Lectori de exceptie din tara si din strainatate au participat la Conferinta Nationala Parkinson de la Brasov

Lectori de exceptie din tara si din strainatate au participat la Conferinta Nationala cu participare internationala „Abordarea bolii Parkinson in modelul integrat: Pacient-Echipa medicala” – in premiera la Brasov.

In 23-24 septembrie 2011 Houston a organizat impreuna cu Asociatia Antiparkinson Romania Conferinta Nationala cu participare internationala – „Abordarea bolii Parkinson in modelul integrat: Pacient – Echipa medicala”. Evenimentul avut loc , in Aula Universitatii „Transilvania” din Brasov. Partenerii oficiali au fost Universitatea „Transilvania” din Brasov si Societatea de Neurologie din Romania, iar coordonarea stiintifica a revenit drului. Cristian Falup-Pecurariu.

Pe parcursul celor doua zile de desfasurare a conferintei au participat peste 100 de persoane alaturi de invitati precum: medici neurologi, medici de familie, psihiatrii, geriatrii, specialisti in recuperare medicala, farmacisti, asistenti medicali, membri ai Asociatiei Antiparkinson, apartinatori, reprezentanti ai autoritatilor din sistemul medical si presa. Dupa un model inovativ, marca Houston, evenimentul a reunit persoanele cu boala Parkinson si cadrele medicale, care au avut posibilitatea sa comunice direct si sa contureze o noua strategie pentru a face front comun impotriva bolii.

Printre lectorii si invitatii care au participat la eveniment ii amintim pe: Farm. Maria BOTEZATU - Presedinte Colegiul Farmacistilor Brasov, Lavinia BUFNARIU - Director Adjunct Directia de Sanatate Publica Brasov, prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA - Presedinte de onoare al Societatii Romane de Neurochirurgie, sef al sectiei I de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta. „Bagdasar – Arseni”, Dr. Elemer WUSINCZKY - Presedinte Casa de Asigurari de Sanatate Brasov vicepresedinte al Asociatiei Medicale Romane, dr. Bogdan POPESCU - Secretar Societatea de Neurologie din Romania, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, SNR-partener principal Conferinta Nationala Parkinson, dr. Cristian FALUP-PECURARIU - sef Sectie Clinica de Neurologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, prof. dr. Luiza Spiru - presedinte Fundatia Ana Aslan International, dar si invitati din strainatate precum prof. dr. Francois ALESCH - seful Departamentului de Neurochirurgie Functionala a Universitatii de Medicina din Viena si Henk BAKKERODE – EuroCarers.

Printre temele abordate s-au regasit: dementa in boala Parkinson, tulburari gastrointestinale in boala Parkinson, optiuni neurochirurgicale in tratamentul bolii Parkinson, aderenta la tratament, interactiunile medicamentoase in boala Parkinson etc.

Dr. Maria Szerac, CEO Houston: „In seria evenimentelor organizate de Houston pentru asociatiile de pacienti, conferinta pe tema bolii Parkinson a fost un succes. Am demonstrat impreuna, inca o data, ca este posibil sa existe o comunicare eficienta intre pacienti si cadrele medicale. Multumesc Societatii de Neurologie din Romania, Universitatii „Transilvania”, domnului doctor Cristian Falup-Pecurariu, autoritatilor locale, sponsorilor, media si participantilor, pentru modul profesionist in care ne-au fost alaturi. Multumesc d-nului Dan Raican pentru increderea pe care ne-a acordat-o si il felicit pentru tot ceea ce face pentru pacientii cu Parkinson din Romania si pentru familiile lor”.

Dr Bogdan Popescu, reprezentant al Societatii de Neurologie din Romania: „Prima intalnire dntre pacientii cu boala Parkinson si medicii care se ocupa cu predilectie de acest domeniu a fost un succes important, in care rolul principal a fost jucat de Asociatia anti-Parkinson din Romania. Posibilitatea pacientilor de a interactiona direct cu medicii a fost o sansa pentru comunicare si pentru un real parteneriat . Eu am fost bucuros sa particip la Conferinta si am convingerea ca aceasta va deveni perena. Pana la urma, si pacientii, si medicii au descoperit cu aceasta ocazie o dimensiune a firescului: empatia fara limitele impuse de un program de consultatii de spital sau de policlinica. Societatea de Neurologie din Romania va continua sa sustina astfel de evenimente, atat prin conducerea ei cat si prin medicii neurologi aflati in toata tara”.

