miocardului.
- mancati moderat o dieta echilibrata evitand grasimile.
- mentineti-va o greutate corporala normala.
- evitati consumul de alcool si renuntati definitiv la fumat.
- luati medicamentele prescrise de medic.
- urmati un program de reabilitare fizica sub control medical. Durerile toracice minore care au alte cauze decat cele cardiace, descrise mai sus, produse, de regula, de intinderi musculare sau ligamentare sau de o fractura costala, pot fi ameliorate printr-o serie de masuri simple:
- vi se recomanda repausul la pat, cu protejarea zonei afectate; evitati orice activitate care ar putea exacerba durerea.
- aplicati gheata local, pentru 10-20 minute, de 3-4 ori pe zi.
- nu incercati sa bandajati sau sa imobilizati toracele daca exista o coasta fracturata.Aceasta manopera poate determina probleme respiratorii prin scaderea amplitudinii miscarilor respiratorii, ceea ce poate creste riscul unei pneumonii sau al unui colaps pulmonar.
- aplicati local unguente cu efect antialgic si antiinflamator.
- puteti lua, pe termen scurt, daca nu sunt contraindicate pentru alte afectiuni pe care le aveti, anumite medicamente cu efect antialgic si antiinflamator, cum ar fi acetaminofen, antiinflamatoare nesteroidiene.

Atentie la cei care au probleme cu stomacul; aspirina nu trebuie luata de persoanele sub 20 de ani. Femeile gravide nu pot lua medicamente, fara aprobarea medicului.

Cand chemam medicul?

Trebuie sa chemati imediat un medic cand acuzati urmatoarele simptome:
- Durere toracica asociata cu unul dintre urmatoarele simptome:
- transpiratii abundente asociate problemelor respiratorii;
- greturi si varsaturi;
- durere toracica ce iradiaza in spate, gat, membrul superior;
- stare de ameteala;
- Stare de soc;
- Tulburari de respiratie cu scurtarea perioadei de inspir;
- Dureri de tip anginos, diagnosticate anterior de un medic, a caror durata devine mai prelungita.

Daca se instaleaza stopul cardio-respirator, atunci trebuie initiate cat mai rapid manevrele de resuscitare.
Daca ramane constient, nu vomita si este in stare sa inghita, bolnavului i se va administra o tableta de aspirina de 300 mg pana vine ambulanta.

Atentie! Pentru aceste situatii de urgenta nu este indicat tratamentul la domiciliu.