Importanta dobandirii unui tesut osos puternic

Generalitati

Oase de buna calitate pe toata durata vietii prin asigurarea aportului de vitamina K2 naturala la copii! In perioada pubertatii si a adolescentei tesuturile osoase cresc si se dezvolta mult mai intens.

Dupa ce se obtine masa osoasa maxima la finalul primilor 20 de ani de viata, o vreme aceasta se mentine in platou, apoi incepe sa apara treptat, cu varsta, pierderea osoasa.

Probabilitatea de aparitie a osteoporozei in cursul vietii este strans legata de cantitatea de tesut osos format inainte de varsta de 30 ani. De aici si ideea ca masa osoasa de buna calitate achizitionata in prima parte a vietii determina reducerea riscului de osteoporoza in a doua parte a vietii.

Cercetarile recente au indicat faptul ca majoritatea copiilor au deficiente de vitamina K
Activitatea metabolica a oaselor este asociata cu statutul vitaminei K in organism. Copiii au un metabolism osos mult mai accelerat decat adultii – si, de aceea, au nevoie de vitamina K intr-o cantitate mult mai mare. Realitatea este ca rezultatul a numeroase studii, sugereaza o lipsa pronuntata de vitamina K in oasele copiilor.

Nivelul osteocalcinului in oase la copii este de 8 – 10 ori mai ridicat decat la adulti, dar o cantitate ridicata de osteocalcin din sange este necarboxilat (inactiv), ceea ce inseamna ca necesitatile de vitamina K2 ale organismului nu sunt indeplinite.

O dieta bine echilibrata ar trebui sa asigure cantitatea adecvata de vitamine K. Cu toate acestea, s-a constatat ca aportul de vitamine K in momentul de fata este semnificativ mai scazut decat acum 50 de ani iar consumul zilnic de vitamine K a scazut gradat din 1950.

Consumul majoritar al alimentelor procesate, reducerea vegetalelor si a alimentelor bogate in vitamina K au determinat un aport nesatisfacator de vitamina K. De asemenea, terapiile cu antibiotice pe termen lung, diareea cronica sau afectiuni ale vezicii biliare, pot creste riscul deficientei de vitamina K.

Pe de alta parte, copiii cu o deficienta indelungata de vitamina K indusa de tratamentul cu anticoagulante au suferit o scadere semnificativa a masei osoase. Acest fapt ilustreaza consecintele lipsei vitaminei K in dezvoltarea oaselor.

Nivelul de vitamine K din oasele adolescentilor este de multe ori insuficient pentru cerintele metabolismului accelerat din timpul cresterii. Pentru corectarea acestei deficiente, din ce in ce mai multi experti din domeniu recomanda consumul alimentelor bogate in vitamina K2 si suplimentarea cu surse naturale de vitamina K2, precum menaquinona-7.

Concluzia este ca oasele puternice formate in copilarie reduc riscul osteoporozei si al fracturilor mai tarziu (Prynne CJ si colab. 2005 Public Health Nutrition). Realizarea unui varf ridicat al masei osoase in copilarie este importanta pentru prevenirea bolilor osoase la maturitate (van Summeren M si colab. 2008 British Journal of Nutrition). Atat majoritatea copiilor cat si majoritatea adultilor, sufera de o deficienta de vitamina K2.

In ultimii ani, alimentatia copiilor a fost tot mai saraca in vitamine K (Prynne CJ si colab. 2005 Public Health Nutrition). Nivelul ridicat de vitamina K2 s-a demonstrat ca este asociat cu o masa osoasa mai buna, o geometrie osoasa si un continut mineral al oaselor mai bun (van Summeren M si colab. 2008 British Journal of Nutrition).

Atat metabolismul osos cat si productia de osteocalcin sunt la nivele ridicate in timpul dezvoltarii si cresterii oaselor, sugerand ca este necesar si un nivel ridicat de vitamina K2 (Szulc P si colab. 2000, Osteoporosis Int.).

Vitamina K2 naturala furnizata sub forma de menaquinona – 7 este in mod cert forma cea mai activa de vitamina K2 si un factor ce contribuie la o mai buna sanatate a oaselor si a sistemului cardiovascular.

MenaQ7 este singura forma naturala de vitamina K2 disponibila pe piata, extrasa din Natto, cu studii clinice relevante, avand actiune terapeutica si stabilitate garantate. Mena Q7 Vitamina K2 naturala este singurul produs de vitamina K2 naturala documentat prin studii realizate de catre Institutul Maastricht, cel mai mare centru de cercetare a vitaminelor K din lume.

Mena Q7 Vitamina K2 naturala

sanatate oase copii, vitamina K, osteoporozaSustine sanatatea vaselor sanguine si integritatea oaselor
Produsul contine vitamina K2 naturala si vitamina D3, cu efect benefic la nivelul oaselor si arterelor:
- vitamina D3 stimuleaza sinteza osteocalcinului, iar vitamina K2 naturala activeaza osteocalcinul, proteina care fixeaza calciului la nivelul matricei osoase;
- vitamina D3 contribuie la cresterea sintezei proteinei Matrix Gla (MGP), cea care inhiba fixarea calciului in artere, iar vitamina K2 naturala activeaza MGP-ul.