Un alt lector de renume international prezent la Conferinta Nationala cu participare Internationala – „Abordarea bolii Parkinson in modelul integrat: Pacient – Echipa medicala”, a fost Prof dr. Francois Alesch. Prof. Alesch a prezentat eficacitatea si posibilitatea „Optiunilor neurochirurgicale in tratamentul bolii Parkinson”. „Va multumesc foarte mult ca am fost invitat la aceasta conferinta, este o mare placere sa fiu aici. Am fost foarte multi pacienti din Romania pe care i-am tratat, sau ii tratez in continuare, de asemenea am si pacienti care au venit din Romania la mine, pentru consultatie. Este un lucru foarte important, ca pacientii din Romania care sufera de Parkinson au aceasta reprezentare in societate. Este foarte important ceea ce relizati dumneavoastra, o actiune care va veni in sprijinul tuturor bolnavilor de Parkinson din Romania. Boala Parkinson este o boala motorie, o boala cumplita, si desi au aceste probleme, in general bolnavii de Parkinson sunt niste persoane foarte active din punct de vedere locomotoriu, pentru cat le permite aceasta boala sa faca”, a declarat Prof dr. Fracois Alesch, din cadrul Centrului de Neurochirurgie Stereotaxica si Functionala, Universitatea din Viena.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, din cadrul Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar Arseni” Bucuresti : “Boala Parkinson este o boala degenerativa a sistemului nervos ce consta in alterarea motricitatii si a abilitatii de vorbire. Parkinsonismul se caracterizeaza prin rigiditate musculara, tremor si incetinirea (pana la pierdere) a miscarilor. O serie intreaga de elemente s-au dovedit favorizante in producerea bolii Parkinson, cu toate acestea este o boala invalidanta ce poate afecta si persoanele care nu au niciun factor de risc. Conferinta prezentata la Universitatea Transilvania, in perioada 22-24.09.2011, Brasov, a avut ca element deosebit intercomunicarea dintre prezentator si auditoriul format atat din medici, farmacisti cat si din pacienti. Multiplele comunicari prezentate pe larg cu detalii clinice, fiziopatologice, terapeutice medicale si chirurgicale au reprezentat o chintesenta de idei in aceasta boala. Invitatii straini au avut o contributie majora relevand perspectivele actuale in patologia si tratamentul bolii Parkinson. intreaga conferinta s-a tinut la Universitatea Transilvania fiind organizata cu sprijinul Houston NPA (No.Problem.Action.) si coordonata de d-l Dr Cristian Falup-Pecurariu. Consider ca aceasta manifestare stiintifica, urmata de unele activitati sociale (ex: plantarea de lalele rosii...simbolul adoptat de toate organizatiile ce lupta cu boala Parkinson), trebuie sa continue anual si sa-si dezvolte activitatea din toate centrele universitare din tara”.

Dan Raican, presedintele Asociatiei AntiParkinson Romania: „Bolnavilor de Parkinson le transmit indemnul de a nu renunta la lupta. Te poti simti singur, deznadajduit, abatut, trist, dar niciodata invins. Poti pierde, poti gresi, poti suferi, dar nu te gandi sa abandonezi. Aminteste-ti, atunci cand e nevoie, ca esti puternic, ca sunt lucruri pe care nimeni nu le poate face mai bine decat tine. Priveste viata cu ochi de invingator. Accepta ce e de acceptat si mergi mai departe. Strange din dinti, spune copacului de langa tine ce te doare, invata de la el sa ramai in picioare si...intoarce-te inapoi, la viata”.

Dupa incheierea tuturor lucrarilor si sustinerea tuturor temelor de catre lectori, pe 24 septembrie, in fata Aulei Universitatii „Transilvania” din Brasov, toti participantii la eveniment au fost invitati sa planteze 200 de bulbi de lalele chiar la intrarea in aula institutiei de invatamant.

Aceasta maniera de inchidere a activitatilor a fost aleasa deoarece laleaua este simbolul universal al bolii Parkinson, iar prin acest gest s-a dorit reamintirea faptului ca si persoanele cu boala Parkinson, in ciuda maladiei de care sufera, sunt oameni si au dreptul la o viata decenta.