O problema mai veche: colesterolul

Nu cu mult timp inainte oamenii nici macar nu puteau pronunta corect cuvintul colesterol. Astazi - cel putin in America - este unul dintre cele mai frecvente cuvinte in vocabularul tuturora. Doar asa ca in ultimii ani ati fost izolat prin ceva insula din Pacific nu ati auzit de colesterol. In acest caz va dau niste informatii prin care sa va pun in tema. In primul rind colesterolul este o substanta gasita in tesuturile oricarui animal si deci si al omului.

Actualmente avem nevoie de putin colesterol in organism, pentru ca fara el nu am putea trai, deoarece el este esential pentru producerea hormonilor, formarea membrelor celulare si pentru producerea bilei acide, folosita in digestie.

Traind, corpul ne produce destul colesterol cat sa indeplineasca toate aceste functii dar pentru unii dintre noi colesterolul produs se gaseste in cantitati prea mari si asta numai datorita consumului in exces de grasimi si colesterol din alimente. Colesterolul suplimentar se depune pe peretii vaselor de sange ingreunand circulatia acestuia (deoarece reduce diametrul vaselor sanguine) si inima trebuie sa lucreze mult mai mult pentru a impinge pe aceeasi distanta o cantitate de sange.

Mai mult de jumatate din toti americani au nivelul colesterolului mult mai mare decat este necesar (hipercolesterolemie) si nu este de mirare ca bolile cardiovasculare - datorate acestei cauze - sunt "ucigasul" numarul 1 in lume.

De multa vreme s-a pus problema reducerii nivelului acestuia sau mai bine zis a "tratarii" acestei maladii - cum se spunea atunci - dar medicii nu au ajuns la vreun rezultat. Eu insumi aveam un nivel ridicat si nu reuseam sa-l reduc cu nimic. Am avut un atac cardiac si doua operatii bypass. Printr-un regim alimentar am redus din nivelul colesterolului insa rezultatele obtinute nu m-au multumit pe deplin. Ca urmare m-am lansat in cercatare stiintifica si rezultatul a fost lucrarea "O cura de 8 saptamini fara colesterol". Nu numai grasimile (din alimentatie) produc colesterol ci si proteina si carbohidratii (anumiti).

Am descoperit ca exista anumite tipuri de fibroase (orez, ovaz, mere) care reduc nivelul colesterolului la consumarea lor. Pentru colesterol regimul alimentar este numai o parte a problemei. Celalalt aspect de reducere ar fi exercatiul fizic. Daca sunteti unul dintre cei cu un nivel mare de colesterol in sange, regimul alimentar este ceea ce aveti nevoie dar pe linga el un antrenament fizic regulat (in special antrenament aerobic sau cardio-training cum ar fi inotul, ciclismul, jogging-ul) poate scadea nivelul colesterolului cu 50%.

Un alt factor important ce ajuta mult la diminuarea colesterolului este suplimentatia si ma refer aici numai la vitamine. Acestea prin caracterul lor antioxidant (vitamina C si vitamina E) duc la scaderea nivelului colesterolului in sange. Daca cu catva timp in urma nu se stia despre colesterol mai nimic, astazi, sa stiti ca este foarte usor de combatut. Totul depinde numai de vointa dumneavoastra si eu cred ca oricine ar dori sa fie linistit in ceea ce-l priveste sanatatea sa. De aceea haideti sa lasam la o parte alimentatia de proasta calitate, haideti sa facem exercitii regulat si sa ne asiguram corpul cu suplimentatia necesara fiecaruia in parte

Autor: Bodean Gabriel
Sursa: Revista
Culturism Fitness & Fight nr. 8/2007