Mod de administrare
Adulti si copii peste 12 ani: Se recomanda, in general, cate o capsula o data pe zi, administrata cu un pahar cu apa, inainte de masa.

Atentionari
Se recomanda avizul medicului la administrarea produsului in sarcina si alaptare, in cazul celor care sunt sub tratament cu anticoagulante. Mena Q7 Vitamina K2 naturala este un produs original obtinut din alimentul japonez Natto. S-a observat ca la femeile din Japonia, mari consumatoare de Natto, incidenta bolilor cardiovasculare si a osteoporozei este mult mai scazuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca osteoporoza afecteaza peste 200 de milioane de oameni pe glob. Supraponderea si obezitatea aduc o solicitare suplimentara asupra oaselor, de aceea se anticipeaza un numar in crestere al oamenilor suferinzi de osteoporoza. In intreaga lume, unul din trei barbati ar putea suferi o fractura osteoporotica in viitor, in timp ce riscul la femei este de aproape unu la doi.

Femeile sunt mai vulnerabile decat barbatii datorita a doi factori. In general ele au mai putina masa osoasa de la inceput si sunt mai predispuse la pierderi osoase, decat barbatii, in perioada dupa incheierea formarii scheletului osos. In al doilea rand, dupa menopauza, pierderile anuale de masa osoasa sunt accentuate cu fiecare an care trece.

Sanatatea oaselor depinde intr –o mare masura de nivelul optim de vitamina K2 din organism.Osul este format dintr-un strat exterior compact, dur si o matrice interioara spongioasa, care este o substanta vie. intregul schelet osos este complet inlocuit o data la 7 ani, printr-un proces de remodelare.

Acest proces este reglat de osteoblaste, celule care construiesc oasele si osteoclaste, celule care descompun tesutul osos. Atata timp cat actiunea de constructie a osului (absorbtie) este mai mare decat cea de distructie osoasa (resorbtie), procesul de mentinere a oaselor in stare de sanatate este tinut sub control.

Osteoblastele produc osteocalcin, o proteina care leaga calciul in matricea osoasa, ducand astfel la cresterea continutului mineral al osului. Osteocalcinul are nevoie de vitamina K2 pentru a functiona optim (este trecut de catre vitamina K2 in forma sa activa, printr-o reactie de carboxilare pe care vitamina K2 o intermediaza), iar deficienta de lunga durata de vitamina K2 determina o reducere semnificativa a densitatii si calitatii oaselor (osteocalcinul va exista in forma inactiva).

Astfel, celulele care descompun scheletul (osteoclastele) vor indeparta mai mult tesut osos decat pot inlocui celulele producatoare (osteoblastele) si apare astfel o pierdere lenta, constanta si progresiva de tesut osos la nivelul oaselor, care in final duce la rarefierea si degradarea osului.

In aceste conditii, apare un risc crescut de fracturi osoase. Raportul dintre osteocalcinul inactiv (necarboxilat) si cel activ (carboxilat) este un indicator important al statusului vitaminelor K in relatie cu sanatatea oaselor.

Cercetarile au aratat ca pacientii cu fractura de col femural au o concentratie foarte scazuta de vitamina K2 in sange. Aceasta a fost o prima constatare care sugera o asociere intre nivelul scazut de vitamina K2 si sanatatea osoasa precara.

In ultimii ani au fost publicate multe articole stiintifice care sustin aceasta descoperire. De asemenea, au fost descoperite si mecanisme colaterale prin care vitamina K2 poate modela metabolismul oaselor: poate reduce procesul de distructie osoasa, prin inhibarea osteoclastelor, celulele care descompun tesutul osos.

Studiile realizate sustin faptul ca vitamina K2 este importanta pentru mentinerea rezistentei osoase la femeile aflate la pre si post-menopauza, prin imbunatatirea continutului mineral al oaselor si a latimii colului femural.

Cercetarile actuale au stabilit ca majoritatea populatiei are o deficienta subclinica de vitamine K. Prin urmare, pentru a creste nivelul de osteocalcin activ, care reprezinta un suport pentru oase, vitamina K2 ar trebui administrata ca supliment alimentar.

A fost demonstrat faptul ca vitamina K2 este mult mai eficienta decat vitamina K1, la aceeasi doza. Din cele doua forme disponibile ale vitaminei K2 (MK-4 si MK-7), doar MK-7 (continuta in produsul MenaQ7) s-a dovedit a fi eficienta la doze care nu depasesc doza zilnica recomandata pentru vitaminele K.

Pentru mai multe informatii, va rugam accesati site-ul Plantextrakt.ro